HNK SPLIT
Plesna poslastica

Plesna čarolija svjetski slavnog koregrafa Angelina Preljocaja prvi put u Splitu

Francuski koreograf u splitskom HNK-u postavio je dvije jednočinke ‘La stravaganza‘ i ‘Les Noces‘ koje su svoje praizvedbe imale u New Yorku i Parizu, a osim bajkovitog plesa, gledatelje očekuje likovna i glazbena čarolija.

Francuski koreograf u splitskom HNK-u postavio je dvije jednočinke ‘La stravaganza‘ i ‘Les Noces‘ koje su svoje praizvedbe imale u New Yorku i Parizu, a osim bajkovitog plesa, gledatelje očekuje likovna i glazbena čarolija.

"Sezonu završavamo glamurozno, budući da je Angelin Preljocaj jedno od najvećih imena u današnjoj koreografiji. Nakon sezone u kojoj smo izveli šest naslova, od klasike do suvremenog plesa, želim se prije svega zahvaliti plesačima koji su napravili sjajan posao. Smatram da je splitski Balet dobio na vrijednosti izvedenim naslovima i renomiranim koreografskim imenima. Uspjeli smo dovesti uistinu velika koreografska imena što nije lako. Dobro je to i za plesače i za kazalište. Ova je premijera jedna od Preljocajovih najljepših kreacija, splitska će publika vidjeti jedan drugi koreografski svijet. Plesači su u ovaj rad jako puno uložili i naučili. Rijetki su plesači s ovakvim rasponom od klasike do modernog stila i zbog toga sam sretan, zadovoljan i izuzetno ponosan“, izjavio je Ilir Kerni, ravnatelj splitskog Baleta najavivši posljednju plesnu premijeru sezone s dvije jednočinke ‘La stravaganza‘ i ‘Les Noces‘.

image

Angelin Preljocaj i Ilir Kerni

DAVOR MATOTA

A svaki balet koji koreografira Angelin Preljocaj poseban je umjetnički doživljaj ne samo za plesače već i za publiku. Ova plesna poslastica premijeru će imati 27. svibnja i tko god se zatekne u Splitu, ne bi ju trebao propustiti. Jer je Angelin Preljocaj svjetski proslavljeni francuski koreograf, član francuske Akademije likovnih umjetnosti, čije su plesne kreacije postavljane na najznačajnijim svjetskim pozornicama kao što su New York City Ballet, Staatsopera u Berlinu i Ballet de l‘Opéra national de Paris i svugdje su doživjele ovacije i hvalu kritičara.

image

Splitski baletni ansambl u predstavi La stravaganza

MATKO BILJAK
image

Likovnost je važan dio Preljokajevog stvaralaštva

HNK SPLIT

Preljocaj u ‘La stravaganzi‘ prvom dijelu ove fascinantne baletne večeri, koristi glazbu Antonija Vivaldija, njegov Concerto n°8, ulomke iz Dixit Dominus te Laudate Pueri Dominum. Skladbe najvažnijeg talijanskog skladatelja kasnoga baroka kombinira sa suvremenim djelima britansko-američke skladateljice i umjetnice Evelyn Ficarra, kanadskog skladatelja elektroakustične glazbe Roberta Normandeaua te Les objets abscures Åkea Parmeruda,švedskog skladatelja, glazbenika i multimedijskog umjetnika. ‘Les noces‘ je koreografiran na istoimenu baletnu kantatu Igora Stravinskog. U oba baleta prepoznatljivo je Preljocajevo likovno obrazovanje pa će pažljivi promatrač, uživajući u koreografskim finesama, pratiti i slikarski trag renesansne i barokne likovne baštine. Predstavu ‘La stravaganza‘ 1997. praizveo je New York City Ballet, a ‘Noces‘ je prvi put postavljen 1998. u pariškom teatru Maison des Arts de Créteil.

image

La stravaganza je i poseban glazbeni doživljaj

HNK SPLIT
image

Ilir Kerni, ravnatelj splitskog baleta s asistenticom koreografa
Claudiom De Smet i balerinom Evom Karpilovskom

NEMI BULAT

Angelin Preljocaj je francuski plesač i koreograf albanskog podrijetla. Plesnu karijeru je započeo kao klasični plesač, a kasnije nastavio studij suvremenoga plesa kod francuske plesačice i koreografkinje njemačkoga podrijetla Karin Waehner u Parizu i Mercea Cunninghama u New Yorku. Godine 1984. osnovao je vlastitu trupu Compagnie Preljocaj (kasnije Ballet Preljocaj).

Preljocaj je posljednju koreografiju u Hrvatskoj radio 2019. u zagrebačkom HNK-u, a sada će se s njegovom plesnom čarolijom upoznati i Splićani.

Linker
26. travanj 2024 14:13