34. Tjedan suvremenog plesa

Plesna predstava nastala prema kultnom stihu 'Djevojke u ljetnim haljinama volim'

Stih "Djevojke u ljetnim haljinama volim" poznate pjesme grupe Haustor iz zlatnih 80-tih godina inspiracija je za novi projekt svestrane plesne umjetnice i koreografkinje Petre Hrašćanec i poznatog kazališnog redatelja i dramaturga Saše Božića, nastao u produkciji Studija za suvremeni ples.

Predstava se bavi biografijom trenutne voditeljice Studija, Bosiljke Vujović-Mažuran, čiji je plesački rad posljednjih 40 godina obilježio hrvatsku plesnu scenu."Djevojke u ljetnim haljinama" vraćaju nas još u davnu 1981. godinu, u vrijeme Novog vala, kada Zagreb trese groznica stihova pjesme "Moja prva ljubav" Srđana Sachera. Video spot za istoimenu pjesmu grupe Haustor prikazuje mlade plesačice, a među njima je i Bosiljka Vujović, tada jedna od mlađih članica ansambla.

36 godina kasnije urušene fasade centra grada oslikavaju poraz ideja o boljem, građanskom društvu. U sjeni još jednih lokalnih i nacionalnih izbora događa se posvemašnje urušavanje nezavisne umjetničke scene koja tavori na marginama društvenog utjecaja. Bosiljka Vujović-Mažuran u međuvremenu je postala voditeljica Studija za suvremeni ples. Neke druge djevojke u ljetnim haljinama prolaze gradom.

Promo

Ova intimna biografija plesačice samo je okidač za analizu stanja hrvatskog plesa danas, modela kulturne politike koji ples i plesne umjetnike svode na puko preživljavanje i vječito čekanje uspostave profesionalnih uvjeta, mogućnosti da se ples uopće dogodi.

Sedam sjajnih mladih plesačica (Filipa Bavčević, Koraljka Begović, Dina Ekštajn, Ida Jolić, Martina Tomić, Nastasja Štefanić i Ana Vnučec) izvodi različite koreografije uz glazbenu podlogu Alena i Nenada Sinkauza, poznato ime na eksperimentalnoj glazbenoj sceni. One postavljaju pitanje kome je ples upućen, kako se prakticira i za koga nastaje. Istovremeno, na sceni su prezentirani zvučni zapisi u kojima se raspravlja karijera Bosiljke Vujović-Mažuran te se osim činjenica iz njene karijere, mašta o mogućim potencijalima razvoja plesa u Zagrebu i Hrvatskoj.

Promo

Za sve ljubitelje suvremenog plesnog izričaja nije potrebno puno predstavljati Studio za suvremeni ples, najstariji ansambl suvremenog plesa u Hrvatskoj i regiji. On je u više od pola stoljeća djelovanja producirao zavidan broj plesnih projekata s renomiranim imenima domaće i inozemne suvremene plesne scene te postigao mnogobrojna priznanja, a "Djevojke u ljetnim haljinama volim" još je jedan plesni dragulj s kojim SSP ostaje beskompromisan, nepredvidljiv i uvijek svjež.

DJEVOJKE U LJETNIM HALJINAMA VOLIM trailer from Sara B. Moritz on Vimeo.

Kako su Djevojke u ljetnim haljinama prolazile gradom nekad, a kako prolaze danas moći ćete premijerno vidjeti 27. svibnja kada će otvoriti najveći regionalni plesni festival, 34. po redu Tjedan suvremenog plesa.

Linker
13. travanj 2024 20:45