Povratak u vrtove Madisona

Počelo je, počelo! Njujorški hram rock‘n‘rolla i svjetskog šoubiznisa ponovno otvara svoja vrata koncertom Foo Fightersa

Padaju oklade hoće li prvi povratnički koncert nakon pandemije biti najbrže rasprodan u povijesti.

Napokon smo doznali sve najbitnije odgovore u jednadžbi s mnogo nepoznanica: prvi postpandemijski koncert u njujorškom hramu rock‘n‘rolla i nezaobilaznom mjestu svjetskog šoubiznisa, u kojem mora nastupiti svatko tko drži do sebe, održat će 20. lipnja u 20 sati po lokalnom vremenu američki rokeri Foo Fighters predvođeni karizmatičnim frontmenom Daveom Grohlom.

I da, borci protiv invazije izvanzemaljaca - što im je ime u hrvatskom prijevodu - ishodili su dozvolu za nastup u legendarnoj areni koja smije biti popunjena do posljednjeg mjesta.

Tim će se koncertom ponovno upisati u povijest rock‘n‘rolla jer je to prvi nastup nekog benda pred punom dvoranom nakon lanjskog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa i posljedične koncertne stanke koja je potrajala punih - godinu i pol.

image
Dave Grohl
JULIE EDWARDS/AVALON/PROFIMEDIA

S obzirom na okolnosti nije upitno hoće li koncert Foo Fightersa i legendarnog rokera Davea Grohla (52) biti rasprodan, nego je jedino pitanje koje se trenutačno nameće - hoće li to biti najbrže rasprodani koncert u povijesti nakon što se 11. lipnja u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu započne prodaja ulaznica.

Čitajte i: Sinead O‘Connor objavila da se povlači iz svijeta glazbe: ‘Idem sve starija, a i umorna sam‘

- Ovaj dan smo dugo čekali, bogme smo se svi skupa načekali i jedva ga dočekali. Dosta mi je čmrljenja kod kuće, roštiljanja u vrtu, studijskog rada i proizvodnje craft pive. Što je previše je previše, pa se dragi Njujorčani spremite za dugu noć u kojoj ćemo proslaviti naših 26 godina na sceni -izjavio je Grohl i svojim riječima dodatno raspalio vatru i očekivanja publike uoči petog nastupa Foo Fightersa u Madison Square Gardenu, gdje su nastupili 2008., 2011. i dva puta u 2018.

Među deset najskupljih ikad izgrađenih stadiona

Najslavnija svjetska arena što je službeni atribut Madison Square Gardena otvorene 1968. u srcu Manhattana na Pennsylvanijskom trgu na koji izlaze Sedma i Osma avenija, te 31. i 33. ulica, zapravo je četvrta dvorana u povijesti New Yorka s tim nazivom. Prve dvije izgrađene 1879. i 1890. nalazile su se baš na središnjem gradskom Trgu Madison - otuda i ime, dok je treća 1925. podignuta na uglu Osme avenije i 50. ulice.

Na sadašnjoj adresi nalazi se u neposrednoj blizini Empire State Buildinga i Korejske četvrti, a dom je hokejaškog kluba NY Rangers, košarkaškog NBA kluba NY Knicksa, te ženskog košarkaškog WNBA kluba NY Liberty.

image
Elvis Presley u Madison Square Gardenu je održao čak četiri koncerta.
KEYSTONE PICTURES USA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Službeno je otvorena 11. veljače 1968., a cijena njezine izgradnje (uključujući i dvije veće rekonstrukcije) iznosi više od 1,1 milijarde dolara, što je svrstava na listu deset najskupljih ikad izgrađenih stadiona.

Premda je riječ o impresivnoj arhitektonskoj konstrukciji Charlesa Luckmana, koja prima između 18 do 20 tisuća gledatelja, ovisno je li riječ o hokejaškoj utakmici ili koncertu, njezina je glavna prednost što unatoč golemim razmjerima i velikom broju ljudi jamči intimnu atmosferu i posreduje dojam međusobne povezanosti izvođača i publike.

Tamo su nastupali mnogi legendarni glazbenici

U povijest rock‘n‘rolla i šoubiznisa upisao se nakon što je kralj Elvis Presley 1972. u njemu održao četiri rasprodana koncerta u nizu, a otada traje svojevrsno natjecanje u industriji zabave tko će brže i bolje zaslužiti svoje mjesto u njezinoj Kući slavnih, te na Stazi slavnih. Prvi glazbenik čije je ime zlatnim slovima ondje upisano je Sir Elton John, a njemu su se ubrzo pridružili Billy Joel, The Rolling Stones i drugi.

Čitajte i: Ovo je rijetko mjesto u Zagrebu gdje publika može čuti strane glazbenike: Najavljeno čak 17 koncerata inozemnih izvođača

image
Justin Bieber nastupao je u Madison Square Gardenu.
SPLASH NEWS/SPLASH/PROFIMEDIA

Najviše puta su Madison Square Gardenu nastupili upravo Elton John i Billy Joel, koji drži apsolutni rekord s čak 120 nastupa. Od toga ih je 74 održao tijekom rezidencije u Gardenu, jer je u siječnju 2014. objavio da će ondje nastupati svakog mjeseca dokle god dvorana bude rasprodana.

Posljednji koncert uoči zatvaranja zbog pandemije održao je u veljači 2020. Najmlađi glazbenici koji su rasprodali Garden su Zachary Herron, član benda Why Don‘t We i kanadska pop senzacija Justin Bieber, koji je kao 18-godišnjak rasprodao dva koncerta u roku - 30 sekundi.

Upravo taj Bieberov rekord sada je u opasnosti, a hoće li ga Dave Grohl i Foo Fightersi uspjeti detronizirati saznat ćemo 12. lipnja u 10 sati i 29 sekundi po njujorškom vremenu.

Linker
16. travanj 2024 12:41