CRŠ
CRTANI ROMANI ŠOU

Počinje 19. Međunarodni festival stripa

Crtani Romani Šou, najdugotrajniji festival stripa u Hrvatskoj, održava se od 13. do 15 svibnja u Hrvatskom domu likovnih umjetnika u Zagrebu, poznatijem kao Džamija. Trodnevna manifestacija počinje u petak u 15 sati, a svečano otvorenje održat će se u 20 sati. I ove godine festival dovodi atraktivne domaće i strane autore, uključujući legende devete umjetnosti: crtača Hermanna Huppena i scenarista Alfreda Castellia, tvorca Martina Misterije.

Jedno od najvećih imena ovogodišnjeg festivala je legendarni belgijski umjetnik Hermann Huppen kojem je svjetsku slavu donio post-apokaliptični western “Jeremiah”, a njegov stil karakterizira raskošan crtež, gotovo filmsko kadriranje, uzbudljiva priča i tmurno raspoloženje. Osim njega, 19. Međunarodni festival stripa dovodi i tvorce Martina Misterije – idejnog začetnika Alfreda Castellija, koji će sudjelovati u okruglom stolu “33 godine Martina Misterije u Hrvatskoj” i crtača Giancarla Alessandrinija, koji je osmislio popularnog junaka i nacrtao gotovo sve naslovnice stripa.

Od stranih gostiju stižu i Roberto Recchioni te Giovanni Freghieri, dvojac čiji je rad obilježio serijal Dylan Dog, francuski teoretičar stripa Didier Pasamonik i autori iz susjedstva Filip Andronik, najpoznatiji po animiranim spotovima za Dubioza Kolektiv, i Senad Mavrić, jedan od pionira stripa u BiH, dok su domaći gosti Goran Sudžuka i Krešimir Biuk.

Crtani romani šou i ove će godine dodijeliti nagradu “Mladi Lav” za najbolje stripove školaraca i održati besplatne radionice crtanja. U sklopu festivala održat će se i retrospektivna izložba više od 130 originalnih crteža iz stripa Martin Mystere, a posjetitelje očekuju i brojna predavanja, crtanje uživo pred publikom, portfoliji mladih autora, promocija novih izdanja i sajam stripova.

– Želja nam je pokrenuti razgovor na višoj razini o stripu, mediju koji danas doživljava renesansu i trenutno je najveći kulturni fenomen u razvijenim zemljama, a sve više predmet ozbiljnih teoretskih i znanstvenih proučavanja na zapadnim sveučilištima i školama. Zato smo pripremili niz razgovora o utjecaju i značenju stripa – objašnjava Slaven Gorički, direktor festivala.

Za sve ljubitelje stripa radi se o događanju koje se ne propušta, dok će strastveni kolekcionari imati priliku otići kući s potpisanim stripom ili originalnim crtežom. Ulaz je besplatan, a program provjerite ovdje.

Promo
Linker
24. travanj 2024 03:00