Poznati sudionici

Ponta Lopud festival: Tihana Lazović, Milan Marić i Juraj Lerotić sudjeluju na masterclassovima

Treći Ponta Lopud festival bit će održan od 20. do 24. lipnja 2023., a sada su poznati i sudionici brojnih masterclassova.

Ponta Lopud festival uz podršku industrijske platforme SFF-a CineLink, i na ovogodišnjem će izdanju ponuditi seriju predavanja i masterclassova pod mentorstvom filmskih profesionalaca koji su svojim umjetničkim djelovanjem obilježili svjetsku kinematografiju. Ime jednog od ovogodišnjih mastera već je otkriveno, riječ je o jednom od najvećih redatelja današnjice, švedskom redatelju Rubenu Östlundu, koji smatra kako je Ponta Lopud festival sjajna prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije.

Ove će godine tu jedinstvenu priliku imati devetnaest izvrsnih mladih filmskih umjetnika, sudionika masterclasseva, bilo da će pohađati radionice iz područja glume, režije ili kamere. Sudjelovanje filmskih profesionalaca i studenata iz regije na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo s Ponta Lopud festivalom: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenski filmski centar.

image

Tihana Lazović

PRESS

Masterclassove za filmske profesionalce u kategoriji "Glumci“ pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima. Hrvatska glumica Tihana Lazović u dosadašnjoj je karijeri snimila više od 15 dugometražnih i kratkih filmova, između ostalog i Il paradiso del pavone, koji je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu. Za ulogu u filmu "Zvizdan" nagrađivana je na brojnim festivalima. Milan Marić glumio je u brojnim TV serijama, kao što su "Državni službenik", "Besa" i "Porodica", ali i filmovima "Dovlatov" i "Otac", dok je posebno zapažena njegova uloga u filmu "Toma". Kosovski glumac Florist Bajgora debitirao je u kratkom filmu Kiem Holijanda, koji je osvojio nagradu Kristalni medvjed na Berlinaleu 2018., a njegov novi film "The Land" within premijerno je prikazan na filmskom festivalu Tallinn Black Nights. Lazar Dragojević crnogorski je glumac kojem je prepoznatljivost donijela glavna uloga u filmu "Take me somewhere nice", a trenutno igra glavnu ulogu u TV seriji "Znam kako dišeš" redateljice Jasmile Žbanić.

image

Jutraj Lerotić

PRESS

Srpska glumica Ivana Vuković za svoje je uloge osvojila brojne nagrade, a za ulogu u TV seriji "Kljun", dobila je nagradu Srce Sarajeva za najbolju glavnu glumicu na Sarajevo Film Festivalu 2022. Muhamed Hadžović, bosanskohercegovački filmski i kazališni glumac, glumio je u brojnim filmovima kao što su "Praznik rada", "Ekskurzija", kao i u TV serijama "Močvara" i "Tajkun". Slovenski glumac Jurij Drevenšek bio je izabran za sudionika Berlinale Talentsa, a ostvario je glavne uloge u filmovima "Prokletstvo Valburge" i "Polsestra". Natalija Teodosieva sjevernomakedonska je glumica koju su najznačajnije filmske uloge u karijeri dovele do sudjelovanja u programu za mlade filmske profesionalce Berlinale Talents 2022.

Na Lopudu će treću godinu zaredom masterclassove imati i odabrane redateljice i redatelji. Juraj Lerotić hrvatski je redatelj čiji je prvi dugometražni film "Sigurno mjesto" osvojio brojne nagrade na Filmskom festivalu u Locarnu, kao i Srce Sarajeva za najbolji film. Norika Sefa, kosovska je redateljica koja je filmom "Looking for Venera" osvojila posebnu nagradu žirija u konkurenciji Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, kao i nagrade na festivalima u Hong Kongu, Sarajevu, Trstu i Baselu.

image

Milan Marić

IVANA TODOROVIC

Dušan Zorić režirao je kratki igrani film "Strano tijelo", koji je prikazan u službenom natjecateljskom dijelu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu, a debitantski igrani film "Da li ste vidjeli ovu ženu?" prikazan je u okviru Međunarodnog tjedna kritike na Venecijanskom filmskom festivalu. Navedeni film Zorić je režirao zajedno s još jednim sudionikom ovogodišnjih masterclassova, Matijom Gluščevićem, čiji je kratki igrani film Loop doživio svjetsku premijeru na festivalu u Locarnu. Marija Apčevska sjevernomakedonska je redateljica kratkog filma "Bardo", premijerno prikazanog u sklopu programa Berlinale Generation te kratkog filma North Pole, prikazanog unutar Službene selekcije u Cannesu. Bosanskohercegovačka redateljica Ena Sendijarević za svoj je debitantski dugometražni igrani film "Take me somewhere nice" osvojila posebnu nagradu žirija u konkurenciji Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu za izvanredno umjetničko dostignuće i Srce Sarajeva za najbolji igrani film 25. SFF-a. Slovenska redateljica Kukla (Katarina Bogdanović) kratkim filmom "Sestre" osvojila je Grand Prix na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Clermont-Ferrandu 2021. Ivan Salatić, crnogorski redatelj i scenarist, svoj je film "Ti imaš noć" predstavio na Venecijanskom filmskom festivalu u okviru programa Tjedan kritike, ali i osvojio nagrade za najbolji film na Hong Kong Film Festivalu i Festivalu autorskog filma u Beogradu.

image

Lazar Dragojević

PRESS

Odabrane su i sudionice masterclassova za snimateljice, mahom uspješne u svom dosadašnjem umjetničkom djelovanju. Sara-Bernarda Moritz hrvatska je snimateljica, a radila je kao direktorica fotografije i koloristica slike na brojnim kratkim filmovima kao što su "Sitnica" i "Otac", a kao druga snimateljica radila je na dugometražnom filmu "Plavi cvijet". Slovenska snimateljica Gaja Naja Rojec svoje je znanje do sada gradila kao direktorica fotografije, snimateljica i asistentica kamere, a njezin diplomski film "Nihče ni rekel", da te moram imeti rad prvi je slovenski film odabran za sekciju Cinéfondation na Filmskom festivalu u Cannesu. Srpska snimateljica Bojana Andrić iza sebe ima bogato iskustvo rada na brojnim filmskim projektima kao što su "Mali Budo", "Jesen samuraja", "Reži" i "Trag divljači".

Treći Ponta Lopud festival bit će održan od 20. do 24. lipnja 2023. Sve novosti i informacije o festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici te putem društvenih mreža festivala.

Sudionici masterclassova na trećem izdanju Ponta Lopud Festivala su:

REŽIJA:

 • Marija Apčevska (Sjeverna Makedonija)
 • Kukla – Katarina Bogdanović (Slovenija)
 • Matija Gluščević (Srbija)
 • Juraj Lerotić (Hrvatska)
 • Ivan Salatić (Crna Gora)
 • Norika Sefa (Kosovo)
 • Ena Sendijarević (Bosna i Hercegovina)
 • Dušan Zorić (Srbija)

GLUMA:

 • Florist Bajgora (Kosovo)
 • Lazar Dragojević (Crna Gora)
 • Jurij Drevenšek (Slovenija)
 • Muhamed Hadžović (Bosna i Hercegovina)
 • Tihana Lazović (Hrvatska)
 • Milan Marić (Srbija)
 • Natalija Teodosijeva (Sjeverna Makedonija)
 • Ivana Vuković (Srbija)

KAMERA:

 • Bojana Andrić (Srbija)
 • Sara Bernarda Moritz (Hrvatska)
 • Gaja Naja Rojec (Slovenija)
01 - Modified: 2023-02-15 15:21:40 - Feat.: 0 - Title: Hrvatsku će posjetiti višestruko nagrađeni redatelj čiji je film sada nominiran za Oscara 02 - Modified: 2023-02-15 14:58:35 - Feat.: 0 - Title: Nagrađivani redatelj filma "Trokut tuge" najavio svoj skori dolazak u Hrvatsku
01 - Modified: 2023-02-15 15:21:40 - Feat.: 0 - Title: Hrvatsku će posjetiti višestruko nagrađeni redatelj čiji je film sada nominiran za Oscara 02 - Modified: 2023-02-15 14:58:35 - Feat.: 0 - Title: Nagrađivani redatelj filma "Trokut tuge" najavio svoj skori dolazak u Hrvatsku
Linker
06. ožujak 2023 12:07