U palači Hofburg

Priča s bečkog dvora: Bili smo na čarobnom balu za koji su ulaznice rasprodane mjesecima unaprijed

Glorijina ekipa imala je jedinstvenu priliku biti dio ovogodišnjeg Kaffeesiederballa. Mjesto radnje bilo je krilo carske palače Hofburg u samom centru grada, koja je bila dom generacijama Habsburgovaca, a danas je ondje smještena rezidencija predsjednika države.

Sezona balova u Beču - kojih je svake godine čak 450 - tijekom veljače je na vrhuncu. O tome svjedoče i izlozi trgovina u Kärntner Straße, jednoj od najpopularnijih shopping ulica u austrijskom glavnom gradu, koji su puni raskošnih haljina i smokinga, a ukrašeni su porukama poput "Plešemo valcer od jutra". I Glorijina je ekipa imala jedinstvenu priliku osjetiti to bajkovito ozračje - kao gošća 65. Kaffeesiederballa, i to u prvom redu plesne dvorane.

image

Palača Hofburg u centru Beča bila je dom generacijama Habsburgovaca

©JULIUS MEINL/KLAUS RANGER
image

Raškošno zređeno stepenište koje vodi do glavne plesne dvorane

©JULIUS MEINL/KLAUS RANGER

Organiziran je uz podršku kuće Julius Meinl, najpoznatijeg austrijskog brenda kave s tradicijom proizvodnje duljom od 160 godina. Mjesto radnje bilo je krilo carske palače Hofburg u samom centru grada, koja je bila dom generacijama Habsburgovaca, a danas je ondje smještena rezidencija predsjednika države.

image

U posebno uređenoj zoni služila se kava Julius Meinl, s tradicijom dugačkom 162 godine

© JULIUS MEINL/KATHARINA SCHIFFL KATHARINA SCHIFFL
image

Espresso martini

© JULIUS MEINL/KATHARINA SCHIFFL KATHARINA SCHIFFL
image

Slatka priča nadahnuta tradicijom bečkih kavana gdje se redovito čitaju novine

©JULIUS MEINL/KLAUS RANGER
image

Služio se i tradicionalni kuglof

©JULIUS MEINL/KLAUS RANGER

Ni jaki udari vjetra te večeri nisu obeshrabrili Bečanke koje su za tu prigodu odjenule haljine otkrivenih ramena, ali dužine do poda - što nalažu stroga pravila odijevanja - isto kao što su i svi muškarci morali odjenuti smoking i leptir-kravatu. Na nogama se pak preferiraju cipele s kožnatim potplatima, kako bi se što elegantnije "klizilo" plesnim podijem. Dobra je stvar i što se bal održao u petak, kad se u velikom broju austrijskih kompanija radi skraćeno, pa je bilo dovoljno vremena za šminkanje i odlazak frizeru. Balovi u Beču su, naime, prestižni društveni događaji pa gošće ulažu velik trud u to da te večeri budu najbolja verzija sebe. Tako je bilo i na ovogodišnjem Kaffeesiederballu, za koji su ulaznice mjesecima unaprijed bile raspordane: sve je blistalo od raskoši pa osoblje na ulazu nije moralo nikoga upozoriti zbog kršenja pravila odijevanja (što inače, kažu nam, rade bez sustezanja).

image

Christina Meinl, pripadnica pete generacije obitelji Meinl s Anelijom Peschev koja joj je dizajnirala haljinu za Kaffeesiederball

© JULIUS MEINL/KATHARINA SCHIFFL KATHARINA SCHIFFL
image

Predsjednik Uprave Julius Meinl Group Marcel Loeffler i svjetski poznati slastičar Antonio Bachour

© JULIUS MEINL/KATHARINA SCHIFFL KATHARINA SCHIFFL
image

Predsjednik Uprave Julius Meinl Hrvatska Luigi Simonetta sa suprugom Majom Šilić

© JULIUS MEINL/KATHARINA SCHIFFL KATHARINA SCHIFFL

Prije ulaska u glavnu dvoranu gosti su se okupljali u posebno osmišljenoj zoni Julius Meinl gdje se posluživala kava i koktel espresso martini - jer treba biti pun energije za večer plesa koja nerijetko traje do četiri ili pet sati ujutro. Zato nije neobično vidjeti goste kako u usred večeri, umjesto čaše vina, naručuju café mélange, tradicionalnu bečku kavu s puno pjene.

image

Spektakularan pogled na plesnu dvoranu s balkona palače

©JULIUS MEINL/KLAUS RANGER
image

Na ulazu u dvoranu dijelile su se tradicionalne Mozart kugle i lepeze

©JULIUS MEINL/KLAUS RANGER

Službeni početak bala je pak ostvarenje sna svim ljubiteljima hit-serije "Bridgerton": takozvani debitanti, djevojke u bijelom s cvijetom u ruci i mladići u smokinzima predstavljaju se društvu kroz ples. Bilo je tu i valcera, i suvremenog plesa, ali i quadrille, jednog od najpoznatijih društvenih plesova 19. stoljeća koji potječe iz Francuske, a na bečkim balovima je prisutan od 1840.

image

Palača je bila dupkom puna

©JULIUS MEINL/KLAUS RANGER
Linker
03. ožujak 2024 07:09