Ibrica Jusić
 Niksa Duper / CROPIX
Tri priznanja

Proglašeni su dobitnici Porina za životno djelo i posebna dostignuća u glazbi

Umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu dodjeljuje se nagrada za životno djelo. Ove godine podijeljena su tri priznanja.

Ovogodišnji dobitnici su kantautor i legendarni šansonijer Ibrica Jusić te dirigenti renomirani jazz skladatelj Silvije Glojnarić, dok je Porin za posebna dostignuća dodijeljen jednom od najistaknutijih 'glasnogovornika' hrvatske glazbe i hrvatskih glazbenika, članu Glavnog odbora HGU-a i savjetniku njegova Predsjedništva te dopredsjedniku UNISON-a - Hrvatskog glazbenog saveza, Paolu Sfeciju.

Svečana dodjela ove se godine održava 29. ožujka u Centru Zamet u Rijeci gdje će statue biti dodijeljene istaknutim glazbenicima.

Ibrica Jusić istaknuti je hrvatski kantautor i šansonijer prepoznatljivog glazbenog izričaja, poznat i kao pjevač zabavne glazbe i sevdaha. Na glazbenoj sceni je od 1968. pobijedivši na Zagrebačkom festivalu s pjesmom Celuloidni pajac. Sedamdesetih godina proslavio se, između ostalih, pjesmama Mačka, Dobro jutro, Margareta, Jubi san vašu ćer,a u svojoj dugoj karijeri, Ibrica je surađivao i s mnogim hrvatskim glazbenicima poput Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Arsen Dedić, Drago Britvić i mnogih drugih.

Dubrovnik, 110516.
U Kazalistu Marina Drzica povodom proslave Dana zupanije i blagdana svetog Leopolda Mandica odrzana je svecana sjednica Zupanijske skupstine Dubrovacko-neretvanske zupanije na kojoj su dodijeljene su nagrade ovogodi¹njim laureatima. 
Na fotografiji: kantautor Ibrica Jusic
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Niksa Duper / CROPIX
Ibrica Jusić

Silvije Glojnarić, renomirani hrvatski dirigent, skladatelj, aranžer i bubnjar diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odjelu kompozicije i glazbene teorije. Kao bubnjar svirao je s najpoznatijim hrvatskim, ali i glasovitim svjetskim jazzistima te je bio stalnim članom SFB Big Banda u Berlinu. Sklada za naše, ali i poznate strane jazz orkestre, a osim jazza sklada i na području suvremene ozbiljne, te komorne glazbe za razne ansamble poput kvarteta saksofona ili brass kvinteta, ali i za tamburaški orkestar. Kao aranžer sudjeluje u dramskim i zabavnim programima, te u radijskim i TV emisijama. Godinama djeluje kao šef-dirigent Big Banda HRT-a za koji redovito sklada i piše aranžmane.

zagreb,241001
silvije glojnaric
snimio:davor hrvoj
-kul-
Davor Hrvoj
Silvije Glojnarić

Paolo Sfeci karijeru je započeo kao rock bubnjar kroz koje je vrijeme snimio prvi LP grupe Aerodrom, deset LP-ja grupe Parni valjak i tri LP-ja s grupom Boa. Sfeci je jedan od pokretača Hrvatske glazbene unije (HGU), a zahvaljujući njegovoj upornosti i entuzijazmu 1992. godine nastaje ta stožerna organizacija hrvatskih glazbenika čiji je bio prvi predsjednik. Jedan je od osnivača Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava, čijem postojanju izvođači mogu zahvaliti ostvarivanje svojih prava. Sfeci sudjeluje u pokretanju Porina, te je član njegova prvog Upravnog odbora, a jedan je i od utemeljitelja Instituta hrvatske glazbene industrije i njegove transformacije u Institut hrvatske glazbe, a potom i u Unison, krovni savez glazbenih udruga.

Zagreb, 141116.
U dvorani Hrvatskog drustva skladatelja u Berisalvicevoj ulici odrzan tribina pod nazivom Porin #samoreforme.
Na fotografiji: Paolo Sfeci.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX
Paolo Sfeci

Linker
25. travanj 2024 19:11