Prilika za umjetnike

Prvi projekt koji hrvatska djela čini dostupnima - svugdje

U prostoru kreacije Urania lansirana je prva digitalna art platforma kojoj je svrha predstavljanje mladih hrvatskih umjetnika domaćoj i inozemnoj publici.

Platforma Kolekcionart, koju su osnovali četvorica prijatelja Nik Kolveshi Radlović, Toma Trbuljak, Filip Mojzeš i Bartol Fabijanić, funkcionirat će poput online umjetničke galerije u kojoj ćete moći otkriti i kupiti djela hrvatskih talenata. Kolekcionart zasad okuplja 10 umjetnika među kojima su i neka zvučna imena urbane umjetničke scene u Hrvatskoj kao što su Nikica Jurković, Iva Zagoda, Klasja Habjan, Lorena Almaši, Ivan Oštarčević, Jurica Pušenjak, Nikolina Segarić, Bartol Galović, Tea Lovrić i Luisa Pascu.

image

Iva Zagoda

PRESS
image

Ivan Ostarčević

PRESS
image

Jurica Pušenjak

PRESS
image

Klasja Habjan

PRESS
image

Luisa Pascu

PRESS

Ovo je prvi ovakav projekt koji hrvatska djela čini dostupnima svugdje, a kupnju umjetnina nikad lakšom jer je potrebno samo nekoliko klikova kako bi posjetitelji platforme upoznali umjetnike i otkrili njihove radove. No, nije riječ samo o webshopu koji umjetnička djela čini pristupačnijima, već je platforma koncipirana tako da posjetiteljima pruža doživljaj dolaska u umjetnikov atelje i upoznavanja umjetnika putem kratkih intervjua i video uradaka koji prikazuju kreativce u njihovom radnom prostoru, dok stvaraju.

"Nakon što smo i sami godinama, više i manje uspješno, pokušavali navigirati Instagramom u potrazi za mladim perspektivnim umjetnicima i umjetničkim djelima koja bi si mogli priuštiti u svojim ranim tridesetima, odlučili smo napraviti digitalnu platformu koja će na jednom mjestu okupiti veći broj kvalitetnih, suvremenih hrvatskih umjetnika te drugim ljubiteljima umjetnosti pojednostaviti proces pronalaska i kupnje umjetničkih djela", izjavio je Nik Kolveshi Radlović, suosnivač Kolekcionarta.

image

Toma Trbuljak, Filip Mojzeš, Bartol Fabijanić, Nik Kolveshi Radlović

KOLEKCIONART

Umjetnici i njihova djela, uz fotografski i video sadržaj, predstavljeni su i kroz autorske tekstove na kolekcionart.com, a ljubitelji umjetnosti imali su prilike njihove radove vidjeti i uživo. Prostor kreacije Urania krasila je izložba organizirana povodom lansiranja digitalne platforme pa su posjetitelji poput Ive Mihalić, Anje Matković, Ivane Roščić, Adriana Pezdirca, Dine Pešuta, Anje Polić i Jerka Marčića imali prilike djela vidjela izbliza i družiti se s umjetnicima.

image

Adrian Pezdirc

PRESS
image

Anja Matković i Ivana Roščić

PRESS
image

Anja Polić

PRESS
image

Mirna Rustemović i Dino Pešut

PRESS
image

Glumica Iva Mihalić

"Cilj nam je umjetnost predstaviti na malo opušteniji i interaktivniji način, putem digitalnih kanala koje većina populacije svakodnevno koristi, i potaknuti mlade ljude u Hrvatskoj i šire da kupe svoja prva umjetnička djela. Zašto kupovati bezlične postere u velikim robnim kućama kada za istu cijenu možete kupiti limitiranu ediciju grafike mladog hrvatskog umjetnika?", istaknuo je jedan od suosnivača Filip Mojzeš.

U želji da umjetnost učini pristupačnijom, Kolekcionart je umjetnicima dao priliku da neometano stvaraju radove i ostanu u art svijetu, prepuštajući brigu o marketingu, prodaji i dostavi nekom drugom, a onima u potrazi za umjetničkim djelima pogodnost da iz topline doma saznaju sve o mladim nadama hrvatske scene i kupe neko od njihovih djela koja im stižu na kućnu adresu. Uspješnom lansiranju Kolekcionarta pridonijeli su partneri projekta iz Muzeja Iluzija, Artivio Creative Technologies i Vina Belje, koji su prepoznali potencijal ove digitalne art platforme.

Linker
17. travanj 2024 20:49