AGF/SHUTTERSTOCK
GALA ZA PAMĆENJE

Roberto Bolle stiže u Zagreb: Sve o baletnom geniju s tijelom Apolona kojem se divi svijet!

Talijanski baletni velemajstor glavna je zvijezda gala svečanosti u HNK 9. studenog. O njegovoj večičini najboje svjedoči čnjenica da je jedini baletan koji je istovremeno obnašao titule glavnog plesača u milanskom Teatru alla Scala i njujorškom Američkom baletu, te gostujućeg umjetnika u londonskom Kraljevskom baletu.

Talijanski baletni velemajstor glavna je zvijezda gala svečanosti u HNK 9. studenog. O njegovoj večičini najboje svjedoči čnjenica da je jedini baletan koji je istovremeno obnašao titule glavnog plesača u milanskom Teatru alla Scala i njujorškom Američkom baletu, te gostujućeg umjetnika u londonskom Kraljevskom baletu.

Smatraju ga jednim od najvećih baletana svih vremena, idealom ljepote muškog tijela po uzoru na Apolona, a u srijedu 9. studenog Roberto Bolle, talijanski velemajstor baletne umjetnosti ponovno stiže na pozornicu zagrebačkog HNK.

Bit će glavna zvijezda Baletnog gala koncerta, a uz Bollea na Gali sudjeluju i drugi poznati svjetski plesači Nicoletta Manni, Timofej Andrijashenko i Baktiyar Adamzhan, te prvaci zagrebačkog Baleta Natalia Kosovac, Guilherme Gameiro Alves, Anamarija Marković, Takuya Sumitomo i Iva Vitić Gameiro, dok program zatvara spektakularni valcer iz "Masquerade" Arama Hačaturjana u koreografiji Massimiliana Volpinija kad na scenu izlazi kompletni ansambl Baleta HNK.

image

Roberto Bolle smatra se jednim od najvećih baletnih umjetnika na svijetu

AGF/SHUTTERSTOCK

Roberto Bolle nastupa u dvije točke: u pas de deuxu "L‘Altro Casanova" u koreografiji Gianluce Schiavonija na Vivaldijevu glazbu koji izvodi s Virnom Toppi, primabalerinom milanske Scale, te u solu "In Your Black Eyes" koji je Patrick De Bana koreografirao na skladbu "Rain in Your Black Eyes" Ezia Bossa.

image

S primabalerinom Darcey Bussell u londonskoj Royal Opera House 2002.

ALASTAIR MUIR/SHUTTERSTOCK

Rođen 26. ožujka 1975. Roberto Bolle djetinjstvo je proveo u gradiću Trino u talijanskom Pijemontu, a kao dvanaestogodišnjak se preselio u Milano kako bi učio balet u prestižnoj Akademiji Teatra alla Scala. Nevjerojatnu nadarenost ambicioznog 15-godišnjaka zapazio je Rudolf Nurejev koji je u La Scali postavljao "Orašara" i ponudio mu ulogu Tadzia u "Smrti u Veneciji".

"Tu ulogu tada nisam otplesao jer su u direkciji kuće smatrali da sam premlad za takav debut, ali mi je susret s Nurejevom odredio život i karijeru. Nakon što me odabrao, znao sam da je sve moguće, da granice za mene ne postoje", često puta je ponavljao Roberto Bolle koji je zahvaljujući ulozi Romea u jednom od najslavnijih baleta na svijetu kao 20-godišnjak postao najmlađi prvak milanskog Teatra alla Scala.

image

Baletani žive spartanski i asketski, kaže Bolle

RICCARDO GIORDANO/IPA/SHUTTERSTOCK

Britansku i svjetsku javnost zadivio je ulogom princa Sigfrieda u "Labuđem jezeru" u produkciji proslavljenog Dereka Deanea, u kojoj je nastupilo čak 70 labudica, akrobata i žonglera, a nakon premijere uz ostale su mu čestitali članovi kraljevske obitelji - princeza Margaret i Lady Diana.

Njegova slava i popularnost bile su tolike da je The Times na Valentinovo 1998. objavio njegovu fotografiju iz predstave na naslovnici, a nevjerojatan niz uspjeha nastavio se sve do danas.

image

Zenaida Yanowsky i Roberto Bolle nastupili su u baletu ‘Marguerite i Armand‘ u Londonu 2017.

ALASTAIR MUIR/SHUTTERSTOCK

Roberto Bolle je, primjerice, jedini baletan koji je istovremeno obnašao titule glavnog plesača u milanskom Teatru alla Scala i njujorškom Američkom baletu, te gostujućeg umjetnika u londonskom Kraljevskom baletu.

"Život baletana je asketski i spartanski, apsolutno posvećen vještini, probama i nastupima. Mi živimo u dvoranama za probe i na pozornici, sve ostalo je sporedno. Osim toga strogo pazimo na prehranu jer je i pola kilograma viška za nas previše, a alkohol ne pijemo. Čašu vina uzimam u ruku samo kad se drži zdravica, ali nikad iz nje ne otpijem ni gutljaja. A smatram se sretnim što nisam doživio ozbiljnije ozljede koje bi mi mogle ugroziti i okončati karijeru", izjavio je Bolle koji je život posvetio i promociji baletne umjetnosti među mladima i u svijetu.

image

S Evom Herzigovom na proslavi 20. godišnjice modnog brenda Dolce&Gabbana u Milanu 2010.

IPA/SHUTTERSTOCK

Zbog toga ne odbija nastupe niti u popularnim televizijskim emisijama, a za papu Ivana Pavla II. i okupljene hodočasnike iz cijelog svijeta plesao je na Trgu svetog Petra u Vatikanu 2004. Njegov nastup sa Svetlanom Zaharovom bio je dio svečanog otvorenja Zimskih olimpijskih igra u Torinu 2006., a sa svojim gala predstavama nekoliko je puta na svjetskim turnejama obišao zemaljsku kuglu uzduž i poprijeko.

Najveći modni dizajneri sanjali su o tome da Bolle postane zaštitno lice njihovih brendova, a u tome su uspjeli Giorgio Armani i Salvatore Ferragamo. S Armanijem je potpisao ekskluzivni ugovor za odijela, a za Ferragamo je 2008. sa supermodelom Coco Rocha snimio kampanju i modni editorijal za američki Vogue.

image

Na zatvaranje njujorške izložbe Marine Abramović ‘Umjetnica je prisutna‘ došao je u pratnji Marine Carla

CHARLES SYKES/SHUTTERSTOCK

UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje imenovan je 1999. i na toj je funkciji prikupljao sredstva za izgradnju škola i bolnica u Africi.

Premda je lani izjavio da se baletani umirovljuju nakon navršenog 47. rođendana, koji je on proslavio u ožujku, Roberto Bolle zasad ne razmišlja o odlasku sa scene. Za iduću godinu najavljeni su već brojni njegovi nastupi, pa će tako umjetnik koji se smatra živućom legendom baleta i talijanskim nacionalnim blagom nastaviti oduševljavati svoje obožavatelje diljem svijeta.

image

Roberto Bolle drugi put stiže u zagrebački HNK

CLAUDIA GRECO/AGF/SHUTTERSTOCK

Pa tako i svoju zagrebačku publiku.

Linker
26. travanj 2024 03:11