Lucia Jerič Palić 

Studirala je u Rimu, radila u Veneciji, a nedavno je u Zagrebu otvorila zanimljivu pop-up galeriju

Galeristica Lucia Jerič Palić kći je poznatog galerista i vlasnika Galerije Kaptol Ive Jeriča, a u novom izložbenom prostoru izložila je radove hrvatskih umjetnika s inozemnim uspjesima - Anite Kontrec i Aleksandara Bezinovića.

U samom centru Zagreba, u Radićevoj ulici 32, otvoren je novi pop-up izložbeni prostor Galerije Kaptol koji će privući sve zaljubljenike u umjetnost. Iza njega stoji direktorica Lucia Jerič Palić koja je cijeli život okružena umjetnošću. Odrastala je uz Galeriju Kaptol u vlasništvu njezina oca Ive Jeriča, gdje se imala priliku upoznati s najvećim imenima hrvatskog slikarstva. Studirala je Kulturni i umjetnički menadžment u Rimu, gradu koji kaže, diše umjetnost. Po završetku studija se zaposlila u galeriji suvremene umjetnosti te joj je to iskustvo dalo novu sliku svjetske umjetnosti i tržišta umjetnina koja je puno šira i zapravo drugačija od naše.

"Kad si okružen umjetnošću to te ispunjava na dnevnoj bazi, mislim da ljudi često zaboravljaju da osim muzeja postoje i prodajne galerije koje nisu zaključane za ljude koji nisu zainteresirani za kupnju. Vrata su uvijek širom otvorena pa tako i za one koji samo žele doći pogledati slike starih majstora, ali i mladih umjetnika", govori nam Lucia.

Kroz svoju karijeru dobila je priliku raditi u Peggy Guggenheim kolekciji u Veneciji, još jednom posebnom umjetničkom gradu u još posebnijem prostoru pa joj je i to iskustvo ostavilo značajne impresije na njeno poimanje umjetnosti kao i nova znanja i vještine poslovanja u tom svijetu.

Pričala nam je kako primjećuje da se mladi počinju sve više baviti umjetnosti te da se nazire neka nova zagrebačka umjetnička scena u kojoj niču nove galerije, galeristi i zaklade te da mladi umjetnici dobivaju sve više prostora za pokazati svoje stvaralaštvo. Kaže kako joj je to drago jer se time automatski širi publika i otvara cijelo tržište, a to može biti samo dobro za poslovanje galerija.

"Mislim da je umjetnička scena u Zagrebu odlična, pogotovo sada nakon korone jer se neprestano održavaju kvalitetne izložbe i eventi. Kulturna scena jako lijepo diše, a pohvalno je i što mladi umjetnici imaju prostor za pokazati svoja djela i istaknuti se svojim stvaralaštvom. Mislim da Hrvati, osobito Zagrepčani, mogu biti zadovoljni s kulturnom ponudom", ističe mlada galeristica.

image

Kroz svoju karijeru dobila je priliku raditi u Peggy Guggenheim kolekciji u Veneciji

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kroz svoj put je upoznala mnoge slikare i skulptore, ali i neke manje tradicionalne umjetnike koji se bave izradom instalacija, video projekcija i ostalih nekonvencionalnih forma umjetnosti. Isto tako je upoznala drugačije načinje poslovanja koje je po povratku vješto implementirala u svoj novi prostor, nastavak Galerije Kaptol koji je dobio novo, svježije i suvremenije ruho.

Nova Galerija Kaptol, tj. produženje originalne galerije, je osmišljena kao suvremeni izložbeni prostor u kojemu će se rotirati dijela domaćih i regionalnih umjetnika. Bit će preklapanja umjetnika iz originalne galerije, ali ćemo imati priliku upoznati i neka nova lica. Lucija kaže kako želi izlagati umjetnike s kojima osobno rezonira i koji su joj bliski.

image

Odrastala je uz Galeriju Kaptol u vlasništvu njezina oca Ive Jeriča

VEDRAN PETEH/CROPIX

Za prvu izložbu odabrala je radove Aleksandra Bezinovića i Anite Kontrec. Anita Kontrec je hrvatska umjetnica koja je većinu života radila i stvarala u Kölnu, imala rezidencije u Chicagu te joj se djela nalaze u raznim privatnim i korporativnim kolekcijama. Kontrec ima originalan opus i stvara s originalnim materijala. Njena djela nisu standardna ulja na platnu već svojevrsne prostorne instalacije za čiju izradu koristi poliester, staklo, plastiku te se vješto igra sa sjenama i svjetlom.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Aleksandar Bezinović je dobro poznat na hrvatskoj likovnoj sceni. Osim kod nas, Bezinović je izlagao u New Yorku, Los Angelesu, prošle godine čak i u Tokiju. Predstavljaju se njegove tradicionalne monokromatske slike. Lucija kaže da joj je bilo bitno da slike međusobno dobro komuniciraju i da su kompatibilne. A ovoj uspješnoj mladoj ženi bitna je i podrška koju prima od okoline, a imajući to na umu i sama rado podržava druge.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Imam osjećaj da se mlade cure, žene, majke motiviraju i guraju na svim područjima. Puno mojih prijateljica je pokrenulo svoje brendove, uspješne su, samostalne poduzetnice i mogu biti samo ponosna na njih i iskoristiti svaku priliku da ih pohvalim i poguram. Mislim da se zavist u današnje doba svela na minimum i da je jako lijepa ta zajednica žena u Hrvatskoj", zaključuje Lucia Jerič Palić.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
Linker
20. travanj 2024 15:00