Everett
OSCARI 2017.

Tko će ove godine osvojiti Oscar za najbolji strani film?

Na dodjeli Oscara pobjednik u kategoriji najboljeg stranog filma rijetko dobije veću medijsku pozornost, ali to je ustvari šteta jer tu zna biti sjajnih ostvarenja sedme umjetnosti.

Do prije nekoliko godina je ova kategorija bila potpuno sporedna i glasači za Oscar su je doživljavali nevažnom i usputno, ali situacija se ipak promijenila i sve se više važnosti pridaje najboljem filmu snimljenom izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Među ovogodišnjim kandidatima ima uistinu genijalnih filmova koji svakako zaslužuju vašu pozornost.

Toni Erdmann

Njemačka komedija koja je na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu podigla mnogo prašine smatra se najizglednijim kandidatom za osvajanje Oscara u ovoj kategoriji. Priča o ocu koji pokušava popraviti odnos sa svojom prezaposlenom kćeri mnogima je zapela za oko već i zbog činjenice da je riječ o njemačkoj komediji što se dosad smatralo prilično egzotičnim, ali ovaj odličan film prepoznali su i holivudski producenti i već je najavljen američki remake u kojem će glumiti Jack Nicholson i Kristen Wiig. U filmu se, osim na njemačkom, govori i na rumunjskom, a nezanemarivi dijelovi su i na engleskom jeziku što prognozeri smatraju njegovom prednošću pred konkurencijom.

Land of Mine

Ovaj film je prošle godine osvojio nagradu najboljeg danskog filma, a u njemu pratimo skupinu njemačkih tinejdžera koji neposredno nakon Drugoga svjetskog rata trebaju ukloniti dio od dva milijuna nagaznih mina posijanih širom danske zapadne obale. Film je dramatičan, odlično odglumljen i nije bez šansi za pobjedu. Danska je dosad na Oscarima bila razmjerno uspješna s 11 nominacija i tri pobjede.

Tanna

Kandidat za najbolji strani film koji ne može biti dalje od filmskog mainstreama. Radnja se zbiva na pacifičkom otoku u primitivnom selu koje živi nedirnuto civilizacijom i modernim svijetom. U osnovi je ljubavna priča koja nalikuje na Romea i Juliju, lokacije na kojima je film sniman oduzimaju dah i veliki dobitak ovog filma je što se uopće našao među kandidatima za najbolji strani film s obzirom na to da je riječ o ostvarenju koje je uistinu daleko od svih uobičajenih filmskih trendova. Vjerojatno neće osvojiti zlatni kipić, ali zaslužuje da ga pogledate.

The Salesman

Mladi iranski par, Emad i Rana, igraju glavne uloge u predstavi lokalnog kazališta, drami Arthura Millera "Death of a Salesman". Njihov odnos se zakomplicira kada pronađu novi stan koji se ispočetka čini kao dobra prilika, ali se ispostavi da je u njemu prije živjela prostitutka koja je ondje primala klijente i koja je jednu sobu ostavila zaključanom. Napeta i uznemirujuća priča u gotovo hičkokovskoj maniri. Redatelj Asghar Farhadi (koji je već osvojio Oscara) rekao je da iz protesta prema Trumpovoj imigrantskoj politici neće doći na dodjelu, a taj potez bi mu mogao donijeti određene simpatije glasača.

A Man Called Ove

Stari, mrzovoljni udovac Ove živi sam i troši mnogo energije kako bi održao red u susjedstvu. Nezadovoljan je kada se u kuću preko puta njegove doseli nova obitelj, draga Iranka Parvaneh i njezin suprug, Šveđanin. Teško ih prihvaća, ali s vremenom se njihov odnos razvija i uskoro otkrivamo kakav je bio mlađi Ove koji je bio otvoren za mogućnosti života. Film je atraktivno snimljen, a glavni glumac Rolf Lassgard je fantastičan u ulozi Ovea. Lijepa i duhovit film koji vješto balansira između drame i pitome komedije i nije sasvim bez šansi da osvoji zlatni kipić.

Linker
19. travanj 2024 02:07