Izabrao Srđan Sandić

Top pet knjiga s ovogodišnjeg Interlibera: Ove naslove nipošto ne smijete propustiti

Perišić, Dolar, Gašpar, Perrin i Gabor Maté - idealan su izbor za obnovu privatne knjižnice.

Dobar tekst je onaj koji zavodi, odgaja, poučava, zabavlja - svatko od nas neka odluči koja mu je funkcija teksta najvažnija. Kao i svake godine i ovogodišnji Interliber na Zagrebačkom velesajmu, koji traje do 12. studenog, podsjeća nas na važnost knjige u našemu životu, u kulturi življenja i kulturi kao takvoj. Ispred vas su nespojiva autorstva čije su temeljne spojnice - kvaliteta i namjera teksta. Donosimo vam top 5 naslova knjiga zbog kojih se definitivno isplati posjetiti ovogodišnji Interliber.

Robert Perišić - Brod za Issu (Sandorf, 2023.)

Novi roman Roberta Perišića pripovijeda priču o egipatskoj mački Miu koja u 4. stoljeću prije naše ere s grčkim kolonizatorima dolazi na Jadran i svjedoči osnutku grada Isse (današnjeg Visa). Miu je pri tome prva mačka na Jadranu, a roman, uz ostalo, osvjetljava postojanje životinjske povijesti, te neraskidive povezanosti brodskih migracija i povijesti mačaka.

image

Knjiga pripovijeda priču o egipatskoj mački Miu koja u 4. stoljeću prije naše ere dolazi na Jadran i svjedoči osnutku grada Isse (današnjeg Visa)

PRESS

Mihaela Gašpar - Premještanje snova (Fraktura, 2023.)

Sve tri žene imale su snove koje nisu ostvarile, svaku je izdao onaj kojeg su voljele, onaj koji im je trebao biti potpora. Svaka od njih upravo je u okrilju doma najviše patila, a njihove su muškarce štitili rodbina, prijatelji, društvo... Mihaela Gašpar daje glas onima koje ne govore, onima koje se stide svojih modrica i rana, onima koje strahuju za svoj život i onima koje se s bivšim muževima sastaju samo na javnim mjestima.

image

Mihaela Gašpar u svojoj knjizi daje glas onima koje ne govore, onima koje se stide svojih modrica i rana

PRESS

Valérie Perrin - Troje (Sonatina,2023.)

Valérie Perrin pripovijeda o troje prijatelja, o njihovim životnim izborima, prijateljstvu i ljubavi, boli i gubitku, nadama i obećanjima. Kao i u velikom svjetskom hitu "Svježa voda za cvijeće", i u ovom romanu majstorski isprepleće sudbine svojih pomno razrađenih likova. Prenoseći nam njihove složene emocije, hrabro ponire u neslućene dubine životne stvarnosti otkrivajući nesmiljenu prolaznost vremena.

image

Knjiga o troje prijatelja, o njihovim životnim izborima, prijateljstvu i ljubavi, boli i gubitku, nadama i obećanjima

PRESS

Mladen Dolar - Virus (Multimedijalni institut, 2022.)

Slovenski filozof Mladen Dolar, koji se redovito ubraja među svjetski najintrigantnije mislioce našeg doba i koji je itekako poznat hrvatskoj publici, o virusu je – za razliku od svih dosad objavljenih tekstova o koroni – odlučio govoriti s kazališne scene, demonstrirajući in actu intimnu povezanost govora o virusu, filozofskog mišljenja i teatarske prakse.

image

Mladen Dolar odlučio je ovog puta govoriti s kazališne scene, demonstrirajući povezanost govora o virusu, filozofskog mišljenja i teatarske prakse

PRESS

Gabor Maté - Mit o normalnom: Trauma, bolest i iscjeljenje (Mozaik knjiga, 2023.)

Maté razotkriva uobičajene mitove o tome što nas čini bolesnima, povezuje točkice između bolesti pojedinaca i općeg zdravlja društva te nudi suosjećajni vodič za zdravlje i izlječenje.Napisana u suradnji s njegovim sinom Danielom, Mit o normalnom Matéova je najambicioznija i najhitnija knjiga dosad koja ima duboke implikacije za naš život u cijelosti.

image

Gabor Maté knjigu je napisao u suradnji s njegovim sinom Danielom

PRESS
Linker
01. prosinac 2023 18:14