RANKO SUVAR CROPIX
jake snage

U HNK predstavljen novi šef dirigent te članovi opernog ansambla, među njima ima povratnika

Uz slavnog talijanskog maestra, u zagrebačku Operu dolaze već poznati pjevači Marija Kuhar Šoša i Domagoj Dorotić te mlade nagrađivane snage - Emilia Rukavina, Darija Auguštan i Filip Filipović.

Uz slavnog talijanskog maestra, u zagrebačku Operu dolaze već poznati pjevači Marija Kuhar Šoša i Domagoj Dorotić te mlade nagrađivane snage - Emilia Rukavina, Darija Auguštan i Filip Filipović.

U zagrebačkom HNK-u intendantica Iva Hraste Sočo predstavila je novog počasnog šefa dirigenta Opere te novih pet pjevača koji će biti ozbiljno pojačanje opernom ansamblu naše nacionalne kuće. Maestro Pier Giorgio Morandi dirigent je velikoga međunarodnog iskustva specijaliziran za talijansku operu, a stalan je gost mnogih europskih i svjetskih opernih kuća poput milanske Scale, Opere u Rimu, opernih kuća u Tokiju, Osaki, Sevilli, Beču, Londonu, New Yorku, Stockholmu…

Maestro Morandi zahvalio se intendantici na pozivu i obećao da će Opera HNK koju smatra jednom od najvažnijih u ovo dijelu Europe, pod njegovim ravnanjem stati uz bok ostalim opernim kućama u Europi.

image

Intendantica Iva Hraste Sočo na press konferenciji predstavila je nove članove zagrebačke Opere

RANKO SUVAR CROPIX

"Ovdje sam već radio operu Trubadur i znam da imate odličan orkestar, zbor i soliste, a sa svojim velikim međunarodnim iskustvom želim podići umjetnički nivo Opere za još koju stepenicu kako bi ovo kazalište ušlo u društvo ponajboljih europskih opernih teatara. Veselim se suradnji i pozivam vas na našu prvu premijeru opere ‘Nabucco koja će se održati 28. listopada", kazao je slavni maestro i zahvalio intendantici Ivi Hraste Sočo što ga je pozvala u nacionalni teatar.

A u Nabuccu ćemo gledati i slušati neke od novih članova opernog ansambla. Tu su prije svega poznati tenor Domagoj Dorotić koji se u nacionalnu kuću vraća nakon sedam godina "izbjeglištva", potom mladi tenor Filip Filipović te mlada i talentirana operna pjevačica Emilia Rukavina. U ansambl su još ušle već etablirana sopranistica Marija Kuhar Šoša koja iza sebe ima dugogodišnju suradnju za zagrebačkom Operom te Darija Auguštan, mlada, ali vrlo tražena glazbena umjetnica koju zagrebačka publika kroz njene nastupe u nacionalnoj kući također dobro poznaje.

image

Nove snage zagrebačke Opere: Filip Filipović, Marija Kuhar Šoša, Darija AuguŠtan, maestro Pier Giorgi Morandi, Emilia Rukavina i Domagoj Dorotić

RANKO SUVAR CROPIX

"Prošlo je tih sedam dugih ‘biblijskih‘ godina koliko je trebalo da se vratim u kazalište koje je moj dom, a sada kada se to desilo djeluje mi pomalo nadrealno, lijepo i jako sam sretan. Prvo jer sam došao doma, jer ovaj ansambl je moja druga obitelj, tu su moji prijatelji", rekao nam je naš slavni operni pjevač Domagoj Dorotić koji nije skrivao veselje zbog povratka na pozornicu zagrebačke Opere od kuda je otišao zbog neslaganja s bivšom upravom.

image

Tenor Domagoj Dorotić na cenu HNK vraća se nakon sedam godina

RANKO SUVAR CROPIX

Sretna je i Marija Kuhar Šoša kojoj je ovo prvi stalni angažman iako je već godinama prisutna na sceni HNK.

"Prvo to je veliko priznanje za moj rad, ali i znak da trebam biti još bolja pa sam nakon saznanja da sam ušla u Operu kao stalni član ansambla, odmah počela vježbati. Ionako već petnaest godina neprekidno radim u HNK kao vanjski suradnik i često su me moji kolege pitali pa zar ti nisi naša. Eto, sada ću im konačno moći odgovoriti: ‘Da, ja sama vaša‘", rekla je.

image

Marija Kuhar Šoša dobor je poznata ljubiteljima opere

RANKO SUVAR CROPIX
Linker
04. svibanj 2024 00:24