Francuski šansonijer i glumac Yves Montand u društvu Edith Piaf

 TUSCHERER/BUP/KOBAL/SHUTTERSTOCK
U biografskom filmu

Umjetna inteligencija "oživjet će" Édith Piaf i dati uvid u mučan život francuske glazbene ikone

Warner Music Entertainment i produkcijska kuća Seriously Happy snimit će animirani biografski film "Edith", a njihov uradak bit će prvi biografski film koji je nastao uz pomoć umjetne inteligencije.

Warner Music Entertainment i produkcijska kuća Seriously Happy snimit će animirani biografski film "Edith", a njihov uradak bit će prvi biografski film koji je nastao uz pomoć umjetne inteligencije.

Život ju nije mazio, proživjela je brojne tragedije, a unatoč svemu Edith Piaf u životu nikada nije posustajala. Slavna francuska pjevačica ostvarila je zavidnu karijeru u glazbenoj industriji, a uskoro ćemo zahvaljujući dosegu umjetne inteligencije ponovno moći uživati u njezinom glasu. Warner Music Entertainment i produkcijska kuća Seriously Happy planiraju snimiti animirani biografski film "Edith", a njihov će uradak biti prvi biografski film koji je nastao uz pomoć umjetne inteligencije.

Zahvaljujući regeneriranom glasu francuska diva bit će narator 90-minutnog filma koji će dati kronološki presjek njezina života. Film će, osim originalnih snimaka njezinih najpoznatijih pjesama, donijeti i nevjerojatnu priču o tome kako je Piaf prevladala stereotipne izazove i postala simbol ženske emancipacije, a prikazat će i dio životnih nedaća u kojim se našla tijekom svojih 47 godina života.

Radnja filma započinje u 1920-ima, a obuhvaća Edithin život u Parizu i kasnije u New Yorku te njezinu smrt 1963. godine u Cannesu u Francuskoj. Uz pomoć AI tehnologije, film će prikazati originalne izvedbe Piafinih pjesama "La Vie en rose", "Non, je ne regrette rien", "La Foule" i brojne druge. Iz produkcije su priopćili da su se tijekom priprema vratili osamdeset godina u prošlost kako bi pronašli što više činjenica o životu i pjesmama glazbenice kako bi uz pomoć AI mogli "oživjeti" njezin glas.

image

Marion Cotillard u ulozi francuske pjevačice u filmu "La Vie en Rose" za koju je osvojila nagradu Oscar

LEGENDE/TFI INTERNATIONAL/KOBAL/SHUTTERSTOCK LEGENDE/TFI INTERNATIONAL/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Edith Piaf ostavila je neizbrisiv trag u glazbenoj povijesti. Desetljećima nakon njezine prerane smrti, koja je uslijedila što joj je dijagnosticiran karcinom jetre, pjesme koje su joj obilježile kratku, ali zavidnu karijeru još uvijek se slušaju na poznatim streaming platformama. "Edith je najpoznatija francuska glazbenica. Ona zaslužuje da se njezina priča podijeli s javnosti, a kroz film ćemo imati priliku povezati se s novom publikom i inspirirati novu generaciju obožavatelja", rekao je Alain Veille, direktor Warner Music France.

Piaf je bila pjevačica francuske šansone, a rođena je 1915. na ulici, točnije na pločniku pred kućom broj 72 u siromašnom pariškom predgrađu Belleville. Život ju nije nimalo mazio - majka joj je bila ovisnica o drogi koja ju je napustila netom nakon rođenja, a otac ulični akrobat. Piaf je odrasla u bordelu okružena prostitutkama, a glavna "madame" je bila njezina baka. Zbog loših uvjeta odrastanja, Edith je oboljela od djelomičnog sljepila te je dugo imala goleme probleme s vidom. Zbog toga je često odlazila liječniku, no nitko joj nije mogao pomoći sve dok jednom nije otišla na hodočašće u svetište i tamo - magično progledala.

image

Prvi novac zaradila je sa samo 14. godina kada je zapjevala na ulicama Pariza

TUSCHERER/BUP/KOBAL/SHUTTERSTOCK TUSCHERER/BUP/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Prvi novac zaradila je sa samo 14. godina kada je zapjevala na ulicama Pariza, a njezin pjevački talent otkriven je 1935. godine u nekadašnjem noćnom klubu Le Gerny‘s, gdje je zadobila slavni nadimak "La Mome Piaf" (u prijevodu: maleni vrapčić). Edith su proslavile pjesme o realnosti turbulentnog života koji okružuje nižu klasu - prostitutke, prosjake, ali i pjesme o mornarima željnih pravih iskrenih ljubavi.

Sa samo 17 godina saznala je da je trudna. Rodila je djevojčicu Marcelle, a njezinog je oca brzo napustila. Dvije godine nakon toga zadesila ju je najveća životna tragedija. Njezina djevojčica iznenada je preminula, što je tada mladu glazbenicu potpuno slomilo. Nakon toga više nikada nije imala djece, a u intervjuima je često isticala da se više ne želi ostvariti u majčinskoj ulozi.

image

Zahvaljujući regeneriranom glasu francuska diva bit će narator 90-minutnog filma

SHAROK HATAMI/SHUTTERSTOCK SHAROK HATAMI/SHUTTERSTOCK

Karijera joj je nakon privatne tragedije doživjela strahovit uzlet, no sreća na privatnom planu nije joj se osmiješila. Strastveno se zaljubila u oženjenog boksača Marcela Cerdana, a njihovu je ljubav prekinula nova tragedija. Naime, Cerdan je preminuo u avionskoj nesreći dok je putovao u New York u posjet pjevačici. Nevoljama ni tu nije bio kraj. Nakon Marcelove smrti doživjela je i tri prometne nesreće, a zbog svega je razvila i ovisnost o alkoholu i morfiju. Edith Piaf preminula je 1963. godine u dobi od 47 godina.

Uvid u život legendarne pjevačice Edith Piaf gledatelji su već imali prilike vidjeti u filmu "La Vie en Rose" gdje ju je glumila talentirana glumica Marion Cotillard, a za svoj performans je osvojila i najprestižniju filmsku nagradu Oscar. Iako je jedna od najvećih glazbenica 20. stoljeća svijet napustila prije šezdeset godina ona i dalje svojim glasom budi emocije kod slušatelja, a uskoro ćemo, uz pomoć suvremene tehnologije, ponovno moći uživati u njezinom magičnom glasu.

Linker
27. travanj 2024 07:24