Ista, ali drugačija

Vanda Winter o novoj-staroj ulozi: ‘Prekrasno je što me netko još vidi kao ljepoticu‘

Hrvatskoj glumici opet se pružila prilika da na kazališnim daskama utjelovi lik Ljepotice iz predstave ‘Ljepotica i zvijer‘ i to 16 godina nakon što ju je igrala kao studentica.

U "Ljepotici i Zvijeri", novoj predstavi zagrebačkog kazališta Komedija, nastaloj prema istoimenom Dizneyjevom mjuziklu, glavni ženski lik glumi Vanda Winter. Pjevačici i glumici to nije prvi susret s ulogom Ljepotice - tumačila ju je i prije 16 godina, još kao studentica, i za nju je 2008. dobila i Nagradu hrvatskog glumišta.

Nova verzija bit će premijerno izvedena u subotu, 24. rujna u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Kako se osjećate u istoj ulozi, 16 godina nakon što ste je prvi put tumačili?

Prekrasno je što me netko još vidi kao Ljepoticu. To mi je bila jedna od prvih uloga, a ujedno mi je služila i kao poligon za učenje jer sam radila s vrhunskim profesionalcima kao što su redateljica Dora Ruždjak Podolski, dirigent Dinko Appelt i koreograf Igor Barberić. Bilo je to vrijedno iskustvo.

Koliko se ova verzija razlikuje od one iz 2006.?

Ova je produkcija veća. S nama radi Leo Mujić, baletni koreograf svjetskog renomea, koji je i redatelj predstave, tako da su masovni plesni brojevi dovedeni do savršenstva. I inače sam veliki poklonik njegove estetike. Ima nepogrešiv osjećaj za dramski naboj i donio nam je novu svježinu i energiju.

image

Vanda Winter i Ivan Glowatzky u predstavi glume Ljepoticu i Zvijer

INES NOVKOVIĆ

A koliko se vi razlikujete od studentice kojoj je Ljepotica bila jedna od prvih uloga u karijeri?

Čini mi se da je razlika poprilična jer više nisam ista osoba. U međuvremenu sam doživjela neke tektonske promjene, i profesionalne i životne. A što se same uloge tiče, Dinko Appelt je pogledao jednu probu i rekao mi je da sam sada potpuno drugačija. Vjerojatno me nadogradilo i promijenilo ovo vrijeme koje je proteklo od tada.

Kako se slažete s partnerima u predstavi, glumcima Ivanom Glowatzkym i Igorom Drvenkarom?

Savršeno se slažemo. Zaista su sušta inspiracija. Htjela bih pohvaliti i Bugu Mariju Šimić s kojom u alternaciji igram Ljepoticu. Izrazito je talentirana i profesionalna, pravo je otkriće na našoj sceni. A voljela bih spomenuti i Renatu Sabljak koja je u starijoj verziji predstave bila uz mene Ljepotica, a sada je avanzirala u Gospođu Kamilicu i pjeva naslovni broj. Sretna sam što igra u ovoj predstavi. Imam osjećaj da mi donosi sreću.

Linker
21. travanj 2024 04:50