Arhiva / CROPIX
legendarni pjevač

Veliki glazbenik otišao prije 12 godina! U nedjelju pogledajte dokumentarac o životu Vice Vukova

Novi glazbeni projekt Unisona – hrvatskog glazbenog saveza, dugo iščekivani serijal pod nazivom "A Porina dobiva…", spreman je za emitiranje! Dokumentarni filmovi o dobitnicima Porina za životno djelo, ljudima koji su obilježili hrvatsku glazbenu povijest, prikazivat će se svaku nedjelju na Prvom programu HTV-a.

Serijal pod nazivom "A Porina dobiva…" kreće s pričom o legendi hrvatske glazbene scene.

Prvi u nizu, onaj o Vici Vukovu, koji je preminuo prije dvanaest godina, moći ćemo pogledati u nedjelju, 27. rujna 2020. u 20:00h.

Press foto

Život jednog od najpopularnijih pjevača koje je Hrvatska ikad imala obilježili su glazba, brojni nastupi i nagrade diljem svijeta, ali i politički progon. U dokumentarnom filmu o Vici govore njegov sin Emil, kćer Ivana, unuka Vita, prvakinja opere HNK Zagreb Diana Hilje, Alfi Kabiljo, a moći ćemo između ostalog vidjeti i snimke pokojnog Ive Brešana kako govori o Vici. Osim toga, u dokumentarcu ćemo vidjeti i pregršt obiteljskih fotografija koje nismo imali priliku nigdje vidjeti, ali i otkriti detalje o Vici koje do sada nismo znali.

Autorski tim dokumentarnog filma čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš te asistentice redatelja Iva Cikojević i Željka Benčić uz suradnike. Montažu potpisuje Augustin Tin Bilandžić, a šminkerica je Sanja Krstulović. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.

Press foto

12 veličanstvenih

U serijalu je ukupno 12 dokumentaraca. Do sada su prikazana dva – onaj o Oliveru Dragojeviću povodom druge godišnjice njegove smrti i onaj o Ivi Robiću, povodom dvadesete godišnjice smrti. Oba prikazana dokumentarca imat ćemo prilike ponovno vidjeti sada kada serijal "A Porina dobiva..." započinje sa svojim emitiranjima. Ljudi koji su svojim radom ostavili neizbrisiv glazbeni trag, ne samo u Hrvatskoj već i šire, „ispričani“ su kroz bezbroj uspomena o njima koje su podijelili njihovi kolege, suradnici i prijatelji. Serijal je temeljen na želji da se tako velike životne priče dokumentiraju i da se njima educiraju mlađe generacije, ali i otkriju neke nove informacije onim starijima, tako da svaki dokumentarni film otkriva činjenice koje do sada nikada nismo imali priliku nigdje čuti ni vidjeti.

Vlasnici Porina čije ćemo priče gledati

Ovo su umjetnici i ansambli koji su dobili Porina od 1994. do 2000. godine, a čije su životne priče do sad ispričane kroz dokumentarne filmove: Arsen Dedić, Boško Petrović, Dino Dvornik, Dunja Vejzović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Miljenko Prohaska, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani, Vice Vukov i Zdenko Runjić.

Čitajte i:

Vrisak u ritmu Arsena Dedića: Velika biografija dubinski je uvod u fenomen legendarnog glazbenika

Riječani su 30 godina čekali na ovo: Predstava s potresnim ženskim pričama u HNK Ivana pl. Zajca

Melem za uši i dušu: Amira Medunjanin i simfonijski orkestar HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja

Linker
30. siječanj 2023 21:10