‘Zločin na kozjem otoku‘

Veliki Paolo Magelli i glumačke dive u apokaliptičnom ambijentu pripremaju važnu premijeru

Najizvođeniju dramu talijanskog pisca Uga Bettija, redatelj Paolo Magelli odlučio je postaviti u Brodarskom institutu, nekada prestižnoj instituciji, koja svojom atmosferom naglašava samoću i izoliranost glavnih junakinja koje tumače Nina Violić, Lana Barić i Iva Jerković.

''Brodarski institut je vrhunska ustanova koju u interesu Hrvatske treba ne samo očuvati nego i dalje razvijati'', napisao je u knjigu dojmova prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman kada je 1993. posjetio tu znanstveno istraživačku instituciju koja je nekada bila ponos naše zemlje. No kako to posljednjih desetljeća biva u slobodnoj Hrvatskoj i ova značajna institucija koja se bavila ozbiljnim projektima iz sfere brodogradnje, brodske hidrodinamike te brojnima istraživanjima - nestručnim upravljanjem završila je u stečaju i s ključem u bravi.

A prije nego što se razgrabi vrijedno zemljište u novozagrebačkom naselju Siget, Brodarski institut prvi će put otvoriti svoja vrata javnosti i postati kazališna pozornica. Tamo će se naime, 18. svibnja održati nova HNK-ova premijera ''Zločin na kozjem otoku'' po najizvođenijoj drami slavnog talijanskog pisca Uga Bettija u režiji Paola Magellija.

image

'Zločin na kozjem otoku' igrati će unutar i izvan zgrade Brodarskog instituta

INES STIPETIĆ

''Nismo mogli zamisliti bolji ambijent od ovoga u kojem sada probamo već nekoliko tjedana. Dobro je kada kazalište izađe iz institucije i scenografiju potraži u okruženju koje bez većih zahvata najbolje dočarava radnju neke predstave. Pogotovo kada je već gužva na matičnoj sceni HNK koju silom prilika dijele drama, balet i opera. A mislim da će upravo zbog ambijenta ova predstava biti i veliki doživljaj za publiku jer igramo u interijeru i eksterijeru Instituta u koji će prvi put ući obični ljudi'', kazao nam je redatelj. Dramaturgiju radi Željka Udovičić Pleština koja je isti tekst zajedno s Vinkom Brešanom prije pet godina radila za šibensko kazalište.

''Taj sjajni dramski tekst imam priliku raditi drugi put, ovaj put s drugim redateljem i u drugom ambijentu, a koji je uistinu fantastičan. Naglašava Bettijev tekst koji kao i naša predstava pokazuje i prokazuje tragičnost čovjekove sudbine koja se vuče ponorima između moralnosti i amoralnosti, ljubavi i mržnje, samoće i bijega, početka i kraja …''.

image

Marin Klišmanić, Lana Barić, Nina Violić, Dušan Gojić i Iva Jerković

INES STIPETIĆ

Čitajte i: Nina Violić sve raznježila otkrivši posebnu poruku koju je dobila za rođendan

A cijelom timu ostalo je još samo nekoliko dana da do kraja 'izbruse' priču o tri usamljene žene zatočene u mrežu vlastitih noćnih mora koje žive na otoku simboličnog naziva. U predstavi igraju Nina Violić, Iva Jerković i Lana Barić kao majka, kćer i mlada usidjelica, Marin Klišmanić u ulozi Angela koji će svojim dolaskom na otok uznemiriti ustaljeni život triju žena te Dušan Gojić kao stari mještanin.

''Rijetko izlazimo iz naše matične kuće pa mi je veliko veselje igrati u prekrasnom ambijentu. Malo nas je za razliku od velikih ansambl predstava pa smo postali kao obitelj, jedna mala sretna komuna koja uživa u tome što radi. Bit će puno izvedbi, a nadam se i jednako toliko publike'' kazala je glumica Lana Barić, a s njom se složila i mlađa kolegica Iva Jerković koju je široka publika upoznala kao jednu od natjecateljica nedavno završenog showa ''Zvijezde pjevaju''.

image

'Zločin na kozjem otoku' režira Paolo Magelli

INES STIPETIĆ

''Veliki je gušt raditi s malim ansamblom jer pruža više intimnosti, imamo vremena posvetiti se jedan drugome, a i redatelj ima više vremena raditi sa svakim od nas. Magelli je baš pogodio atmosferu tog napuštenog prostora jer je tema naše predstave samoća i izoliranost. Veselim se premijeri i nadam se da će i publika jednako uživati kao i mi''.

Linker
12. travanj 2024 08:50