Bravo!

Veliki uspjeh Murine u SAD-u: Film dubrovačke redateljice pokupio još jednu prestižnu nagradu za najbolji uradak

Film redateljice Antonete Alamat Kusijanović pobijedio je u kategoriji najboljeg dugometražnog igranog filma na Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u.

Najznačajniji je to festivalski uspjeh “Murine” nakon ljetošnje nagrade za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Cannesu. Pobjednici su objavljeni na svečanoj ceremoniji u East Hamptonu, a festival se pohvalio kako je u 29. izdanju prikazao 61 film iz 34 zemlje, a 53 posto filmova režirale su žene.

image
Antoneta Alamat Kusijanović
PROMO

"Hamptons nas je divno primio i ova nagrada mi je jedna od najvažnijih. Osjetila sam iskrenu podršku, o filmu su raspravljali slojevito, prisno, iako smo bili daleko od Mediterana, Murina je bila shvaćena. Bila sam počašćena jer su nagradili naš film i skrenuli pažnju na hrvatsku kinematografiju. Osim Murine, nagradili su i sljedeći projekt kojeg razvijam s 80.000 dolara "in kind service", takvu podršku očekivala sam samo doma", izjavila je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

"Nakon Toronta u kojem je Murina imala sjevernoameričku premijeru, nagrada u Hamptonsu je izuzetno bitna za američku distribuciju filma i svakako će donijeti puno pozornosti na tom zahtjevnom tržištu. Hamptons je vrlo značajan festival u SAD-u i obično se po njegovoj selekciji i nagradama rade rana predviđanja nominacija za nagradu Oscar, te zbog toga uživa veliku pozornost članova Američke filmske akademije. Čestitam Antoneti i cijeloj ekipi Murine na još jednom uspjehu", izjavio je producent filma Danijel Pek (Antitalent).

image
Murina
PROMO

Čitajte i: Veliki uspjeh dubrovačke redateljice! 'Murina' osvojila Zlatnu kameru u Cannesu

Film "Murina" je dosad prikazan na brojnim važnim festivalima, među ostalima na Sarajevo Film Festivalu te Toronto Film Festivalu, a sniman je na Hvaru, Kornatima i Kalamoti.

U Hrvatskoj je premijerno prikazan prošlog ljeta na Pulskom filmskom festivalu gdje je redateljica nagrađena Brezom kao najbolja debitantica, glumica Danica Ćurčić Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu, a pulska publika proglasila je "Murinu" najboljim filmom festivala i nagradila ga Zlatnim vratima Pule.

U hrvatskim kinima Murina igra već sedmi tjedan, a dosad ju je pogledalo više od 10 tisuća gledatelja. Trenutačno se može pogledati još u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Šibeniku.

Linker
15. travanj 2024 09:48