Getty Images
Osam mjeseci nakon smrti

Veliko priznanje za kraljicu soula Arethu Franklin

Aretha je prva žena kojoj je posthumno dodijeljen Pulitzera u pojedinačnim kategorijama glazbe i kulture još od 1930. godine.

Aretha je prva žena kojoj je posthumno dodijeljen Pulitzera u pojedinačnim kategorijama glazbe i kulture još od 1930. godine.

Osam mjeseci nakon smrti, legendarna pjevačica soula Aretha Franklin posthumno je nagrađena Pulitzerovom nagradu. Ona se od 1917. dodjeljuje na njujorškome Sveučilištu Columbiji za najveći doprinos novinarstvu i umjetnosti. Pokojna pjevačica nagradu je dobila zbog svog nezamjenjivog doprinosa američkoj glazbi i kulturi koji je trajao dugih pet desetljeća. Ova prestižna nagrada od posebnog je značaja jer je Aretha prva žena koja ju osvojila u pojedinačnim kategorijama glazbe i kulture još od 1930. godine.

Aretha Franklin, 1968.
File Reference # 1171_001, Image: 382523538, License: Rights-managed, Restrictions: For Editorial Use Only -, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Hollywood Archive
Profimedia, Hollywood Archive

Osim toga, priznanje Arethi se poklapa s početkom prikazivanja filma 'Amazing Grace' za koji je inspiracija bila upravo Arethin istoimeni album. Njega je pjevačica 1972. snimila u crkvi New Bethel Baptist u Los Angelesu, no za života nije dopustila da snimke odu u javnost. Film će za vikend doći u američka kina, a početkom svibnja kreće i u širu kino-distribuciju.

Među prethodnim dobitnicima Pulitzera iz kategorija glazbe i kulture bili su bili su jazz legenda John Coltrane 2007. godine i Bob Dylan 2008. godine. Aretha je preminula 16. kolovoza 2018. nakon teške borbe s rakom gušterače.

Linker
27. travanj 2024 16:16