Opera ‘‘Capuleti i Montecchi‘‘

 NEMI BULAT
Kazališne preporuke

Vodič za kulturni vikend: Čekaju nas četiri premijere, od opere do dječje predstave

U Splitu se prvi put u povijesti teatra prikazuje Belinijeva opera ‘‘Capuleti i Montecchi‘‘ što sigurno ne treba propustiti, a u zagrebačku Komediju stiže još jedna duhovita predstava iz pera svestranog glumca Vida Baloga koji je radnju smjestio u Gotalovo, selo svojih predaka.

U Splitu se prvi put u povijesti teatra prikazuje Belinijeva opera ‘‘Capuleti i Montecchi‘‘ što sigurno ne treba propustiti, a u zagrebačku Komediju stiže još jedna duhovita predstava iz pera svestranog glumca Vida Baloga koji je radnju smjestio u Gotalovo, selo svojih predaka.

Ovaj vikend obiluje kulturnim događanjima, pogotovo onim kazališnim, a mi izdvajamo premijerne predstave koje kreću na svoje kazališno putovanje. U Splitu se prvi put u povijesti teatra prikazuje Belinijeva opera ‘‘Capuleti i Montecchi‘‘ što sigurno ne treba propustiti, a u zagrebačku Komediju stiže još jedna duhovita predstava iz pera svestranog glumca Vida Baloga koji je radnju smjestio u Gotalovo, selo svojih predaka.

Kazalište Komedija: Predstava "Predstava Krava na granici"

Datum: 24. veljače

Autor teksta Vid Balog, radnja predstave odveo je u podravsko selu Gotalovo u koje stiže Goldi, mladić iz predgrađa Zagreba, kako bi se pokušao izvući iz sumnjivih situacija u koje je upao. Pomaže mu dobra vila Pepa Kefa, a u Gotalovu se susreće s mnogo osebujnih likova. Tu je još i jedna leteća krava koja će izazvati međunarodni incident.

Režiju potpisuje Damir Lončar, a u predstavi uz Lončara igraju i Jasna Palić Picukarić, Sanja Marin, Davor Svedružić, Vanja Ćirić, Igor Jurinić, Vanda Winter, Igor Mešin, Goran Malus, Saša Buneta, Ivan Glowatzky, Ognjen Milovanović i Željko Duvnjak.

image

Opera "Capuleti i Montecchi" prvi put u Splitu

NEMI BULAT

HNK Split: Opera ‘‘Capuleti i Montecchi‘‘

Datum: 24. veljače

Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića u na pozornicu splitskog HNK po prvi u povijesti tog teatra bit će izvedena opera ‘‘Capuleti i Montecchi‘‘, glazbeno remek-djelo Vincenza Bellinija, talijanskog majstora belcanta.

Libreto govori o posljednjem danu života nesretnih Romea i Julije, najpoznatijih ljubavnika svjetske literature. Ekspresivna glazba, duboke emocije, Bellinijeva sposobnost da izrazi osjećaje ljubavi, tuge i tragedije čine ovu operu nezaboravnom.

Redatelj ove operne predstave je Hrvoje Korbar, a uloge Romea i Julije tumačit će mezzosopranistica Josipa Gvozdanić i sopranistica Nela Šarić.

image

Predstava "Agencija za sreću" Teatra Gavran

TEATAR GAVRAN

Mala dvorana Lisinski: Predstava "Agencija za sreću"

Datum: 24. veljače

Predstava iz umjetničke radionice Teatra Gavran, romantična je komedija koja donosi tople prepoznatljive junake koji će zahvaljujući prvoj agenciji u Hrvatskoj utemeljenoj po uzoru na slične agencije u Japanu riješiti sve svoje emotivne probleme. Ali Hrvatska nije Japan i sve bi moglo krenuti neočekivanim smjerom. Emotivne situacije preokreću se u komične. Pred gledateljima je dirljiva i duhovita priča karakteristična za romantične komedije kakve smo nekada voljeli. Autor predstave je Miro Gavran, režirala ju je Mladena Gavran, a osim nje u predstavi igraju Nevena Vukes i Mirel Huskić.

image

Predstava "Ružno pače" u Sceni Gorica

SCENA GORICA/JOSIP BOLONIć

Scena Gorica: Predstava "Ružno pače"

Datum: 25. veljače

Ova bajka Hansa Christiana Andersena smatra se klasikom dječje književnosti. Na svega nekoliko kartica teksta pisac otvara općeljudske momente: strah od napuštanja, težnju za prihvaćanjem i strah od odbijanja, potragu za dobrim, a u 21. stoljeću posebno se ističe tema različitosti i drugačijeg. Svaki od istaknutih aspekata kod Andersena ima jak identifikacijski moment kod čitatelja – svatko od nas se lako postavlja u poziciju odbačenog pačeta i nedaća koje ga susreću, što razvija jaku empatičnost toliko potrebnu današnjim najmlađim generacijama. Čvrsto postavljeni odnosi rezultiraju mogućnošću mnogostrukih interpretacija završetka: može li društvo biti manje osuđujuće prema različitima i koja je žrtva koju drugačiji pojedinac treba podnijeti prije nego bude prihvaćen. Predstavu je režirao Tomislav Pavković, a u njoj glume Tena Pataky, Vedran Komerički i Ana Šantar.

image

Predstava "Ružno pače" u Sceni Gorica

SCENA GORICA/JOSIP BOLONIć
Linker
26. travanj 2024 20:27