EKSKLUZIVNI VIDEO

Zar je to bilo tako teško: Bijesna Nives Ivanković jedva smirila ljute roditelje

Kako izgleda školski ekosustav sa zbornicom u svojem središtu, odlično prikazuje redateljica Sonja Tarokić u svojem debitantskom filmu ‘Zbornica‘. Pogledajte ekskluzivni isječak s burnog roditeljskog sastanka, gdje su Marina Redžepović kao pedagoginja i Nives Ivanković kao ravnateljica u glavnim ulogama.

Što se doista događa u školskoj zbornici pitanje je koje se vjerojatno barem jednom zapitao svaki školarac, a redateljica Sonja Tarokić pokušala je dati odgovor na njega u svojem debitantskom dugometražnom igranom filmu jednostavno nazvanom 'Zbornica'. Priča je to o pedagoginji koja dobiva svoj prvi stalni posao u školi te puna entuzijazma odlučno krene u borbu da poboljša radni okoliš svima, i učenicima i profesorima. No, kako to već biva u životu, dobra volja je jedno, a stvarnost drugo, pa tako i pedagoginja, koju glumi sjajna Marina Redžepović, da su načelno svi za promjene, ali samo ako se te promjene ne tiču njih.

image

Marina Redžepović ui filmu 'Zbornica'

PRESS

'Zbornica' je svjetsku premijeru imala ovoga ljeta na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, gdje je redateljica Tarokić osvojila posebno priznanje žirija, a hrvatske je premijera održana prošloga tjedna na Zagreb Film Festivalu, čiji je žiri filmu također odlučio dati posebno priznanje. Uz Redžepović, u filmu igraju renomirana glumačka imena poput Nives Ivanković, Stojana Matavulja, Sandre Lončarić, a nakon uspješnih premijera 'Zbornica', nastala u produkciji Kinorame, počinje s prikazivanjem u hrvatskim kinima u četvrtak, 25. studenog.

Jedan od najstresnijih učiteljskih trenutaka u školi zasigurno je roditeljski sastanak, pogotovo onaj koji je sazvan nakon što je u razredu došlo do nemilih događaja. Roditelji često misle da imaju pravo na sve, a ravnatelji prečesto ne žele stati iza svojeg stručnog osoblja, već se samo nadaju da će sve proći bez velike bure, što se može vidjeti i u ekskluzivnom isječku iz 'Zbornice'.

Pogledajte napad gnjevnih roditelja, kalkulantsku ravnateljicu (koju tumači sjajna Nives Ivanković) i nemoćnu pedagoginju (glumi ju Marina Redžepović):



- Moji su roditelji, mama Bruna i tata Damir, psiholozi, baš kao i nekoliko drugih članova obitelji. To je užasno teško zanimanje, vrlo često potplaćeno, kroz svoj posao se suočavate s tisuću poteškoća, no oni koji ga rade i dalje ga vole jer osjećaju da je to njihov poziv. Posebna su priča psiholozi i pedagozi koji često cijeli radni vijek provedu u istoj školi, tako da im ta zajednica na neki način postane obitelj. Pritom pokušavaju svima biti na korist, ali ponekad imaju dojam kao da svima smetaju. Ako zbornicu uzmemo kao presliku društva, onda priča o njima postaje još intrigantnija - kazala je uoči svjetske premijere redateljica Tarokić u intervjuu za Gloriju.

image

Školski kolektiv: Sandra Lončarić, Areta Ćurković, MArina Redžepović i Nives Ivanković

PRESS

Dugometražni debi 'Zbornica' ujedno je nastavak plodonosne suradnje redateljice i glavne glumice Marine Redžepović, koje su zajedno snimile već nekoliko hvaljenih kratkometražnih filmova. Iako iza sebe ima niz zapaženih uloga, Marina nije studirala glumu na Akademiji, već je jednostavno poslije studija francuskog jezika i komparativne književnosti odlučila slijediti svoj san i - glumiti.


Zahvaljujući diplomi profesorice francuskog jezika, i Marina je mogla osjetiti "čari" školske katedre, ali samo na kratko.

- Odradila sam dva sata prakse u školi stranih jezika, ali sam se ubrzo odrekla metodike i didaktike jer sam osjetila da je to jedino pošteno. Prvenstveno prema učenicima, a i prema mojim kolegicama koje su sve godine studija jedva čekale da uđu u razred i tamo su i dandanas i potpuno su posvećene - otkrila je glumica u nedavnom razgovoru za Gloriju.

image

Prizor iz školskog razreda u filmu 'Zbornica'

PRESS

Film 'Zbornica', za koji je i direktor ZFF- Boris T. Matić rekao da je ponajbolji hrvatski film posljednjih godina, možete pogledati u domaćim kinima od 25. studenog.

Linker
20. travanj 2024 13:46