Smijeh kroz suze:

Ženska snaga i ‘Čelične magnolije‘ premijerno se prikazuju u riječkom HNK

Premijerna izvedba kazališnog klasika koji slavi žensku snagu zakazana je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u subotu 8. svibnja 2021.

Slavne "Čelične magnolije“ Roberta Harlinga u režiji Renate Carole Gatice nova je predstava na programu riječkog HNK Ivana pl. Zajca gdje će premijerno biti izvedena u subotu, 8. svibnja 2021. s početkom u 19.30 sati.

U istodobno emotivnoj i komičnoj, glasovitoj drami nastaloj prema istinitoj priči, koja slavi žensko prijateljstvo i podršku, junakinje su "magnolije“ različitih godišta i socijalnih statusa. Sve svoje želje i snove, uspone i padove, radosti i tuge dijele u frizerskom salonu gdje je radnja smještena.

image
Premijera predstave 'Čelične Magnolije' zakazana je za 8. svibnja.
DRAZEN SOKCEVIC

"Redatelju nije lako postavljati tekst koji zahtijeva samo zanat. Tekst koji doista priča priču. Jednostavnu, jasnu, konkretnu priču. Nema tu puno mjesta za moj 'potpis' i za moj osjećaj. Ovu dramu zanima samo ono što osjećaju njezine junakinje. Ipak, jednostavnost 'Čeličnih magnolija' samo je prividna. Riječ je o tekstu toliko razrađenom i obogaćenom detaljima koje samo žena može razumjeti, a muškarac to može (i treba) cijeniti. Ako su, kao što naslov govori, ove žene nježne, ali jake, to je zahvaljujući njihovim prijateljicama. Nije slučajno što je film strukturiran kroz svečane rituale: vjenčanje, Božić, sprovod, u kojima jedne drugima pomažu da budu ljepše, da prebrode svoje tragedije i da se prisjete da, unatoč svemu, 'život uvijek ide dalje', da je život prepun kontrasta, kao uostalom i naslov ovog djela, što se nije moglo bolje sažeti od onoga što Patricia kaže: 'Moj omiljeni osjećaj je smijeh kroz suze'”, kaže redateljica Renata Carola Gatica.

image
Redateljica je Renata Carola Gatica.
DRAZEN SOKCEVIC

Kazališni klasik iz osamdesetih

Robert Harling svakako nije planirao napisati kazališni i filmski klasik kada je pisao "Čelične magnolije” 1985. godine. Za njega je to tada bila svojevrsna terapija dok je tugovao za mlađom sestrom Susan, koja je preminula dvije godine ranije od komplikacija izazvanih dijabetesom od čega je bolovala od svoje dvanaeste godine. Uz podršku prijatelja, utjehu je našao u pisanju, posvetivši je nećaku, sa željom da uspomena na Susan živi. Iskustvo u glumi pomoglo mu je stvoriti žive dijaloge i napisati dramu koja unatoč ozbiljnoj tematici sadrži elemente humora. "Pisao sam o ženskoj snazi, radosti i smijehu koji odzvanjaju bez obzira na to što im život donese. Jedini način da se nosim sa sestrinom smrću bio je da slavim te žene”.

Čitajte i: Najdivniji par u hrvatskom baletu: Otac i kći prvi puta u predstavi premijerno na daskama nacionalnog kazališta

image
Autor teksta je Robert Harling.
DRAZEN SOKCEVIC

Drama je prvi put postavljena u Off-Broadway produkciji 1987. godine, a tijekom tri godine odigrano je čak 1126 izvedbi. Toliki uspjeh vodio je i do brze ekranizacije, a danas kultni, istoimeni film snimljen je 1989. U njemu su igrale proslavljene glumice Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olimpia Dukakis te Julia Roberts kojoj je uloga u ovom filmu donijela prvu nominaciju za Oscara.

U riječkoj predstavi, snažnu žensku glumačku podjelu ansambla Hrvatske drame čine gošća Judita Franković Brdar u alternaciji s Jelenom Lopatić, Ivna Bruck u alternaciji s Rominom Tonković, Biljana Lovre, Aleksandra Stojaković Olenjuk u alternaciji s Ana Marijom Brđanović, Leonora Surian Popov i Olivera Baljak.

image
Kazališni klasik 'Čelične Magnolije' u riječkom HNK.
DRAZEN SOKCEVIC

Uz redateljicu Renatu Carolu Gaticu, autorski tim čine njena asistentica, dramaturginja i suradnica za scenski pokret Natalija Manojlović, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Sandra Dekanić, jezična savjetnica Zrinka Kolak Fabijan te oblikovatelj svjetla Kristijan Baljarevski.

Linker
27. siječanj 2023 17:09