KUM

‘Život koji je vrijedilo živjeti‘: Kazališna predstava mladih umjetnika čije vrijeme tek dolazi

Predstava koja je nastala kao ipitna produkcija glumice i dramaturga, rezultat je šestomjesečnog istraživačkog procesa, a nakon što je publika pogleda svaku će majku u životu gledati drugim očima - tvrde autori.

Predstava Anje Đurinović i Robina Mikulića prikazat će se u ponedjeljak 28. lipnja s početkom u 21 sat u prostorima kuluba Močvara.

"Život koji je vrijedilo živjeti" obračun je kako nas samih s nama samima, tako i nas s vama. Život koji je vrijedilo živjeti možda jest Handkeovo Obraćanje publici za siromašne, ali Život koji je vrijedilo živjeti, na kraju je krajeva istovremeno, i naš je jednako plemenit koliko i iskren pokušaj borbe za svijet u kakvom je moja učiteljica zaslužila živjeti.

Ispitna produkcija drame Život koji je vrijedilo živjeti rezultat je šestomjesečnog istraživačkog procesa glumice Anje Đurinović te, možda jednom budućeg, dramaturga Robina Mikulića. Temelji se na dramskom predlošku spomenutog možebitnog dramaturga. Narativ monodrame blago se oslanja na elemente života jedne od njegovih omiljenih učiteljica. Mješavina poezije Sylije Plath te domaćih dječjih pjesnika čine njen neznatni, ali nezaobilazni dio. Miješanjem pseudodokumentarnog, političkog te socijalno osviještenog teatra istkana je izvedba čiji je primarni cilj bilo testiranje raspodijele odgovornosti autorstva. Kompleksom suigrom svih teoriji poznatih razina referencijalnosti postignut je dinamičan višeslojan prikaz dramski raslojenog lika s gdjekojim metateatarskim izletom.

Čitajte i: Ovo je rijetko mjesto u Zagrebu gdje publika može čuti strane glazbenike: Najavljeno čak 17 koncerata inozemnih izvođača

Drugim riječima, najeli smo se hrpe go*ana prije nego što smo postavili iskren komad o jednoj sudbini koja je, realno, mogla biti bilo čija. Život koji je vrijedilo živjeti u svojoj je osnovi, dakle - nećemo nikome mazati oči, pažljivo strukturirani bućkuriš ideja, pokreta, pokušaja i pogreški autorskog dvojca. Život koji je vrijedilo živjeti komad je koji smatramo vrijednim investicije svakoga tko voli svoju mamu. Da, ovo bi mogao biti klikbej parekselans, ali i dalje odgovorno tvrdimo da ćete, nakon što pogledate ovaj komad, svaku mamu u svom životu gledati drugim očima - bez obzira radi li se o vašoj biološkoj majci ili pak bilo kojem njenom drugom modernom surogatu koje nam nameće društvo.

Ulaznice za predstavu, po cijeni od 40 kuna, dostupne su u sustavu Entrio,

  • Autorski projekt Anje Đurinović i Robina Mikulića
  • Tekstualni predložak i koncept: Robin Mikulić
  • Izvodi: Anja Đurinović
  • Producent: Marin Leo Janković
  • Oblikovatelj rasvjete: Martin Šatović
  • Majstorica tona: Nina Ugrinović
  • Dizajn: Vanja Rakočević
  • Fotografije: Filip Kos
  • Mentor: Tomislav Zajec
Linker
18. travanj 2024 23:38