U Šibeniku

Znate li što je SHIP festival? Na njemu ćete upoznati zvijezde koje tek dolaze

Hrvatska dobiva prvu konferenciju i showcase festival koji je namijenjen za promociju domaćih glazbenika ostatku svijeta.

Ured za izvoz glazbe radi punom parom, ni godinu dana nakon što su se osnovali predstavljaju prvi showcase festival, nazvali su ga SHIP, a zakazali za jesen od 14. do 17. rujna i to u Šibeniku. We Move Music Croatia na trodnevnu konferenciju i festival okupit će brojna imena iz glazbene industrije i to ne samo iz naše zemlje nego iz regije i ostatka svijeta.

"Cilj je prezentirati hrvatsku glazbenu scenu, kao i samu lokaciju održavanja festivala glazbenim profesionalcima sa svih strana svijeta te postati platformom za umrežavanje po uzoru na brojne showcase festivale diljem Europe i svijeta. S obzirom na to da je žanrovski u potpunosti neograničen, namijenjen je svima, a pogotovo onima koji u glazbi najviše uživaju kada se izvodi uživo", rekao nam je Mirko Burazer iz hrvatskog Ureda za izvoz glazbe.

image

We move music SHIP

PRESS

Iako je primarno namijenjen profesionalcima - glazbenicima, agentima, bookerima, vlasnicima klubova, novinarima ili organizatorima festivala, na sva događanja moći će doći i građani koji se ne bave glazbom profesionalno. Bilo da žele samo slušati koncerte ili slušati stručne panele te predavanja. "Osim noćnog programa tokom kojih će biti nastupi brojnih domaćih i internacionalnih izvođača postoji i dnevni program gdje će se održavati konferencija na kojoj će sudjelovati domaći i internacionalni glazbeni profesionalci s ciljem međusobnog umrežavanja, razmjeni ideja i iskustava", dodaje Burazer.

Objašnjava i da SHIP Festival nije tipičan festival na kojem se gledaju izvođači kao na klasičnim festivalima - oni koji su već zvijezde, barem ne na međunarodnoj sceni. "On je kao i drugi showcase festivali mjesto na kojem ćete otkriti nove izvođače. čije pjesme tek trebate zavoljeti i mjesto gdje ćete upoznati zvijezde koje će to tek postati. Tijekom veljače bit će otvoren natječaj za sve zainteresirane domaće i internacionalne izvođače za nastup na SHIP Festivalu, što je uobičajeno za ovakve festivale", kazao je Burazer.

Korist za cijelu domaću scenu

Osim koristi za svakog sudionika, bilo da je riječ o glazbeniku koji se predstavlja širokom spektru profesionalaca iz industrije, ili organizatorima koji se međusobno umrežuju, organizatori ovog festivala vide i veću korist za cijelu zemlju. "Želja nam je pozicionirati hrvatsku glazbenu scenu na europskoj i svjetskoj glazbenom mapi i ostvariti kvalitetne suradnje i razmjene s internacionalnim partnerima", objasnio je Burazer.

I za kraj objašnjava kako to da su odabrali upravo Šibenik za lokaciju (prvog) SHIP festivala, iako su svjesni da bi infrastrukturalno takav događaj najjednostavnije bilo organizirati u Zagrebu.

"Osnovni razlog je prijeko potrebna decentralizacija glazbene industrije. Šibenik je grad koji nam je kroz povijest dao brojne glazbene velikane, one na pozornici, a i one iza nje, on je uistinu grad glazbe. A da i sam grad prepoznaje svoju kulturnu ulogu dokazuje i kampanja ‘Grad je pozornica‘. Također sam festival organiziramo u koprodukciji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik koji su našu ideju odmah prepoznali i pružili nam svu potrebnu podršku", zaključio je Mirko Burazer.

Linker
17. travanj 2024 05:49