HAVC
NOVO LICE

Zvijezda festivala u Češkoj, glumica nagrađenog filma ‘Zbornica‘: ‘Nagradu sam proslavila s osam sati sna!‘

Glumica Marina Redžepović ima glavnu ulogu u dvostruko nagrađenom filmu ‘Zbornica‘ na Međunarodnom festivalu u Karlovyim Varyma, otkriva zašto je odustala od rada u školi i u 40. postala - plavuša.

Glumica Marina Redžepović ima glavnu ulogu u dvostruko nagrađenom filmu ‘Zbornica‘ na Međunarodnom festivalu u Karlovyim Varyma, otkriva zašto je odustala od rada u školi i u 40. postala - plavuša.

Teško je reći koliko je hrvatsko školstvo izgubilo kad se Marina Redžepović (39), nakon studija francuskog jezika i komparativne književnosti, odlučila posvetiti glumi, ali očito je da je hrvatski film dobio jako puno. Vidjelo se to i na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma: nova drama ‘Zbornica” redateljice Sonje Tarokić, u kojoj Marina Redžepović tumači glavnu ulogu osnovnoškolske pedagoginje, dobila je dva priznanja - glavnog i ekumenskog žirija.

image
S redateljicom Sonjom Tarokić i producenticom Ankicom Jurić Tilić.
PRIVATNA ARHIVA

Što vas se najviše dojmilo na festivalu u Karlovim Varyma?

- Publika. Prvo jutro, kad smo otišli podignuti akreditacije, unatoč sivom, polukišnom vremenu vidjeli smo nevjerojatno puno ljudi koji čekaju u redu za sve moguće projekcije. Interes za film svojstven je tamošnjoj festivalskoj publici. Nakon projekcija spontano su nam i srčano prilazili. Iznimno komunikativna i pozitivna atmosfera i zaista smo sretni zbog tog iskustva.

Kako ste proslavili nagradu?

- Sonja se vratila u Češku primiti nagradu, a mi ostali slavili smo na WhatsAppu i telefonski, s velikom ekipom filma s kojom ćemo se tek skupiti u Zagrebu. A ja sam proslavila s osam sati sna te tunom i vinom kod roditelja na nedjeljnom ručku.

Jeste li kosu posvijetliti posebno za premijeru?

- Nisam. Često ljetujem kod svoje prijateljice Tee na Zlarinu i prije dvije godine, iznenađujuće, posvijetlilo me upravo zlarinsko sunce. Blago, doduše, ali te sam jeseni sa svojom frizerkom Jagodom sklopila ‘pakt o plavuši’ i ona je pojačala nijansu. Nakon skoro 40 smeđih godina trebalo mi je nešto novo.

image
Drama ‘Zbornica‘
HAVC

Jeste li ikada predavali u školi?

- Nisam. Doduše, odradila sam dva sata prakse u školi stranih jezika, ali sam se ubrzo odrekla metodike i didaktike jer sam osjetila da je to jedino pošteno. U prvom redu prema učenicima, a i prema mojim kolegicama koje su sve godine studija jedva čekale da uđu u razred i tamo su i dandanas i potpuno su posvećene.

Čitajte i: Mlada nada na domaćoj glazbenoj sceni: Lana Janjanin nova je umjetnička ravnateljica festivala Jazz.hr

Čime vas je opčinila gluma?

- Nema tajne, došlo je spontano. Volim ono što radim i ljubav ne prestaje.

Čitajte i: ‘Murina‘ u Zagrebu: Domaći film nagrađen u Cannesu premijerno se može vidjeti na Tuškancu uz ostale Oscarom nagrađene naslove

Linker
28. travanj 2024 07:36