Ne propustite!

Festival ljetne večeri i ove godine u HNK Zagreb: Čeka nas bogat program uz posebnu glazbenu poslasticu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 25. svibnja u 20 sati otvara svoj tradicionalni i bogati program događanja ispred kazališta.

Na konferenciji za medije atraktivna događanja na otvorenome u sklopu Festivala ljetne večeri HNK u Zagrebu predstavila je intendantica Dubravka Vrgoč, s ravnateljem Baleta Leonardom Jakovinom, Ivicom Buljanom ravnateljem Drame i Giorgiom Surianom ravnateljem Opere. Uz ravnatelje prisutni su bili i članovi ansambala Baleta, Drame i Opere kao i glazbenik Ante Gelo koji će u suradnji s Nikšom Kušeljom 1. srpnja zatvoriti Festival posebnim glazbenim događajem ispred zagrebačkog HNK te drugi gosti.

"Pozornica ispred kazališta nikada ne bi bila u planu da nije bilo lockdowna koji nas je primorao da izađemo iz kazališta i nastupamo za našu publiku na otvorenome, kao što smo najprije pjevali po zagrebačkim kvartovima pred stotinama ljudi. Programi ispred kazališta na koje su pozvani svi građani, postao je dio redovnog programa HNK u Zagrebu tijekom svibnja, lipnja ali i rujna i listopada", rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Čitajte i: Dolazak ljeta uz Pink Day: Omiljeno druženje prošlo je u duhu optimizma

image

HNK ljetne večeri

PRESS

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina predstavio je Baletne večeri te objasnio kako su ovakva događanja jedinstvena prilika da publika vidi što se to inače događa "iza pozornice" prije predstava te da osjeti prisnost s umjetnicima.

"Pokazat ćemo našoj publici klasični ali i moderni i neoklasični balet kako bi uvidjeli izvrsnost našeg ansambla. Bit će modernih dueta, dio 2. čina iz baleta Giselle kao i mali uvid u našu posljednju premijeru Madame Bovary", istaknuo je Jakovina najavivši kako će se 3. i 4. lipnja Škola za klasični balet u pretprogramu Baleta u predvečerje predstaviti sa svojim programom.

Najljepše opere

Opera je pripremila četiri glazbene večeri a započet će 9. lipnja s Talijanskom fantazijom u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Najljepše dijelove opera poput Carmen, Traviate i Nabucca publika će moći slušati 13. lipnja u 20 sati a dva dana nakon toga ispred kazališta pjevat će se Hrvatske operete u izvedbi pjevača Muzičke akademije te u suradnji s Umjetničkom akademijom iz Splita.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan predstavio je posebne dramske večeri poput Večeri u povodu stote obljetnice rođenja Vesne Parun gdje će se glumci „pokloniti“ pjesmama slavne pjesnikinje a čut ćemo i poeziju pjesnikinja inspiriranih njezinim radom.

17. lipnja Drama HNK solidarizirat će se s umjetnicima iz Ukrajine te će na posebnoj Večeri solidarnosti nastupiti i Maria Šhtofa i Oleksandra Bartok glumice iz Ukrajine koje su spomenule da se nadaju kako će zagrebačkoj publici pokazati značaj i dušu ukrajinske kulture.

image

Na presici se malo i zasviralo.

PRESS

Intendantica Vrgoč najavila je i posebno događanje naziva Poetske konzultacije, projekt koji su u Parizu osmislili i izvodili umjetnici Théâtre de la Ville a u Zagrebu će izvoditi članovi umjetničkih ansambala gdje će umjetnici poput liječnika ili psihologa slušati građane koji će sjediti nasuprot njih i kroz kratki razgovor artikulirati, otplesati, otpjevati dio života koji im građanin ispriča.

Poslastica za zatvaranje Festivala ljetne večeri ispred HNK u Zagrebu bit će veliki glazbeni tulum uz glazbu Prljavog kazališta, Haustora, Azre i Filma u izvedbi Ante Gele i glumaca Drame te koncepciji Nikše Kušelja.

U ime Jutarnjeg lista koji je i medijski pokrovitelj Festivala obratio se glavni urednik Goran Ogurlić koji će gledatelje i čitatelje u svojim izdanjima podsjetiti na kreativno i produktivno doba Novog vala u sklopu Festivala ljetne večeri HNK u Zagrebu koji završavaju 1. srpnja 2022. godine.

01 - Modified: 2022-05-25 06:25:07 - Feat.: 0 - Title: Večeras dođite ispred HNK Zagreb. Očekuju vas najbolje baletne predstave pod otvorenim nebom 02 - Modified: 2022-05-26 09:48:02 - Feat.: 0 - Title: Ekskluzivno je otkriven i ulomak iz nadolazeće baletne premijere Gospođa Bovary 03 - Modified: 2022-06-07 13:54:37 - Feat.: 0 - Title: Nagrađeni su tekst o mladiću koji je polugom ubio djevojku, te o majci i djeci koji provaljuju u napušteni stan
01 - Modified: 2022-05-25 06:25:07 - Feat.: 0 - Title: Večeras dođite ispred HNK Zagreb. Očekuju vas najbolje baletne predstave pod otvorenim nebom 02 - Modified: 2022-05-26 09:48:02 - Feat.: 0 - Title: Ekskluzivno je otkriven i ulomak iz nadolazeće baletne premijere Gospođa Bovary 03 - Modified: 2022-06-07 13:54:37 - Feat.: 0 - Title: Nagrađeni su tekst o mladiću koji je polugom ubio djevojku, te o majci i djeci koji provaljuju u napušteni stan
Linker
31. ožujak 2023 12:36