Upoznavanje umjetnika

Nagrađivani autor predstavlja svoje radove: Filmske večeri u Močvari prikazuju radove Marka Tadića

Projekcija tri filma i razgovor s mladim autorom najavljeni su za posljednje izdanje Filmskih večeri u Močvari, koje se održavaju uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog Centra.

Posljednje izdanje Filmskih večeri u Močvari u burnoj 2020. predstavlja umjetnika Marka Tadića i njegove radove nastale u području animacije. U četvrtak 5. studenog, nakon projekcije tri njegova filma Marka Tadića će predstaviti moderatorica Višnja Vukašinović.

Okrenut procesima konstrukcije i invencije sjećanja Tadić u svojim radovima gradi svojevrsnu alternativnu povijest sačinjenu od elemenata predodređenih za zaborav.

image
Marko Tadić na predstavljanju svojih filmova
FOTOGRAFIJE: PROMO

U svom posljednjem filmu Događaji za zaboraviti (2020) snimljenom na 16-milimetarskom filmu koristi se arhivskim materijalima pronađenima na buvljaku i poemom Hansa Magnusa Enzensbergera kako bi istražio temu zaboravljenih ljudi i njihovih zaboravljenih života.

Razgovor s autorom

U nagrađivanom filmu Pokretni elementi (2016) istražuje kreativni process i rukavce nastanka umjetničkog djela pritom odajući počast autorima i filmovima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma te se koristi vizualnim jezikom specifičnim za 60-e i 70-e godine 20. stoljeća.

Animirani film Until a Breath of Air (2015) zamišljen je pak kao svojevrsna naracija nevidljive povijesti ispričana iz vizure objekata, neživih stvari koje su svjedočile divnim i strašnim trenucima povijesti.

Nakon projekcije njegovih radova, s Markom Tadićem ćemo u Močvari uživo razgovarati o nasljeđu modernizma koje napaja njegova umjetnička istraživanja, te njegovim utopističkim fiksacijama čija rezonatnost danas odzvanja jače nego ikad. Tema će nam biti i nevidljiva i zaboravljena povijest koju ovaj umjetnik svojim radovima nadahnuto prevodi u područje vidljivog, pokretnog, itekako živog.

Pogledajte video

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar. Ulaz je besplatan, ali je obavezna rezervacija online putem.

Raspored

  • 19:30 vrata
  • 20:00 projekcije:
  • Događaji za zaboraviti (Marko Tadić, 2020)
  • Pokretni elementi (Marko Tadić, 2016)
  • Until a Breath of Air (Marko Tadić, 2015)
  • 20:20 razgovor
Linker
25. travanj 2024 16:14