Novi dokumentarac

Ponovno otkrivanje Andyja Warhola kroz njegov tonski dnevnički zapis

Vrijeme je da nove generacije upoznaju najznačajnijeg multimedijalnog umjetnika 20. stoljeća kroz šestodijelnu Netflixovu dokumentarnu seriju.

Trag koji je za sobom ostavio Andy Warhol, najznačajniji multimedijalni umjetnik 20. stoljeća, prisutan je u tolikoj mjeri da se čini kao da i danas stvara, piše, eksperimentira, snima, polemizira - premda se 22. veljače u njujorškim umjetničkim krugovima obilježila 35. obljetnica njegove smrti. Budući da se i danas mnogi pitaju kako bi otac pop arta komentirao recentne multimedijalne umjetničke smjernice prema kojima jedni stvaraju, a drugi njihovom dekonstrukcijom kreiraju vlastiti izričaj, streaming div Netflix počeo je 9. ožujka prikazivati šestodijelni dokumentarac The Andy Warhol Diaries, javlja CNN.

image

Dokumentarna serija temelji se istoimenoj, slavnoj knjizi objavljenoj 1989. godine.

MONICA SCHIPPER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Dokumentarna serija temelji se istoimenoj, slavnoj knjizi objavljenoj 1989., čija je koautorica američka spisateljica Pat Hackett: u nju je pretočila dnevničke tonske snimke samog Andyja Warhola. Nastali su tako da je Warhol svaki dan, od studenog 1976. do veljače 1987., s Pat Hackett telefonski pričao o sebi, o tome kako je proveo prethodni dan, pretresao aktualna događanja i novosti na njujorškoj umjetničkoj sceni, a ona je u dogovoru s njim sve snimila. Počeli su 24. studenog 1976., a završili jedanaest godina kasnije, 17. veljače 1987., samo pet dana prije njegove smrti u 58. godini.

Čitajte i: Jared Leto će utjeloviti legendarnog Andyja Warhola

Danas su snimke okosnica dokumentarca koji predstavlja Warhola novoj publici, tumači njegovu estetiku te priča o ljudima čije je živote dotaknuo.

Redatelj koristi tehnologiju umjetne inteligencije kako bi rekreirao Warholov glas čije se riječi doimaju kao da dolaze iz druge dimenzije, što bi mu se, otkačenom i ni s čim usporedivom, vjerojatno svidjelo da je živ. Umjetnost je bila njegov život, a sada je, zahvaljujući dokumentarcu, ponovno aktualizirana za novi umjetnički naraštaj.

Linker
20. travanj 2024 14:49