Umjetna inteligencija

Povezivanje robotike i kazališta: Novi ZKM-ov projekt pokazuje kako izgleda svijet bez ljudi

U Zagrebačkom kazalištu mladih može se pogledati nova predstava RURURUR, nastala prema motivima drame Karela Čapeka u kojoj je po prvi puta upotrijebljena riječ ‘robot‘.

Zagrebačko kazalište mladih u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Boom! teatrom predstavlja novu predstavu za mlade, RURURUR, nastalu prema motivima kultne drame R. U. R. Karela Čapeka, u kojoj je prije točno 101 godine prvi put upotrijebljena riječ robot.

Predstava nastaje kao vizionarski projekt prepun entuzijazma i ljubavi prema robotici i kazalištu, naizgled nespojivom, a inicirale su ga doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza i Ana Gašparović, koordinatorica virtualnog muzeja robotike, prepoznajući potencijale predstave za mlade koja govori njihovim jezicima i o temama važnima za njihovu budućnost.

image

Režiju potpisuje Marina Pejnović, a dramaturgiju Marin Lisjak.

JOSIP STEVIć

Režiju potpisuje Marina Pejnović, a dramaturgiju Marin Lisjak, dok glumačku postavu čine Nataša Dangubić, Paško Vukasović i Vedran Živolić, kao i polaznici ZKM-ova Učilišta.

image

Predstava nastaje kao vizionarski projekt prepun entuzijazma i ljubavi prema robotici i kazalištu.

JOSIP STEVIć

"Na binarnu 101. obljetnicu Čapekove antologijske drame R. U. R: Rossum's Universal Robots postavili smo si pitanje što nam danas može značiti njegov robot i kamo nas optimistično povjerenje u tehnologiju i budućnost zapravo vodi. Osobito kad ta budućnost dolazi u bitno drugačijem, dapače potpuno obrnutu izdanju od onoga kakvo smo zamišljali. Koristeći se motivima njegove drame, stvorili smo imerzivni univerzum koji predviđa sljedeći korak u ekološkoj krizi, tomu jedva poznatu jeziku propasti, svijet koji se uglavnom bavi ljudskim natucanjem odgovora na pitanje koje očito ne razumijemo dokraja – pitanjem naše odgovornosti za tu krizu. Robot nam je zasad alibi, dio rješenja. No što kada postane dijelom problema? Jesmo li spremni misliti svijet bez čovjeka? Ili, još gore, možemo li prihvatiti činjenicu da se između jedinica i nula te proždrljive prirode nalazi brisani prostor koji čovjeka svodi na digresiju u dugom brbljanju povijesti?" pita se dramaturg, Marin Lisjak.

image

Pred nama je predstava RURURUR, još jedna profesionalna predstava za mlade u kojoj se na sceni pridružuju i polaznici Učilišta ZKM-a.

JOSIP STEVIć

Integralni je dio svake izvedbe predstave RURURUR i dramska radionica pod stručnim vodstvom pedagoga Učilišta ZKM-a koji će gledatelje voditi prema argumentiranoj raspravi o utjecaju suvremenih tehnologija i umjetne inteligencije na njihovu sadašnjost, mogućnostima primjene u svrhu stvaranja bolje budućnosti te rizicima od zloupotrebe koji mogu imati globalne posljedice.

Čitajte i: Zagrebački HNK donosi praizvedbu dramskog teksta prema jednom od najčitanijih romana 21. stoljeća

Nakon uspješnica Junaka Pavlove ulice, Mi i Oni, pred nama je predstava RURURUR, još jedna profesionalna predstava za mlade u kojoj se na sceni pridružuju i polaznici Učilišta ZKM-a, a premijerno će se prikazati u nedjelju, 20. ožujka u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Linker
20. travanj 2024 14:31