HIT

Svi pričaju o seriji ‘Squid Game‘! Nasilje, smrtonosne igre i očajni likovi formula su za ‘binge watching‘

Govori se kako će ova južnokorejska serija biti najgledanija Netflixova serija ikad. Premašit će i ‘Bridgertone‘ i ‘Kuću od papira‘, a čar je u beskompromisnoj radnji koja obiluje nasilnim scenama.

Unutar deset dana od objavljivanja serije "Squid Game" na platformi Netflix, u čak devedeset zemalja u rekordnom roku postala je najgledanija serija na platformi, a to uključuje i Hrvatsku. Iako je serija južnokorejska, 95 posto njezine publike je izvana. Bizarna i misteriozna igra u kojoj natjecatelji umiru kao od šale, sadistički je trenutak zbog kojeg mnogi jedva čekaju iduću epizodu.

Pisac i redatelj Hwang Dong-hyuk nedavno je rekao kako je inspiraciju za scenarij pronašao u igrama u kojima je sudjelovao kao klinac u školskom dvorištu.

"Bile su to moje omiljene igre, a one predstavljaju i vrstu društva u kojem danas živimo", rekao je redatelj. Svaka od šest partija zapravo su dobro nam poznate igre iz djetinjstva poput Crne kraljice.

Priča se vrti oko 456 nesretnika koji su kroz godine nagomilali dugove te su se zbog toga prijavili u smrtonosne igre, u kojima, ako se izvuku živi, mogu osvojiti otprilike 250 milijuna kuna.

Svi natjecatelji su u takvim problemima da im je jedina opcija nastaviti igru i nadati se da posljedica neće biti gubitak života. Glavni likovi serije su ovisnik o kocki Seong Gi-hun (igra ga Lee Jung-jae) i njegov prijatelj iz djetinjstva Cho Sang-woo (Park Hae-soo), osramoćeni bankar kojeg traži policija.

image
Squid Game ima devet epizoda.
NETFLIX

No, naravno, osim milijuna oduševljenih obožavatelja, serija se našla i na meti kritika zbog nepotrebnog nasilja i eksplicitnih scena prepunih krvi. Nesumnjivo, ovo je južnokorejski projekt, koji je poput Oscarom nagrađenog filma Parazita, brutalnim scenama pronašao mjesto kod publike.

Neki seriju opisuju kao kombinaciju "Slagalice strave" i "Igra gladi", no jedno je sigurno - serija progovara o neravnopravnosti u društvu, ali i o materijalnom sustavu vrijednosti koji je tipičan za zapadnjačka društva. Mnogi smatraju kako će ta serija nadmašiti i popularnost "Kuće od papira", ali i serije "Bridgertone".

Čitajte i: Izašao trailer za 'Stranger Things'! Novi likovi, opsjednuta kuća, povratak u prošlost i misteriozni sat...

Linker
17. travanj 2024 00:14