Glazbenik Damir Kedžo za Gloriju govori što ga veže za Trst, koja su mu omiljena mjesta za obilazak u talijanskom gradu, kao i gdje pojesti najbolji sladoled, popiti aperol i osjetiti ritam grada.
Nema sumnje da su kratka putovanja ili jednodnevni izleti uvijek dobra ideja za razbijanje svakodnevne rutine i dotok svježe, pozitivne energije pa je Gloria odlučila istražiti kamo je dobro skoknuti na vikend ili izlet, a u tome nam pomažu naše dobro upućene slavne osobe. Tim povodom Damir Kedžo (38) ‘proveo‘ nas je kroz Trst. Kaže da kad god mu je potreban predah, Kedži je ovaj talijanski grad savršen izbor.
„Blizu mi je, mogu otići na dnevni izlet bez puno planiranja, a kad dođem tamo, osjećam se super opušteno. Grad ima neku posebnu atmosferu, kombinaciju elegancije i jednostavnosti, zbog čega mi odgovara taj ritam života”, ističe glazbenik. Ispričao je da ga Trst veže još od djetinjstva jer je odrastao u Omišlju na Krku - blizu je Italije, pa su mu ondje roditelji kupovali tenisice, odjeću i ostale potrepštine za školu; pernice, torbe, bilježnice. Sjeća se tih obiteljski šopinga i rituala zbog kojih osjeća, kaže, blagu nostalgiju, ali i zadovoljstvo što si kao odrasla osoba može priuštiti trenutka mira i opuštanja u gradu koji voli. Zbog svih tih uspomena i čestih posjeta, nije mu bilo teško izdvojiti svoje favorite u Trstu. Tako mu je Cafe degli Specchi na Piazza Unità d’Italia nezaobilazna stanica.
„Obožavam sjesti na terasu, naručiti aperol i promatrati grad kako diše. Trg ispred mene je impresivan, a taj pogled prema moru uz zvuke razgovora i žamor grada je čista poezija”, govori Damir čija je druga omiljena adresa u Trstu pizzeria Assaje, mjesto gdje se jede, tvrdi pjevač, najbolja napuljska pizza. „Napravljena je od tanke kore, bogatog je okusa i savršenih rubova, prava mala gozba za nepce. I naravno, preporučujem pizzu s bufalom i cherry rajčicama”, govori.
Osim gastronomske scene Trsta Kedžo jako voli i onu kulturnu. Tako ga uvijek iznova fascinira Castello di Miramare.
„To je dvorac iz bajke, pruža mi mir i inspiraciju. Najviše volim prošetati vrtovima i gledati more, posebno predvečer kad se nebo prelijeva u zlatne tonove,” opisuje pjevač, zaljubljen i u Canal Grande te okolne ulice - idealne za laganu šetnju. Za slatki predah Damir preporučuje slastičarnicu Zampolli, poznata po najboljem sladoledu u Trstu, dok se on uvijek vraća kombinaciji pistacije i čokolade. Za ljubitelje slanih zalogaja Damirova preporuka u Trstu je frico - jelo koje se najčešće radi od krumpira, luka i sira, pečeno, opisuje, do hrskave savršenosti.
A da ne bi doma išao praznih ruku, Kedžo, koji intenzivno sprema glavnu ulogu Tonyja u mjuzikl ‘West Side Story‘, čija je premijera zakazana za 14. lipnja u HNK Ivana Plemenitog Zajca - na povratku iz Trsta obavezno navraća u PAM supermarket gdje kupuje burratu, razne vrste focaccie, paste, umake i druge delicije.
„To je moj mali ritual - ponijeti Trst sa sobom”, zaključuje svoju turističku razglednicu.
Komentari
0