CROPIX
USUSRET LJETU

Idealno je vrijeme za posjet ovim ljepoticama: Ovo su neke od najljepših hrvatskih plaža

Približavanjem polovice lipnja hrvatske plaže očekuju sve veći broj gostiju željnih sunca i mora. Želite li izbjeći ljetne gužve, upravo sada je idealno vrijeme da posjetite neke od ovih ljepotica.

Posebnost hrvatske obale nije potrebno pretjerano naglašavati. Svjesni smo svih blagodati koje je priroda upravo nama namijenila, a kojima se stranci iz godine u godinu oduševljavaju.

Našem moru, uvalama i plažama raznolikost daje poseban šarm, a upravo takvih pet - prekrasnih i raznolikih hrvatskih plaža donosimo u nastavku.

1. Lokrum, Dubrovnik

Hladovina starih borova i maslina savršena je zaštita od užarenog ljetnog sunca, a opojni miris mediteranskog bilja uvest će vas u dugo toplo ljeto na najbolji mogući način. Čak i ako niste ljubitelj stjenovitih plaža kakve prevladavaju na ovom otoku, vrijedi ga posjetiti ne samo zbog prekrasne prirode, već i zbog povijesnih građevina poput tvrđave Fort Royal i napuštenog benediktinskog samostana, te malog botaničkog vrta. Lokrum je idealan za sve one koji žele malo privatnosti.

Dubrovnik, 301016.
Javna ustanova Rezervat Lokrum organizirala je dan otvorenih vrata u sklopu kojeg je odlazak na otok Lokrum za sve posjetitelje besplatan. Gradjani su iskoristili suncan dan za setnju otokom a poneki su se odlucili i na kupanje.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
CROPIX

2. Lubenice, otok Cres

Na najvećem jadranskom otoku, Cresu, nalazi se povijesni grad Lubenice, a podno njega plaža koju je njemački Bild prije nekoliko godina postavio na svoju listu najljepših plaža na svijetu. More koje se proteže u beskraj pučine i srednjovjekovna utvrda koja se uzdiže na litici iznad vas prizor su koji stvara neponovljiv osjećaj. Do plaža se možete spustiti pješke, ali se pripremite na jednosatnu šetnju. Možete joj prići i brodićem, tj. morskim putem.

Kiesbucht von Lubenice, Image: 319055436, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

3. Potočine, otok Brač

Iako je plaža Zlatni rat u Bolu najveća atrakcija, u Bolu postoje i druge prekrasne šljunčane plaže. Jedna od njih je i plaža Potočine koja uz kristalno more nudi i osvježenje u sjeni borova.

, Image: 89425927, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

4. Stiniva, otok Vis

Atraktivna zbog svog prirodno neobičnog izgleda, ova plaža svojim je izgledom oduševila svijet. Ulaz s mora je relativno uzak (4-5m), a zatim se otvara uvala koja završava prekrasnim žalom. Kopnenim putem do plaže se ne može se doći autom, što svakako pridonosi očuvanju njezine prirodne ljepote. Do Stinive ćete se spustiti kozjim putem, a najčarobnije izgleda ujutro, okupana suncem.

The famous beach of Stiniva on island Vis, Image: 92851407, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

5. Sakarun, Dugi Otok

Plaža Sakarun duga je 800 metara, a nalazi se na sjevernom djelu Dugog otoka. Njezino plitko more i pješčana plaža idealne su za obitelji s djecom, dok su večeri rezervirane za zabavu.

U pozadini plaže nalazi se predivna borova šuma koja vam tijekom ljetnih vrućina pruža hladovinu.

Saharun, Dugi Otok, 050716. 
Uvala Saharun jedna je od najljepsih uvala na Jadranu. Plaza Saharun je prostrana pjescana plaza duga oko 800m otvorena je prema juznoj pucini Jadrana a nalazi se na sjverozapadnoj obali dugog otoka u blizini mjesta Veli Rat.
Na fotografiji: Pogled na plazu Saharun.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
CROPIX

Linker
18. travanj 2024 23:20