Putovanja

 UNSPLASH
Prestižna lista

Koje su se zemlje turisti najviše pretraživali na Googleu? I Hrvatska je na popisu

Lifestyle magazin, Condé Nast Traveler, donosi popis od deset zemalja koje su zabilježile najveći porast pretraživanja u ovoj godini.

Lifestyle magazin, Condé Nast Traveler, donosi popis od deset zemalja koje su zabilježile najveći porast pretraživanja u ovoj godini.

Ono što Vogue predstavlja u svijetu mode, u industriji putovanja isti status ima luksuzni lifestyle putnički časopis, Condé Nast Traveler. Naći se u jednom od njihovih godišnjih popisa, besplatna je reklama za uvrštena odredišta i odabrane zemlje. Nije nam prvi put da nas uredništvo magazina hvali (posebno im je draga naša Korčula), no sada smo se visoko plasirali na popisu deset najviše pretraživanih odredišta na Googleu u protekloj godini. Hrvatska je na petom mjestu, što je značajno priznanje u razdoblju koje pokazuje povratak normama putovanja prije pandemije. Magazin je poznat po tome što prilično točno predviđa turističke trendove, stoga im treba vjerovati kad kažu da zemlje koje su pretrpjele posljedice pada broja turista zbog pandemije, ponovno bilježe porast broja posjetitelja. Trend bi se mogao nastaviti jer putnici odlaze na putovanja koja su planirali tijekom karantena. Kako se godina bliži kraju, trendovi koje bilježi popularna tražilica mogli bi nagovijestiti značajnije povećanje posjeta kako Hrvatskoj, tako i zemljama s prestižne liste.

Google tradicionalno objavljuje svoje podatke u izvješću "godina u pretraživanju" gdje se vidi što su korisnici „guglali” proteklih dvanaest mjeseci. Temeljem tih podataka, magazin donosi popis od deset zemalja s najvećim porastom pretraživanja i daje ideje za nova putovanja.

Na desetom mjestu našao se Maroko. Usprkos razornom potresu u rujnu ove godine i činjenici da se zemlja još oporavlja od posljedica katastrofe, odaziv turista pokazuje da ih malo što može odvratiti od posjeta destinacijama koje još nisu otkrili. Žele istražili sve što zemlja može ponuditi, a ima puno. Magazin uspoređuje Maroko s "kutijom punom dragulja boja, prizora i zvukova u svojim gradovima" koja se tek počela otvarati.

image

Prijestolnica Malte, Valletta

TOM NICHOLSON/SHUTTERSTOCK FOR MEDITERRANE FILM FESTIVAL

Deveto mjesto zauzima Malta, otok koji je postao europska hit destinacija. Kompleksna povijest otočja (Malta je najveći od sveukupno pet otoka) začudne ljepote, poslužila je kao nadahnuće filmašima: ondje se nalaze lokacije sa snimanja "Igre prijestolja" i filmova "Gladijator" te "Troja". Ulice prijestolnice Vallette boje meda kriju restorane, barove i hotele koji čekaju da ih se temeljito istraži.

image

Unutrašnjojst Egipta je sve pripamljivija turistima

JASMINE LEUNG/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Na osmom mjestu nalazi se Egipat gdje se još uvijek mogu pronaći skrivena, turistička blaga na kojima bi putnicima mogli pozavidjeti i faraoni, piše magazin. Drevna povijest odavno nije jedini adut čudesne zemlje: ulice u gradovima kriju umjetničke galerije i tržnice (sukove) prepune iskušenja za trošenje, dok blistavi Nil svjetlucanjem privlači one koji traže uspomene umjesto suvenira. Sahara pokriva 94 posto zemlje: veliko područje čeka istraživače koji će se u organiziranim grupama zaputiti u unutrašnjost.

image

Osim po brojnim otocima, Tajland je poznat i po budističkim svetištima

TEERA NOISAKRAN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK

Sedmi je Tajland, zemlja koju čini 1430 otoka među kojima je svaki različit od prethodnog. Zajamčen je užitak na bijelim, pješčanim plažama i u rustikalno uređenim restoranima. Omiljeno odredište Koh Samui nudi savršen wellness retreat, dok je otok Koh Tao na dobrom glasu za ozbiljne podvodne avanture.

image

Skulpture u Limassolu na Cipru

EMMANUELE CONTINI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Šesti je Cipar, koji je, slikovito opisan kao "melting spot" kultura Grčke, Turske i Libanona. Ima visoke krševite planine čiji su vrhovi prekriveni snijegom, plaže obrubljene svjetlucavim Mediteranom i izvrsnu kuhinju u tavernama razasutim posvuda po otoku. Ljubitelji ronjenja mogu provesti sate u moru, ljubitelji povijesnih znamenitosti mogu razgledati bizantske crkve dok vinoljupci mogu provoditi dane isprobavajući kapljice u kušaonicama.

image

Korčula je favorit uredništva prestižnog časopisa za putovanja

THE TRAVEL LIBRARY/SHUTTERSTOCK

Peta je Hrvatska, koja postupno stječe reputaciju europske turističke destinacije. Cjenovno je pristupačnije odredište za odmor od nekih susjednih zemalja. U magazinu ističu kako treba obići otoke, razasutih poput suza u moru (favorit uredništva je Korčula). Predlažu istraživanje unutrašnjosti oko Splita ili Zagreba za gurmanska putovanja ili pak treba uroniti u ljepotu povijesnog grada opasanog zidinama, Dubrovnika. Plaža je, kažu, najbolje mjesto za odmor u ovoj zemlji: ima više od 4000 km obale.

image

Porto je postao portugalska turistička meka

EMMANUELE CONTINI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Četvrti je Portugal, zbog uzbudljivih restorana koji se otvaraju na sjeveru, do odredišta okruženih oceanom na jugu, toliko toga čeka putnike. Grad Porto je relativni pridošlica na europskoj gurmanskoj karti ali je brzo stekao reputaciju mjesta koje treba istražiti. Udaljeni arhipelag Azora privlači termalnim izvorima, tirkiznim lagunama i vulkanima koji kao da "probijaju" oblake. Prijestolnica Lisabon nedavno je proglašena kao gradsko odredište za odmor s najboljim omjerom cijene i kvalitete za 2023. godinu.

image

Piazza Navona u Rimu u božićnom ozračju

MATTEO NARDONE/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK

Treća je Italija, odredište koje, kako kažu nikada neće dosaditi. Zemlja je mješavina bajkovitih gradića, užurbanih gradova i atraktivnih plaža. Nekima je shopping u Milanu nenadmašan, drugima je vrednije istražiti što sve nude gradski kafići. U Firenci se nalaze neki od najboljih hotela u zemlji, dok krajolik Toskane izgleda kao iz bajke. Naravno, centar je Rim, prepun znamenitosti i beskrajnog niza galerija i muzeja.

image

Rim je uvijek dobra ideja, pa i za blagdane

UNSPLASH

Na drugom mjestu je Španjolska, lijepa u svako doba godine ali je, ipak, najposebnija izvan sezone. Gradovi su poluprazni, plaže utihnule, ali u zraku se još uvijek osjeća magija, piše magazin dodajući kako su njihovi čitatelji proglasili San Sebastian za najbolji grad u Europi. I najboljim gastro odredištem na svijetu. Barcelona ostaje jedan od omiljenih španjolskih gradova, s mnoštvom hotela, restorana i mjesta u kojima treba uživati.

image

Mikonos je među najatraktivnijim odredišima u Grčkoj

ANL/SHUTTERSTOCK

Grčka je zemlja koju se zbog putovanja najviše "guglalo" u 2023. godini. Destinacije koje su se pretraživale su otok Mikonos, ali i Kefalonija, poznata po pješačkim stazama i rustikalnim selima. U Ateni se nalaze neki od najboljih svjetskih barova i živopisni restorani. Nakon toga treba izabrati otok: krater Santorinija? Plaže bez gužve na Krfu? Zalasci sunca na Kreti? Što god odabrali, Grčka impresionira svaki put.

Linker
26. travanj 2024 20:35