ženski provod

Nika Turković u mnogima najljepšem gradu na svijetu: ‘Svaki put me nešto novo fascinira‘

Pjevačica Nika Turković nagradila se za uspješan završetak prvog albuma izletom u grad na 170 kanala, u čijem je centru pronašla odličan hotel gdje su dobrodošli i kućni ljubimci, otkrila najukusnije cicchette i dočekala red za uspon na zvonik sv. Marka.

S najboljom prijateljicom, grafičkom dizajnericom Anom, danima sam radila od jutra do večeri na svom prvom glazbenom albumu i kad smo napokon završile posao - umorne i iscrpljene, ali zadovoljne sa svime što smo napravile - počastile smo se trodnevnim odlaskom u Veneciju. Putovanja s prijateljicama za mene su opuštajuća terapija. Kako imam psa, najkomfornija i najisplativija varijanta bila je iz Zagreba do 400 kilometara udaljene Venecije ići automobilom. U tom je slučaju najveći izdatak plaćanje parkinga za automobil.

Ovo je bio moj treći posjet Veneciji, poznatoj po kanalima, gondolama i bogatoj povijesti. Grad koji mnogi smatraju najljepšim na svijetu smješten je na 118 otoka oko kojih je 170 međusobno povezanih kanala s 350 mostova. Jednako romantična u svako godišnje doba, Venecija mi djeluje pomalo nadrealno, a tom dojmu doprinose prizori prekrasnih zgrada u povijesnoj četvrti, koje su doslovno u vodi pa u njih ulazite s čamaca, gondola, vodenih taksija ili brodića koji su javni gradski prijevoz. A venecijanskim uličicama mogla bih satima lunjati i svaki put bih pronašla nešto što me fascinira.

image

Vožnja gondolom po venecijanskim kanalima košta 30-40 eura po osobi - ovisno o dnevnoj potražnji i ponudi

UNSPLASH

Kako sam došla u predblagdansko vrijeme, dočekao me lijepo, ali ne pretjerano okićen grad - dizajnerski dućani imaju prigodno uređene izloge, a na Trgu svetog Marka je ogromna prekrasna jela. Sve ostalo djeluje poprilično jednostavno.

Najvažnije nam je bilo pronaći smještaj u kojem je dopušten boravak kućnim ljubimcima pa smo odsjele u hotelu Bonvecchiati, dvije minute hoda udaljenom od Trga sv. Marka i mosta Rialto. Psića su u sobi dočekali krevetić i zdjelice za hranu, a mogla sam ga voditi svuda po hotelu. Cijene su vrlo prihvatljive, a doručak koji je uključen u cijenu je odličan.

image

Nika Turković ne odvaja se od svog psa pa je putovanje isplanirala tako da i on bude uključen u sve sadržaje

PRIVATNA ARHIVA

Mislim da je vožnja gondolom neizostavna, kao i razgledavanje znamenitosti jer su vrlo specifične i nigdje u svijetu ne postoji ništa slično. Obilazak počinjemo na Trgu svetog Marka s bazilikom istoimenog sveca, koju krase pozlaćeni mozaici, kupole i skulpture. Most Rialto, sagrađen 1591., jedna je od najvećih atrakcija i mjesto gdje nastaju najbolje fotografije. Isplati se čekati na ulazak u Duždevu palaču baš kao i u zvonik sv. Marka, s čijeg vrha se pruža spektakularan pogled na grad. Šetnja uz kanale Canolli ili Grande nikad nije dosadna - satima možete uživati u pogledu na renesansne palače kao što su Casa d‘Oro, Casa Rezzonico i Palazzo Grassi ili zgradu opere La Fenice.

Za restorane smo napravile malo istraživanje i za jednu posebnu večeru odabrale L‘Osteria di Santa Maria. Jedan od najboljih restorana u kojima sam bila, od usluge, do hrane, vina, ambijenta. Tamo ćemo se sigurno vratiti! Inače, jele smo "u hodu", a Venecija nudi jako puno opcija za usputne zalogaje. Otkriće su nam njihovi "cicchetti" - mali sendviči-bruskete s raznovrsnim kombinacijama sastojaka i okusa. Najukusnije smo jeli u Osteriji del Lovo, malom restoranu blizu našeg hotela. Canolle su venecijanska glavna slastica, ima ih na svakom koraku, ali treba pažljivo odabrati gdje ih kupiti jer nisu sve jednako friške i ukusne. Također, nezaobilazno mjesto nam je bio Farini, odlična "pekarnica" koja nudi ukusne focaccie i pizze u trokutu, kojima naprosto ne možete pronaći zamjerku. Kavu smo pile gdje god bismo stale predahnuti. Iskreno, niti jedan me kafić niti kava nisu razočarali - espresso je i dalje najbolji u Italiji.

image

Trg sv. Marka u blagdansko vrijeme krasi samo raskošno osvijetljen bor

MAPICS SHUTTERSTOCK

Premda ništa nismo namjeravale kupiti niti gubiti vrijeme na shopping, nisam odoljela vintage prstenu u maloj trgovini s antiknim nakitom - takve komade obožavam i uvijek mi zapnu za oko. Sad imam uspomenu iz Venecije i komad unikatnog nakita koji neću skidati s prsta. Grad je, naravno, prepun dizajnerskih dućana, baš kao i onih s unikatnim stvarima, no sve je vrlo skupo.

U proljeće i ljeto tempo je ubrzaniji, turista puno više, pa se za sve veće događaje treba predbilježiti i kupiti karte unaprijed (online). Posebice za koncerte i predstave, ali i za vožnju brodom do otoka Burano ili Murano. Mi smo ovaj put prošle sjajno, jer smo sve odradile u hodu - svugdje smo mogle ući i posjetile sve što smo htjele. Već znam da ću za sljedeći posjet ovom jedinstvenom gradu odvojiti malo više vremena i istražiti kutke koji su izvan turističkih ruta.

image

Izrada ukrasnih predmeta od muranskog stakla - taj doživljaj može se iskusiti ako se ode na izlet na otok Murano

STEFAN MALLOCH SHUTTERSTOCK

Dobro je znati

Ples na trgu

Svake večeri na Trgu svetog Marka svira orkestar, a deseci turista, ali i Venecijanaca uz njihovu glazbu zaplešu na otvorenom.

Prepoznatljiv suvenir

Bez obzira na to je li vrijeme karnevala, venecijanske maske su uvijek tražene, a najoriginalnije su u trgovini Mondonovo, u kojoj su izrađene i one za Kubrickov film ‘Oči širom zatvorene‘.

Nakit za uspomenu

U zlatarnici Nardi nakit su kupovale glumice Grace Kelly i Elizabeth Taylor, ali i glazbenik Elton John.

Linker
23. travanj 2024 06:10