preporuka za izlet

Njihovo veličanstvo Kornati! Obožavaju ih nautičari, ronioci i ljubitelji prirode: Ako ih još niste posjetili sad je pravo vrijeme

Nacionalni park smješten u središnjoj Dalmaciji sa svojih 140 otoka, otočića i hridi idealan je za bijeg od civilizacije.

Tko na Kornatima još nije bio sigurno ih želi posjetiti, a tko je bio želi im se vratiti. Tako da je to otočje smješteno u Srednjoj Dalmaciji idealna destinacija za sve. Jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, kojeg obožavaju nautičari - Kornatsko otočje proglašeni su nacionalnim parkom 1980. i od tada su pod zaštitom.

Ukupna površina parka je oko 220 kilometara kvadratnih, a sastoji se od 140 otoka, otočića i hridi. Od ukupne površine parka, samo oko jednu četvrtinu čini kopno, dok je preostali dio morski. More u Kornatima je vrlo čisto i izrazito prozirno jer svjetlost duboko prodire, a to stvara specifično stanište ribama i raznim vrstama lijepih koralja. Zbog svoje bioraznolikosti i očuvanosti Kornati su omiljena destinacija i brojnim roniocima.

image
NP Kornati omiljena su destinacija i nautičarima.
NP KORNATI

Kornatski otoci protežu se u duljini oko 35 km i širini oko 13 km, između Dugog otoka na sjeverozapadu i otoka Žirja na jugoistoku, te otokâ Pašmana, Vrgade i Murtera na sjeveru i sjeveroistoku.

Čitajte i: Tatjanin vodič kroz Skradin: Ljepote ovog kraja i insajderski savjeti naše voditeljice jamče vam nezaboravan odmor

Sastoji se od dva otočna niza: žutsko-sitskog ili Gornjih Kornata i kornatskog ili Donjih Kornata. Otoci i otočići osebujnih imena poput Babina Guzica, Prduša, Kurba ili Kurba Vela uglavnom su nenaseljeni - jedino na najvećem otoku Kornatu živjelo je 20-ak stanovnika.

Bijeg od civilizacije

Iako nisu naseljeni preko cijele godine, na pojedinim a se nalaze uglavnom ugostiteljski objekti, kao i servisni za nautičare. Zbog svoje strateške pozicije na istočnoj obali Jadrana, na Kornatima se gradilo i u doba Antike.

Čitajte i: Ljetni bijeg u osamu: Svjetionici pomorcima život znače, a turistima pružaju jedinstveni doživljaj

Za moderne posjetitelje ovog otočja postoji nekoliko načina, ako se ubrajate u nautičare vjerojatno sve znate, no ovu prirodnu ljepotu možete posjetiti i putem jednodnevnih izleta koji se organiziraju iz okolnih naseljenih otoka u Šibensko-kninskoj županiji karte za ulazak u park mogu se kupiti putem službene stranice NP Kornati.

Zbog svoje nenastanjenosti i divljine, netaknute prirode, s malim poljima, skrovitim oazama krošnjastih borova i maslina, mirnim i zaštićenim uvalama koje posjetiocu pružaju ugodan mir i boravak izvan buke i civilizacije, kao i zbog izvanredne ljepote prirodnih pojava poput zalaza sunca, nevremena...

Kornati su privlačni mnogobrojnim posjetitelja. Izletnici, sportaši, nautičari, ne mogu se nauživati, a ni istražiti sve ljepote koje nude Kornati.

Linker
18. travanj 2024 19:38