Putovanja

Super ideja za vikend izlet: Posjetite ‘dvorac među hrastovima‘ i u prirodi napunite baterije za naredni tjedan

Stari grad Dubovac privlači posjetitelje svojom bogatom poviješću, spektakularnim pogledom na Karlovac i izvrsnom hranom.

Stari grad Dubovac, dvorac na brijegu iznad Karlovca, koji se vidi s lijeve strane autoceste kad se iz Zagreba vozite prema moru, dobar je razlog da prekinete putovanje i uputite se u njegovo razgledavanje.

Osim upoznavanja s njegovom zanimljivom i bogatom poviješću, ondje se može uživati i u prekrasnom pogledu te u dobroj hrani u restoranu u dvorištu dvorca. Dubovac je najstariji karlovački spomenik koji spada među najljepše i najbolje sačuvane primjere feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj.

image

U najvišoj kuli dvorca sagrađen je vidikovac.

SHUTTERSTOCK

Uzbudljiva avantura po Hrvatskoj: Naši poznati influenceri za Gloriju otkrivaju čari Rijeke i riječkog prstena

Nekada ga je okruživala hrastova šuma, pa je po njoj i dobio ime - jer je dub narodni naziv za hrast. Nalazi se na 185 metara nadmorske visine i datira otprije 13. stoljeća, a u pisanim se dokumentima prvi put spominje 1339. No, arheološka iskapanja potkraj prošlog stoljeća pokazala su da je to područje bilo naseljeno već u kasno brončano i rano željezno doba.

image

U jednoj od kula je muzej otvoren svaki dan osim ponedjeljka do 10 do 18 sati, a ulaznica je 10 kuna za odrasle i pet za djecu.

ROBERT FAJT/CROPIX

Uloga dvorca kroz povijest se mijenjala, a u jednom razdoblju bio je važniji od obližnjeg grada koji je nastao poslije, pa se u 16. stoljeću govorilo - Karlovac pod Dubovcem. Danas je poznato turističko odredište. Od četiri kule koje čuvaju Dubovac, u tri niže se ne može ući, no za posjetitelje je otvorena ona najviša, koja se naziva Branič kula.

image

Unutar zidina sada je restoran.

ROBERT FAJT/CROPIX

Na nju se uspinje po drvenim stepenicama, preko otvorenih drvenih galerija i kroz nekoliko niskih prolaza. Četvrtastog je oblika, a njena je unutrašnjost pretvorena u izložbeni prostor Gradskog muzeja Karlovac gdje je za odrasle ulaznica 10, a za djecu pet kuna.

Novi život starog grada: Posjetite obnovljeni Medvedgrad, razgledajte stare utvrde i predahnite uz tradicionalne specijalitete

U gornjoj prostoriji Branič kule nalazi se velika maketa ovog kraja s prikazanim utvrdama po okolnim brežuljcima, a iz nje se izlazi na vidikovac sa spektakularnim pogledom na Karlovac i okolicu, rijeku Kupu, brežuljke i šume u daljini.

Linker
12. travanj 2024 00:25