Odličan odabir za vikend izlet je gradić Idrija u zapadnoj Sloveniji, udaljen 200-tinjak kilometara od Zagreba. Jer dovoljno je blizu da se onamo uputite na jednodnevni izlet, a nudi sadržaje za ispunjen vikend. Idrija je dio UNESCO-ove mreže geoparkova, područja sa značajnom baštinom u kojima je velika pažnja posvećena kako geološkim lokalitetima, tako i biološkoj (botaničkoj), kulturnoj i nematerijalnoj baštini područja, uz uključivanje lokalnog stanovništva i njihovih djelatnosti. Ovakav zaokruženi pristup čini koncept geoparka holističkim, odnosno cjelovitim.
Međunarodnu prepoznatljivost Idrija je stekla zahvaljujući rudniku žive, jednom od dva najveća i najbogatija rudnika “tekućeg srebra” na svijetu. Nekad bogato nalazište jedinog tekućeg metala u prirodi, idrijski rudnik nakon pet stotina godina neprekidnog rada zatvoren je 80-ih godina 20. stoljeća. Stoga je danas Antonijev rov, najstariji očuvani ulaz u neki europski rudnik, turistički nezaobilazno mjesto posjetitelja malenog gradića.
Nakon šetnje po podzemlju, najljepše ju je nastaviti na svježem zraku, uz rijeku Idrijcu, do divnog tirkiznog Divjeg jezera u kojem voda izvire pod pritiskom pa možete naletjeti i na prizor zbog kojeg ćete pomisliti kako jezero vrije. Uzvodno od Divjeg jezera nalaze se idrijske klavže ili slovenske piramide, brane na rijeci koje su akumulirale vodu. Nakon otvaranja brana voda bi transportirala drvene trupce više od 10 km nizvodno, gdje su ih rudari izvlačili na obalu i koristili za gradnju rovova u rudniku.
Ako ste spremni za planinarenje, uputite se na vrhove iznad gradića odakle “puca” pogled na slovenske i talijanske Alpe, a usput ćete vrlo vjerojatno naletjeti i na kmetije, odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva, u kojima ćete moći kušati čajeve od planinskog bilja ili mliječne proizvode - s obzirom na to da se na planinama oko Idrije mnogi stanovnici bave stočarstvom.
Kad je o gastronomiji riječ, ne propustite kušati idrijske žlikrofe, slovenske torteline, punjene smjesom krumpira, luka, čvaraka, mažurana i vlasca, koji svoj karakterističan izgled duguju kapama Napoleonove vojske. Tradicionalni žlikrofi najčešće se serviraju uz bakalca, gusti umak koji se radi s ovčjim mesom, no možete ih dobiti i u mnogim drugim kombinacijama. Poslije žlikrofa zasladite se čokoladno-voćnom tortom Rezi, ukrašenom šećernom idrijskom čipkom, inače tradicionalnom slasticom koju možete probati u samom središtu Idrije, u gostionici Škafar.
Čipka je još jedna od posebnosti tog mjesta. Naime, kako bi “skratile” vrijeme dok su muškarci radili u rudnicima, ali i “pojačale” kućne budžete, idrijske žene bavile su se klekljarenjem, odnosno izrađivale su čipku. Idrijska čipka danas je dio UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine, škola im djeluje više od 140 godina, a Festival idrijske čipke koji se održava u lipnju najveća je manifestacija u gradu.