Potresna priznanja

Brooke Shields u dokumentarcu govori o iskorištavanju, silovanju i toksičnom odnosu s majkom

"Provela sam život dugujući drugima i radeći stvari koje su tražili od mene. Odjednom sam se zapitala, tko ću biti ako im to prestanem dopuštati", govori glumica Brooke Shields u novom dokumentarcu.

Prošla su četiri desetljeća njezine karijere, dok glumica Brooke Shields prošle godine nije priznala da se osjećala "iskorištenom na mnogo načina” tijekom godina u svijetu Hollywooda. O tome govori i u dokumentarnom filmu, koji početkom travnja dolazi na platformu Hulu. "Pretty Baby" premijerno je prikazan na festivalu Sundance, a na Hulu dolazi u dva dijela.

Dokumentarac nosi isto ime kao kontroverzni film iz 1978. u kojem je glumila prostitutku, sa samo 12 godina. Dokumentarac je tako posvećen pretjeranoj seksualizaciji i objektivizaciji koju je doživjela kao djevojčica, od same promocije spomenutog filma, a koja je zatim oblikovala i nastavak njezine karijere. Slavu je stekla nakon uloga u filmovima "Plava laguna" i "Vječna ljubav", a zatim i kampanjom za brend Calvin Klein, s poznatom, i tek kasnije prepoznatom kao problematičnom rečenicom "Ništa ne stoji između mene i mojih Calvin traperica".

image

Pretty Baby iz 1978.

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Brooke se na neko vrijeme povukla sa scene te je 1987. godine diplomirala na Princetonu. Kroz "Pretty Baby" otkrila je da je nakon završenog fakulteta bila silovana, nakon što se sastala s neidentificiranim muškarcem kako bi se dogovorili oko njezinih novih angažmana u Hollywoodu. “Nisam se toliko borila ni odupirala… Samo se sjećam da sam se skamenila. Mislila sam da je jedno moje ‘ne‘ dovoljno. I pritom sam cijelo vrijeme samoj sebi govorila - ostani živa i izađi van", prisjeća se glumica.

Dokumentarni film će prikazati i isječke intervjua u kojima stariji muški voditelji mladu glumicu ispituju neprimjerena pitanja o njezinim ulogama u filmova, dok su mediji istovremeno bilo opsjednuti njezinim izgledom, djevičanstvom i ljubavnim životom. Također problematizira način na koji su se percipirale mlade Amerikanke u to vrijeme, a dotiče se i glumičinog toksičnog odnosa s majkom Teri Shields koja je ujedno bila i njezina menadžerica.

image

Film ‘Plava laguna‘

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Brooke se modelingom počela baviti sa samo 11 godina i već je u toj dobi bila izložena seksualizaciji, što je oblikovalo njezinu sliku u javnosti, kao i onu nje same o sebi. "Tko sam ja, ako ne ispunjavam njihove želje", postavlja si pitanje u traileru za dokumentarac, a film nas vodi i kroz njezinu borbu s pritiscima i konačnim zauzimanjem za sebe i svoj imidž u javnosti. Dokumentarac je režirala Lana Wilson, zadužena i za onaj o pjevačici Taylor Swift, koji nosi ime "Miss Americana".

Linker
17. travanj 2024 06:43