NOVO NA NETFLIXU

Dokumentarna serija o najbogatijoj ženi svijeta već sada obara rekorde gledanosti

‘‘Milijarderka, batler i dečko‘‘ pokušava odgovoriti na pitanja o jednoj od najvećih afera u francuskoj povijesti, a u središtu koje je bila Liliane Bettencourt, pokojna nasljednica kozmetičke tvrtke L‘Oreal i njezin odnos s 25 godina mlađim fotografom kojem je poklonila više od 2 milijarde dolara.

Na streaming platformu Netflix stigao je trodijelni dokumentarac ‘‘Milijarderka, batler i dečko‘‘ o Liliane Bettencourt, najbogatijoj ženi svijeta i nasljednici kozmetičke kompanije L‘Oréal te njezinom 25 godina mlađem prijatelju, umjetniku, fotografu i piscu Françoise-Marie Banieru. Točnije, dokumentarna serija govori o aferi koja je potresla Francusku 2009. godine jer je bogata nasljednica, u to doba ‘teška‘ 44 milijarde dolara, Banieru darovala gotovo 2 milijarde dolara u gotovini, policama životnog osiguranja i umjetninama u razdoblju od dva desetljeća koliko su prijateljevali.

image

Fotograf i umjetnik Francois- Marie Banier prijatelj je s Kate Moss, Demi Moore i Naomi Campbell

RINDOFF-GARCIA/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

A upoznali su se 1987. kada je on došao u njezin dom kako bi ju fotografirao na francuski časopis Egoïste. Banier je već tada bio slavan fotograf koji fotografirao i družio se s francuskom elitom, prijateljevao je s Yves Saint Laurentom, Pierreom Cardinom, Françoise Sagan, Samuelom Beckettom, Kate Moss, Mickom Jaggerom, princezom Carolinom od Monaka...Banier je blizak prijatelj Johnnyja Deppa i njegove bivše supruge Vanesse Paradis, a kum je i njihovoj kćer Lily-Rose. No, čini se kako je umjetnik znao iskoristiti i priliku pa je bez grižnje savjesti od svoje bogate prijateljice primao darove poput slika Picassa, Matissea, Mondriana, Delaunaya, Légera..., Osim toga, u jednom trenutku bio je i jedini nasljednik njezinog bogatstva, izuzev dionica koje je milijarderka prethodno prepisala na svoju kćer i unuke.

image

Liliane Bettencourt, kćer Francoise Bettencourt Meyers i njezin suprug Jean-Pierre Meyers koji sada vode L‘Oreal

PATRICK KOVARIK/AFP/PROFIMEDIA

Dokumentarac je odmah postao hit u Francuskoj, a kako i ne bi kada se radilo o jednom od najvećih skandala o kojemu je pisao cijeli svijet jer su aferu bili upleteni i francuski političari.

Naime, kada je Françoise Bettencourt Meyers, jedina kći samozatajne milijarderke koja je preminula u rujnu 2017. u 95-toj godini, otkrila koliki je dio obiteljskog bogatstva završio u džepu Françoise-Marie Baniera, protiv njega je još 2009. podigla kaznenu prijavu za iskorištavanje psihički i fizički labilne osobe. No sudski pravorijek se čekao do jeseni 2010. jer se Lilian Bettencourt trebala podvrgnuti psihološkoj procijeni što je ona naravno, odbila. Naime, njezin batler Pascal Bonnefoy sudu je predočio snimljene razgovore između ‘gazdarice‘ i njezinog prijatelja, ali i one koje je vodila sa svojom računovotkinjom i drugim ‘žicarima‘ koji su dolazili u posjet dami krhkog mentalnog zdravlja. Sumnjao je da L‘Orealova vlasnica već tada bolovala od Alzheimerove bolesti, te da je bila lak plijen za manipulacije i potpuno nesvjesna da joj je prevarom oteto ozbiljno bogatstvo.

image

Pascal Bonnefoy, batler pokojne milijarderke koji je ‘usosio‘ njezine suradnike

JEAN-PIERRE MULLER/AFP/PROFIMEDIA

Tako je otkriveno i da je Liliane Bettencourt zahvaljujući savjetima ‘dušebrižnika‘ veliki dio bogatstva sakrila u Švicarsku kako bi izbjegla poreze, a obilno je nagrađivala i desničarske političare koji su iz njezinog raskošnog doma odlazili s kuvertama od po 150 tisuća dolara. Konkretno, radi se francuskom ministru Éricu Woerthu koji je u ožujku 2007. ‘žicao‘ novce za predsjedničku kampanju Nicolasa Sarkozyja. Puno previše od dozvoljene sume kojom se može donirati neka stanka ili pojedinac. Naime, u Francuskoj zakon propisuje maksimalnih 7.500 eura za političke stranke i 4.600 eura za političare.

image

Liliane Bettencourt i njezin suprug André Bettencourt, bivši francuski političar koji je preminuo 2007.

GERARD FOUET/AFP/PROFIMEDIA

Woerth i Sarkozy odlučno su negirali te donacije iako gotovo nitko nije vjerovao u njihovu nedužnost. Sedam drugih optuženika iz afere, uključujući financijskog savjetnika, odvjetnika i bilježnika Liliane Bettencourt, također su osuđeni i dobili su manje kazne. A fotograf Françoise-Marie Banier je zapravo dobro prošao - 2015. osuđen je na dvije i pol godine zatvora i naloženo mu je da Liliane Bettencourt plati više od 150 milijuna dolara odštete. No on se žalio i tražio bitno smanjenu novčanu kaznu od 375 tisuća dolara i da mu se zatvorska kazna prenamijeni u uvjetnu. Njegova žalba je prihvaćena, a do 2019. sud je odbacio sve preostale optužbe protiv Baniera. Novca mu je sigurno ostalo dovoljno za dva života i dalje se bavi umjetnošću, a nedavno je imao izložbu pod nazivom Writings & Pictures, u galeriji Miguel Abreu u New Yorku.

image

2011.godine s Giorgijem Armanijem i kćeri Françoise Bettencourt-Meyers s kojom je tek posljednjih godina prije smrti izgladila odnose

HO/AFP/PROFIMEDIA

Françoise Bettencourt Meyers uspjela je sačuvati obiteljsko bogatstvo i kompaniju čiji je većinski dioničar, tako da je njezina obitelj s njom na čelu i dalje na 14 mjestu svjetskih milijardera.

Linker
13. ožujak 2024 02:34