HBO MAX
Gledali smo...

Može li "Zemlja tmine" nadmašiti prvu sezonu "Pravog detektiva"?

Nakon viđene prve epizode odgovor je teško, ali ljubitelji kriminalističkih drama s elementima nadnaravnog neće nužno biti razočarani.

Nakon viđene prve epizode odgovor je teško, ali ljubitelji kriminalističkih drama s elementima nadnaravnog neće nužno biti razočarani.

Iako su mnogi najavljivali kako će se „Pravi detektiv” vratiti svojim korijenima i ponoviti uspjeh koji je doživio s premijernom sezonom, sudeći po prvoj epizodi, koju smo imali priliku pogledati među prvima, čini se kako četvrti dio serijala, (prva epizoda dostupna je od 15.1. u 20 sati na HBO Maxu), ipak ne može konkurirati priči koju su prije deset godina tako uspješno iznijeli Matthew McConaughey i Woody Harrelson s autorom serijala Nicom Pizzolattom koji prvi put nakon tri sezone nije sudjelovao kao autor, već samo kao izvršni producent.

Četvrta sezona hit serijala „Pravi detektiv”, pod nazivom „Zemlja tmine”, smještena je na Aljasci u jednom rudarskom gradiću „na kraju svijeta”. Radnja započinje na samom početku sezone polarne noći, kada stanovnici žive 0-24 u potpunom mraku, a s tminom stiže i misterij nestanka osmero znanstvenika za koji se od samog početka da naslutiti kako se radi o nečem nadnaravnom.

U novoj sezoni antologijske serije očekuju nas novi misteriji ovaj put predvođeni s dva glavna, snažna ženska lika koje su utjelovile dobro poznata glumica Jodie Foster i bivša boksačica Kali Reis, a umjesto autora Nica Pizzolatta ovog puta za scenarij je zaslužna meksička redateljica i scenaristica Issa Ló​pez. Već prva epizoda daje do znanja kako će se Lopez u seriji baviti s mnogo širom slikom od čistog rješavanja zločina – od života u gradiću „odvojenom od svijeta”, podnošenju tjedana mraka pa do života domorodaca, problema identiteta, ali i mentalnih bolesti. No, prvi dojam nije toliko odličan kao što su svi pisali: ponovno gledamo dva detektiva – prvi puta žene, koje su potpuno nekompatibilne, u sukobu zbog nekih prošlih neslaganja, dvije jake osobnosti svaka sa svojim ožiljcima i svaka sa svojim fiksacijama – koje na kraju moraju – kako tako – jedna s drugom surađivati. Liz Danvers (Jodie Foster) i Evangeline Navarro (Kali Reis) spoji slučaj misterioznog nestanka osmero znanstvenika iz baze za istraživanje koji Navarro smatra da je nekako povezan s neriješenim slučajem od prije šest godina kada je ubijena aktivistkinja, domorotkinja Annie, a s kojim je opsjednuta i koji ne može pustiti.

image

Jodie Foster

HBO MAX
image

Kali Reis

HBO MAX

Radi se o dva snažna lika, oba opterećena obiteljskim problemima i prošlošću, oba emocionalno potkapacitirana, što je poveznica s prijašnjim sezonama hit serijala, dok se poigravanje s nadnaravnim – u ovom slučaju vrlo direktno – ponajviše veže uz prvu sezonu. Ipak, ako se način na koji se priča donosi ne promijeni u ostalim epizodama, „Zemlja tmine” zasigurno se neće moći mjeriti s prvom sezonom jer u prvoj epizodi možemo vidjeti nerazrađenost dijaloga, skakanje s jednog na drugi detalj, s jednog na drugi lik kako bismo dobili čim više informacija na koje će se u budućnosti oslanjati priča. Sve je odrađeno vrlo „nasilno” pa je cjelokupni dojam nabacanost zbog forsiranja da se u jednoj epizodi otkrije čim više „sporednih” stvari koje će kasnije biti relevantne za priču. Ipak, možda već druga epizoda uvjeri da je to bilo nužno kako bi se u šest dijelova mogao ispričati cijeli misterij. Ne treba suditi po prvoj epizodi te će u svakom slučaju, „Zemlja tmine” biti zanimljiva ljubiteljima kriminalističkih drama s elementima horora i nadnaravnog. Ipak, teško da će sezona uspjeti nadmašiti original iz 2014. godine koji ako niste pogledali svakako bacite oko - sve prijašnje sezone dostupne su na HBO Maxu.

Linker
27. travanj 2024 18:50