BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
NETFLIXOVA DOKUDRAMA

Najgora ikad? Publika nije oduševljena novom Netflixovom serijom

Na Rotten Tomatoesu dokudrama o Kleopatri dobila je ocjenu publike od samo 1 posto.

Na Rotten Tomatoesu dokudrama o Kleopatri dobila je ocjenu publike od samo 1 posto.

Netflixova četverodijelna dokudrama "Kraljica Kleopatra", smatra se najgore ocijenjenom od strane publike, prema Forbesu. Nakon samo nekoliko dana od izlaska, kritizirana je od strane gledatelja, budući da je na Rotten Tomatoesu dobila ocjenu od samo 1%, usred spora o "blackwashingu", odnosno praksi zamjene tradicionalnih likova bijele rase s glumcima crne. Tako je za ovu seriju izabrana za glavnu ulogu crna glumica Adele James unatoč tome što povijesni zapisi pokazuju da je Kleopatra bila makedonsko-grčkog porijekla po ocu Ptolomeju XII., dok etničko podrijetlo njezine majke je nejasno.

image

‘African Queens: Cleopatra‘

Forbes ističe da "obožavatelji obično ocjenjuju stvari višim ocjenama nego kritičari, čak i loše emisije, a poanta je u tome da se ocjena od 1% publike čini granično matematički nemogućom, čak i uz kontroverzu koju je film izazvao." Producentica serije Jada Pinkett Smith tvrdi da je Kleopatra bila crnkinja s kovrčavom kosom o kojoj je ona htjela ispričati priču jer "nemamo priliku često vidjeti ili čuti priče o crnim kraljicama." Dvominutni trailer za tu seriju, objavljen je još u travnju, izazvao je brojne kontroverze zbog kojih je Netflix bio prisiljen isključiti komentare.

Jedan povjesničar govori: "Sjećam se da mi je moja baka rekla: Nije me briga što ti govore u školi, Kleopatra je bila crna." No, egipatski je odvjetnik Mahmoud al-Semary podnio tužbu javnom tužitelju te zemlje zahtijevajući "nužne zakonske mjere" kako bi se blokirao pristup Netfllixu. Bivši ministar antikviteta Kaira Zahi Hawass osudio je dokudramu kao "potpuno lažnu" i rekao da su jedini vladari Egipta za koje se zna da su bili crnci bili kušitski kraljevi iz 25. dinastije (747.-656. pr. Kr.). Dodao je i da "Netflix pokušava izazvati zabunu šireći lažne i obmanjujuće činjenice da je podrijetlo egipatske civilizacije crnačko"

Nadležni smatraju da serija prikazuje sadržaj koji krši egipatske medijske zakone i optužuju Netflix da pokušava "promicati afrocentrično razmišljanje, što uključuje slogane i tekstove usmjerene na iskrivljavanje i brisanje egipatskog identiteta." Glumačka postava Oscarom nagrađenog epskog filma "Kleopatr ", Josepha L. Mankiewicza iz 1963. bila je engleska glumica Elizabeth Taylor uz Richarda Burtona kao Marka Anthonyja. Inače, prije tri godine planirao se novi film o kraljici s izraelskom glumicom Gal Gadot u glavnoj ulozi, što je izazvalo reakcije ljudi koji su inzistirali da bi ulogu trebala dobiti egipatska ili afrička glumica.

Reakcije vezane uz novu Netflixovu seriju mnogobrojne su. Egipatska glumica i pjevačica Somaya El Khashab na Twitteru je poručila da "crnjenje grčke kraljice dokazuje opsjednutost bijelim ženama i to uopće ne bi pomoglo u zaustavljanju rasizma." Uz nju, tu su i brojna poznata imena te publika koja je svoje negodovanje u vezi odabira glumice podijelila na Twitteru. S druge strane, tu si i oni koji su jedva čekali vidjeti Kleopatru prikazanu kao crnkinju. Na Twitteru se oglasila i glavna glumica Adele: "Samo za informaciju, ovakvo ponašanje se neće tolerirati na mom profilu. Bit ćete blokirani bez oklijevanja! Ako vam se ne sviđa kasting, nemojte gledati seriju."

Dokudrama je dio serije "African Queens", a riječ je o istraživanju uspona i pada posljednjeg egipatskog faraona, tj. kraljice Kleopatre te je objavljena 10. svibnja. Raspravlja se o pitanjima kao što su njezini odnosi, nasljeđe te politički rad. Kleopatra se smatra najpoznatijom, najmoćnijom i neshvaćenom ženom na svijetu - odvažna kraljica čija su ljepota i romanse zasjenile njezino pravo bogatstvo, a to je njezin intelekt. "Kleopatrino nasljeđe bilo je predmet mnogih akademskih rasprava, koje je Hollywood često ignorirao. Sada naša serija ponovno procjenjuje ovaj fascinantni dio njezine priče."

Linker
02. svibanj 2024 06:01