Cro-binge

Od ‘Maršala‘ do ‘Svećenikove djece‘: Ovo su hrvatski filmovi koji se mogu pogledati na Netflixu

Na Netflix dolazi veliki broj hrvatskih filmova - ovo su naslovi kojima se veselimo.

"Cvrčak i Mravica" i "Marginalci" hrvatski su filmovi koji se već nalaze na streaming platformi Netflix, a uskoro im se pridružuju i ostale filmske uspješnice. Nedvojbeno će prisutnost naše kinematografije na streaming gigantu pozitivno utjecati na vidljivost i prepoznatljivost domaćeg filma, a filmovi koji će se uskoro naći na platformi su i:

  • "Narodni heroj Ljiljan Vidić"
  • "Šegrt Hlapić"
  • "Svećenikova djeca"
  • "Koja je ovo država"
  • "Sonja i bik"
  • "Moj dida je pao s Marsa"
  • "Maršal"
  • "Ustav Republike Hrvatske"
  • "Ufuraj se i pukni"
  • "Kauboji"

Dugometražni animirani film "Cvrčak i Mravica" pogledalo je više od 75 tisuća gledatelja u hrvatskim kinima, a na Netflixu je dostupan od prošlog tjedna. Prvi je hrvatski animirani film rađen u 3D tehnici animacije, a radnja prati avanture Cvrčka koji sanja o glazbenoj karijeri i Mravice koja mu pokuša pokazati vrijednost marljivog rada. Glasovne likove u filmu utjelovljuju Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović, Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Hrvoje Kečkeš, Dušan Bućan, Mladen Vasary, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Damir Martinović Mrle i drugi, a redatelj filma je Luka Rukavina.

Film "Marginalci" ispisao je povijest kao prvi niskobudžetni nezavisni film koji je postao veliki kinohit te najgledaniji film u 2022. godini. Radi se o komičnoj priči produkcije Kerekesh Teatra, koja na zabavan i duhovit način prikazuje život grupe ljudi na rubu društva koji se bore s vlastitim demonima i traže svoje mjesto pod suncem. Uz Ljubomira Kerekeša, u filmu glumi i njegov sin Jan Kerekeš, Ana Begić Tahiri, Ksenija Marinković, Draško Zidar, Marija Krpan i Mijo Pavelko.

Prije filmova "marginalci" i "Cvrčak i Mravica", Netflix je u svoju ponudu uvrstio filmove "Dnevnik Pauline P. " Nevena Hitreca koji je dugo vremena bio među deset najgledanijih naslova u Hrvatskoj. Film je utemeljen na romanu Sanje Polak koji je i školska lektira, a prati samouvjerenu učenicu trećeg razreda osnovne škole u zgodama i nezgodama koji je prate.

Drugi film je komedija "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića, a to je prvi dugometražni igrani film na kajkavskom narječju nakon pola stoljeća. Kao protagonist filma pokazuje se sveznajući Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba. U glavnim ulogama su se našli Nataša Dorčić kao kuma Anka i Tesa Litvan kao Ančica, bebin glas. Goran Navojec posudio je glas prascu Rokiju, a Janko Popović Volarić imao je ulogu naratora Isusa Krista.

Linker
01. travanj 2024 10:03