kino hit

Ovaj hrvatski film u mjesec dana pogledalo je 30.000 gledatelja

Već je prvog vikenda imao 18.141 gledatelja, što je najbolje otvaranje hrvatskog filma ove godine, ali i četvrto najbolje otvaranje hrvatskog filma svih vremena.

Film "Šesti autobus", potresnu priču o padu Vukovara, pogledalo je u proteklih je mjesec dana u hrvatskim kinima pogledalo više od 30 tisuća gledatelja, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Blitz.

Dugometražni film redatelja Eduarda Galića i scenarista i producenta Dominika Galića temelji se na istinitoj priči o tzv. šestom autobusu kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon više od 30 godina.

Film je nastao na izvorima prikupljanima više od 10 godina kao i na beogradskim transkriptima sa suđenja za zločine na Ovčari koji su integralni dio scenarija prilagođen filmu.

Prikazuje se u više od 55 kina diljem Hrvatske, a već je prvog vikenda imao 18.141 gledatelja, što je najbolje otvaranje hrvatskog filma ove godine, ali i četvrto najbolje otvaranje hrvatskog filma svih vremena.

image

Šesti autobus

PRESS

Iz Blitza kažu kako je ekipi filma drago što su ga prepoznale i škole, koje organizirano odlaze u kina, "želeći mlađim naraštajima prenijeti neku drugu perspektivu hrvatske ranije povijesti, osigurati im dodatnu polugu za shvaćanje i razmišljanje o sadašnjosti, ali i prošlosti u kojoj se za Hrvatsku doista trebalo i isplatilo boriti".

Dodaju kako su se bojali da će film imati samo kratkoročan uspjeh zbog izvrsno pogođenog ‘timinga‘, usko vezanog uz 18. studenog i obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, no sadašnje brojke posjećenosti kinima više idu u prilog činjenici da ovaj film doista vrijedi pogledati.

U filmu glume Marko Petrić koji je utjelovio glavni muški lik branitelja Josipa i Zala Đurić u ulozi Olivije. te Rade Vulin, Živka Anočić, Pavle Matuško, Ozren Grabarić, Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josip Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžović, Toni Gojanović, Dušan Kovačević, Matija Prskalo, Aleksandra Balmazović, Alban Ukay, Radoslav Milenković te Borko Perić.
"Šesti autobus" u distribuciji Duplicata i produkciji MissArt-a i dalje se može gledati u kinima diljem Hrvatske.

Linker
20. travanj 2024 22:32