‘Bite of Paradise‘

Slike raja u zemlji reggaea: Brain Holidays imaju dokumentarac o albumu s Jamajke

Pripreme za snimanje petog albuma, put na Jamajku i proslavu 20 godina djelovanja benda trajale su dvije godine, a sve su to sada prikazali u dokumentarnom filmu.

Taj komadić raja su pioniri reggae glazbe u Hrvatskoj Brain Holidays zabilježili na svom albumu kojeg su snimali u kolijevci tog glazbenog žanra i to u studiju Tuff Gong kojeg je u Kingstonu osnovao sam Bob Marley. Danas glazbeni studio na Jamajci vodi njegova obitelj, a domaći bend tamo je stvorio svoj peti album Jamaican Connection. Svoje putovanje s početka 2020., koje su dugo planirali i iščekivali, sada su pretočili i u dokumentarni film Bite of Paradise.

Film prenosi cijeli tijek snimanja albuma, suradnju s jamajčanskom glazbenicom Italee, susretanje s reggae susjedom iz Srbije Hornsman Coyoteom, premijerni nastup benda na Jamajci i još razne dogodovštine koje su naši glazbenici doživjeli po putu, da bi gledatelji dobili što bolji dojam o toj zemlji.

image

Brain Holidays u studiju Tuff Gong

BRAIN HOLIDAYS

"Materijale je snimala Magda Mas (naša klavijaturistica), dokumentarac je i video prikaz njenog diplomskog rada na Muzičkoj akademiji. Naravno da smo imali namjeru prikazati naše putovanje u nekakvom video obliku i da smo išli tamo s idejom rađenja dokumentarca, ali on se u potpunosti oblikovao tek uz pomoć našeg montažera Ivana-Stjepana Lucića", kazao je Marko Gaćina frontmen i pjevač Brain Holidaysa za Gloria.hr

"Film prati pripreme prije samog odlaska na Jamajku, zatim sam proces snimanja albuma u Tuff Gong studiju, koncert u Kingstonu i chillanje po otoku, te povratak u Zagreb na početku pandemije. U filmu se osim benda pojavljuju jamajčanska pjevačica Italee Watson, dancehall producent Nyalas Bobo (Judgment Yard), Nigel Staff (dancehall producent i klavijaturist od Sean Paula), Mr Chow (tehničar Bob Marleya), Roland McDermott (resident ton majstor u Tuff Gong studiju), Billy Wilmot (pjevač Mystic Revealersa), trombonist Hornsman Coyote, Saša Antić, Kandžija, Brico i drugi", opisao je Gaćina.

image

Glazbenici su u Jamajci surađivali s brojnim kolegama

BRAIN HOLIDAYS
image

‘Bite of Paradise‘ je dokumentarac o njihovom (glazbenom) putovanju

BRAIN HOLIDAYS

Pripreme za snimanje petog albuma, put na Jamajku i proslavu 20 godina djelovanja benda trajale su dvije godine. Brain Holidaysi su osim legendarnog studija vidjeli i ostatak Kingstona, ali i zemlje, što su opisali i za magazin Glorija, a to što su doživjeli sada će se moći vidjeti i na filmu.

Čitajte i: Jamajka: Prizor iz raja i ludi tulumi u ritmu reggae muzike

"Osim studija u filmu se može vidjeti ulice Kingstona, Gordon Town, Ocho Rios i plaža od bijelog pijeska, Copacabana Beach (zapadno od Kingstona), Dunn‘s River Falls (park prirode) Nine Mile (mjesto gdje je rođen i pokopan Bob Marley)", rekao je glazbenik.

Osim samog dvogodišnjeg rada na materijalu, planirane su suradnje i gostovanja te kulturna i edukativna ruta kojom će se članovi benda oplemeniti kao zagovornici i ambasadori reggae glazbe na ovim prostorima. A kako su nam otkrili naši glazbenici, i Hrvatska je poznata u toj dalekoj karipskoj državi.


"Jamajčani znaju za Hrvatsku, naravno zbog nogometa. Mi sviramo njihovu glazbu, ali oni su navikli da stranci dolaze kod njih i sviraju reggae. Naravno da smo imali u glavi pitanje kako će nas tamo prihvatiti, ali sve je prošlo super, pogotovo nakon koncerta koji smo svirali za njih", ispričao je Gaćina.

Čitajte i: Čvrsta veza Hrvatske i Jamajke: Brain Holidays snimili album i oduševili domaćine u utvrdi reggae glazbe

Za kraj je napomenuo da će se dokumentarni film tijekom ljeta moći vidjeti na glazbenim i filmskim festivalima diljem Hrvatske i regije, a za jesen planiraju projekcije uz koncerte po gradovima.

image

Brain Holidays i Italee Wilson

BRAIN HOLIDAYS

Festivali na kojima za sada možete pogledati film:

  • 7. 7. Reunited Festival, Valpovo
  • 12. 7. Grossmann fantastic film & wine festival, Ljutomer
  • 20. 7. Escape the city Festival, Barbariga
  • 6. i 7. 8. Roots Revival Reggae Festival, Herceg Novi
  • 20. 8. DORF Festival, Vinkovci
  • 1. do 3. 9. Star Film Fest, Sisak
  • Rujan 2022. Festival muzičkog filma "dokumfest", Zenica
  • 2023. Poppy Film Festival, Skoplje
Linker
19. travanj 2024 07:53