Elizabeth Debicki rekreirala je poznati prizor Diane na jahti biznismena Mohameda Al-Fayeda

 PROFIMEDIA
TV oproštaj

Stiže nova sezona "Krune", donosimo pregled prvih pet

Uoči početka prikazivanja posljednje sezone "Krune" - jedine koja se snimala nakon smrti Elizabete II. - podsjećamo na najvažnije događaje iz proteklih pet te otkrivamo detalje o raspletu jedne od najpopularnijih serija svih vremena.

Uoči početka prikazivanja posljednje sezone "Krune" - jedine koja se snimala nakon smrti Elizabete II. - podsjećamo na najvažnije događaje iz proteklih pet te otkrivamo detalje o raspletu jedne od najpopularnijih serija svih vremena.

"Kruna je simbol postojanosti. To je nešto što jesi, a ne nešto što radiš. To nije izbor - to je dužnost. Ali što je sa životom koji sam ostavila po strani, sa ženom koju sam zanemarila?", trailer posljednje sezone superuspješne serije "Kruna", koja prati život britanske kraljevske obitelji, počinje introspekcijom Elizabete II. i ne otkriva mnogo o tome što gledatelji mogu očekivati u deset novih epizoda. Prve četiri moći će se pogledati na Netflixu od 16. studenoga, a ostatak od 14. prosinca.

Srećom, naknadno je pušten drugi najavni video i puno je manje zagonetan, a fokusiran je na Dianu. Elizabeth Debicki, koja je princezu utjelovila i u prethodnoj sezoni, rekreirala je poznate prizore iz života Kraljice srca, kako joj je tepala britanska javnost. Od odmora na jahti biznismena Mohameda Al-Fayeda i kratke veze s njegovim sinom Dodijem do fatalne prometne nesreće u Parizu 31. kolovoza 1997.

image

Dodija Al-Fayeda glumi Khalid Abdalla

PROFIMEDIA

Serija nakon toga prati previranja u britanskoj kraljevskoj obitelji, a nove zvijezde posljednje sezone su mladi princ William (Ed McVey) i Kate Middleton (Meg Bellamy). Svi željni fikcionalnog prikaza ljubavi princa Harryja i Meghan Markle ostat će uskraćeni jer se serija neće ni na koji način dotaknuti aktualnih događaja niti onih iz recentne prošlosti.

image

Zvijezde drugog dijela nove sezone su Ed McVey kao William i Meg Bellamy kao Kate Middleton

PROFIMEDIA

Sezona 5: Annus horribilis

Sezona koja je emitirana nakon smrti princa Filipa, vojvode od Edinburgha, uvela je posve novi set glumaca: Imeldu Staunton kao Elizabetu II., Jonathana Prycea kao princa Philipa, Dominica Westa kao Charlesa i Elizabeth Debicki kao Dianu, a pokriva razdoblje od 1991. and 1997. To uključuje i godinu koju je kraljica u svojem govoru 1992. - povodom 40 godina vladavine - okarakterizirala kao annus horribilis (groznu godinu) u kojoj je njeno troje djece doživjelo bračne brodolome.

image

Dominic West i Elizabeth Debicki

PROFIMEDIA

Princ Andrew se razveo od Sare Ferguson, princeza Anne od Marka Phillipsa, a neautorizirana Dianina biografija razotkrila je detalje njenog nesretnog braka s princem Charlesom. Uz to, veliki požar zahvatio je i uništio jedan dio dvorca Windsor u Berkshireu. Prikazuje se i Dianin intervju za BBC, koji je doveo do konačnog sloma braka, a uvodi se i lik liječnika Hasnata Khana s kojim se kratko viđala nakon rastave od Charlesa. Sezona završava Dianinim pakiranjem za odmor na jahti biznismena Mohameda Al-Fayeda, kojeg je upoznala na konjičkim utrkama, a s čijim sinom se upustila u vezu.

image

Replika takozvane osvetničke haljine koju je Diana odjenula 1994., nakon što je Charles na TV-u priznao da ju je varao

PROFIMEDIA

Sezona 4: Vjenčanje stoljeća

Zvjezdana ekipa na čelu s Olivijom Colman kao kraljicom, Tobiasom Menziesom kao princem Philipom te Helenom Bonham Carter kao princezom Margaret prati život najpoznatije britanske obitelji u periodu od 1979. do 1990. U to je vrijeme premijerka Margaret Thatcher koju maestralno tumači Gillian Anderson, a u seriju se uvode novi likovi - Emma Corrin kao Diana i Josh O‘Connor kao Charles.

image

Emma Corrin i Josh O‘Connor briljirali su kao mladi Diana i Charles

PROFIMEDIA

Njihovo vjenčanje 1981. jedan je od ključnih događaja sezone, kao i putovanje u Australiju i Novi Zeland - gdje se naziru njihova neslaganja i problemi u braku.

image

Emma Corrin kao princeza Diana na dan vjenčanja

PROFIMEDIA

Sezona 3: Špijunske igre

Unatoč fantastičnoj glumačkoj postavi - u kojoj se oskarovka Olivia Colman prvi put pojavljuje kao kraljica - treću sezonu mnogi su ljubitelji "Krune" opisali kao blago razvučenu, dosadnjikavu i bez jasnog fokusa, u usporedbi s maestralne dvije prethodne sezone.

image

Oskarovka Olivia Colman glumila je kraljicu u dvije sezone

PROFIMEDIA

Prati se 13 godina Elizabetine vladavine od 1964., unutar kojih je Harold Wilson postao premijer, Sir Anthony Blunt razotkriven je kao ruski špijun... U toj se sezoni kraljica oprašta od Winstona Churchilla, s kojim je imala poseban odnos, a princeza Margaret upušta se u vezu s Roddyjem Llewellynom koja dovodi do njenog razvoda od fotografa Tonyja Armstronga-Jonesa.

image

Tobias Menzies kao princ Philip i Olivia Colman kao kraljica Elizabeta

PROFIMEDIA

Sezona 2: Politički i ljubavni prevrati

Nastavak spektakularne prve sezone osvrće se na niz političkih i privatnih prevrata u životu kraljevske obitelji od 1956. do 1964. To uključuje Suesku krizu, kad je Egipat silom preuzeo kontrolu nad kanalom od Britanaca. Naglasak je i na aferi Profumo, u kojoj je osteopat britanske kreme optužen kao ruski suradnik i špijun, a u cijelu priču upleten je i princ Philip - koji je pohodio Profumove zabave s lijepim ženama, organizirane za bogate Britance.

image

Do crkve ju je pratio šogor, princ Philip kojeg glumi Matt Smith

PROFIMEDIA

Druga sezona prikazuje susret predsjednika Kennedyja, njegove supruge Jackie i britanskog kraljevskog para, a puno je pažnje posvećeno i ljubavnom životu princeze Margaret, koja se, saznavši da se njen bivši Peter Townsend ženi, zaručuje za biseksualnog i promiskuitetnog fotografa Tonyja Armstronga-Jonesa.

image

Princeza Margaret, koju glumi Vanessa Kirby, upušta se u ljubavnu vezu s fotografom Tonyjem Armstrong-Jonesom te se za njega i udaje

PROFIMEDIA

Sezona 1: Slučajna kraljica

Kako je djevojčica Lilibet postala najpoznatija žena na svijetu otkriva se u uzbudljivoj prvoj sezoni - i nećete požaliti pogledate li je još jednom, uoči prikazivanja posljednje, šeste. Claire Foy izvrsno je utjelovila mladu kraljicu: slušate li, primjerice, Elizabetine govore iz ranih 50-ih, shvatit ćete da je Claire Foy "skinula" čak i njenu boju glasa. Sezona prati Elizabetinu udaju za Philipa, njihov idiličan početak bračnog života - a onda dolazi do neočekivanog preokreta.

image

Claire Foy pojavljuje se u kameo ulozi i u posljednjoj sezoni ‘Krune

PROFIMEDIA

Elizabetin otac, kralj George VI., koji je postao kralj nakon abdikacije svojeg brata, umire relativno mlad od raka pluća, a tron preuzima Elizabeta. Sve to utječe na njen odnos sa suprugom, kojeg potom imenuje princem kako bi mu dala na važnosti, a njena krunidba 1953. ušla je u povijest kao prva koja se prenosila na TV-u.

image

Prva sezona prati najraniju mladost Elizabete II., od krunidbe do sredine 50-ih, a Matt Smith tumači princa Philipa i u drugoj sezoni

PROFIMEDIA
Linker
28. travanj 2024 08:05