PARAMOUNT/PLANET/PROFIMEDIA
jedva čekamo

Što ćemo gledati u 2024. godini? Donosimo popis filmova koje ne bi trebali propustiti

Sljedećih 365 dana čeka nas doista svašta od kultnih akcijskih franšiza, hitova o superherojima, pa sve do animiranih poslastica za cijelu obitelj.

Sljedećih 365 dana čeka nas doista svašta od kultnih akcijskih franšiza, hitova o superherojima, pa sve do animiranih poslastica za cijelu obitelj.

Baš kada se činilo da se Hollywood uspješno oporavlja od problema uzrokovanih pandemijom, industrija se morala boriti sa štrajkom, zbog čega je ponovno došlo do kašnjenja u produkciji, a time i do pomaka datuma izlazaka željno iščekivanih filmova. Osim što je godina na izmaku savršeno vrijeme za rezime, pa su tako mnogi zaključili kako su filmovi „Poor Things, „Oppenheimer” i „Barbie” obilježili 2023. godinu, također je prisutna i euforija zbog filmova koji nas očekuju u nadolazećoj godini. Ima tu svega, od uzbudljivih superheroja, novih adaptacija poznatih klasika, pa sve do nastavaka popularnih filmova kao što su Avatar i Venom – nova godina zasad izgleda obećavajuće, a hoće li nadmašiti uspjeh prijašnje, vidjet ćemo. Poznata stranica o filmovima koja je velikim dijelom posvećena recenzijama – Rotten Tomatoes - već je izbacila popis filmova koje jedva čekamo gledati u 2024. godini, a mi smo izdvojili one kojima se posebno veselimo.

Mean Girls

Mnoge će razveseliti vijest da se likovi Candy, Regina, Karen i Gretchen – odnosno „The Plastics” koje i danas predstavljaju nepresušan izvor citata, memeova i gifova – vraćaju u novoj adaptaciji filma, ovoga puta u obliku filmskog mjuzikla, koji dolazi u 12. siječnja 2024. godine. Scenarij je napisala već dobro poznata Tina Fey koja je radila i na originalu, a film će režirati Arturo Perez Jr. i Samantha Jayne. Omiljene likove utjelovit će Angourie Rice (Candy), Reneé Rapp (Regina), Bebe Wood (Gretchen), Avantika Vandanapu (Karen) i Christopher Briney (Aaron).

Madame Web

Sony je izbacio već jedan uspješan naslov u sklopu „Spider-Man filmske franšize” u kojoj je naglasak na sporednim likovima. Riječ je naravno o Venomu, a sada franšiza dobiva još jedan film koji ovaj put prati priču superjunakinje. Madame Web utjelovila je Dakota Johnson, a osim nje u filmu se pojavljuju i Sydney Sweeney, Adam Scott i Zosia Mamet. Ovo djelo redatelja S.J. Clarksona moći ćemo u kinima od 14. veljače.

Dune: Part Two

Drugi nastavak filma nastavlja gdje je prvi stao, a pratit će mitsko putovanje Paula Atreidesa koji se pridružuje Chani i narodu Fremen na ratnom putu osvete urotnicima koji su uništili njegovu obitelj. U glavnoj ulozi našao se Timothee Chalamet, dok lik Chani glumi Zendaya. Poznatim glumcima u drugom dijelu pridružit će se Florence Pugh, Léa Seydoux, Austin Butler i Christopher Walken. Redatelj Denis Villeneuve inače prati priču znanstveno-fantastičnog romana Franka Herberta, a drugi dio priče moći ćemo pogledati 1. ožujka.

Ghostbusters: Frozen Empire

Novi nastavak filma i dalje prati obitelj Spengler, no ovaj put u poznatom vatrogasnom domu New Yorka, gdje se udružuju s originalnim pripadnicima tima "Ghostbusters". Redatelja Jasona Reitmana zamijenio Gil Kenan, ali u glumačkoj postavi ćemo gledati već poznata lica kao što su Carrie Coon, McKenna Grace, Finn Wolfhard i Paul Rudd, kojima će se pridružiti i neka nova - Kumail Nanjiani i Patton Oswalt. Film stiže u kina 29. ožujka.

Challengers

Film talijanskog redatelja Luce Guadagninoa, inače poznatog po svom besprijekornom smislu za estetiku, ovog puta u središte stavlja neočekivani queer ljubavni trokut. Radnja je smještena u svijet profesionalnog i kompetitivnog tenisa, a u glavnim ulogama su se našli Zendaya, Josh O’Connor i Mike Faist. Film dolazi 26. travnja.

The Fall Guy

Sjajna je ekipa radila na ovoj filmskoj adaptaciji TV serije iz 80-ih o kaskaderu koji radi kao lovac na glave. Film je režirao David Leitch, a u glavnim ulogama gledat ćemo obećavajući duo – Ryana Goslinga i Emily Blunt. Film dolazi 3. svibnja.

Back to Black

Biografski film o jazz pjevačici koja je postala jedna i jedina – Amy Winehouse – vjerojatno veseli kako ljubitelje glazbe tako i filma. Film je režirala Sam Taylor-Johnson koju najbolje znamo po naslovu „Fifty Shades of Grey”, a Amy je utjelovila Marisa Abela. Film dolazi 10. svibnja.

Furiosa: A Mad Max Saga

Postoji nekoliko filmova čije gledanje na velikom platnu itekako pamtimo. Jedan od takvih svakako je „Mad Max: Fury Road“, redatelja Georgea Millera koji se nakon osam godina vraća s prequelom ovog svima dobro poznatog filma. Ovaj put priča prati Furiosu prije njenog susreta i udruživanja s Mad Maxom. Glumačku postavu čine Anya Taylor-Joy i Chris Hemsworth, a film ćemo moći pogledati 24. svibnja.

Inside Out 2

Prekrasan Pixarov film „Inside Out” pokazao nam je kako izgledaju stvari u glavi mlade djevojke, a u drugom dijelu ući ćemo u glavu tinejdžera. Film „Inside Out 2” ponovno će u središte staviti sada malo stariju Riley i opisati niz novih emocija s kojima se susreće. Film dolazi 14. lipnja.

Despicable Me 4

Nezaboravni Minioni vraćaju se u još jednom nastavku filma „Despicable Me”, dvije godine nakon što smo gledali zadnje izdanje franšize, spin-off „Minions: The Rise of Gru”. Trenutno nema detalja o tome s kakvim će se problemima Minioni i Gru susresti ovaj put, no poznato je da film dolazi 3. srpnja.

Beetlejuice 2

Tim Burton ponovno se udružuje s Michaelom Keatonom i vraća se jednom od svojih kultnih likova. U ovom nastavku filma „Beetlejuice” iz 1988. godine, Winona Ryder i Catherine O’Hara ponovno se vraćaju kako bi utjelovile likove Lydije i Delie Deetz, dok se Jenna Ortega pridružuje glumačkoj postavi kao Lydijina kći. Film dolazi 6. rujna.

Joker: Folie à Deux

Redatelj Todd Phillips vraća se s nastavkom iznimno uspješnog filma o kultnom negativcu, a ponovno ćemo gledati i Joaquina Phoenixa, kojem je ova uloga donijela i Oscara. Ovaj put će se Phoenixu pridružiti i Lady Gaga, koja će glumiti Jokerovu ljubav, dobro poznatu antijunakinju Harley Quinn, a film će navodno biti mjuzikl. U kinu ćemo ga moći gledati 4. listopada.

Venom 3

Tom Hardy vraća se u trećem dijelu franšize o antiherojima iz Spider-Mana, usredotočene na novinara iz San Francisca koji je vezan za vanzemaljski entitet – jednog od mnogih simbionta koji su napali Zemlju. O samoj radnji filma ne zna se puno, no poznato da film dolazi 8. studenog.

Mufasa: The Lion King

Disney nas gotovo pa svake godine iznenadi filmskom adaptacijom jednog od svojih klasika, a iduće će godine to biti „Lion King”. Film zapravo predstavlja prequel animiranog filma i prati priču Simbinog oca, Mufase. Earl Jones koji je dao glas Mufasi u originalu i remakeu, ovaj put će ustupiti mjesto Aaronu Pierreu, dok će Kelvin Harrison Jr. posuditi glas Scaru. Film dolazi 20. prosinca.

Linker
26. travanj 2024 01:14