Pregled godine

Top 20 serija i filmova koji su nas ove godine prikovali za ekrane

Iza nas je još jedna godina koja je dnosijela nove naslove u svijetu filmova i serija - unatoč dobrim filmskim naslovima, moramo priznati da TV serije ipak prednjače s brojem naslova koji su nas oduševili i zaveli u svoju priču. Izdvajamo 20 koji su obilježili godinu iza nas.
image
PROFIMEDIA

Top Gun: Maverick

image
PROFIMEDIA

Tom Cruise se vratio u ulozi koja ga je proslavila osamdesetih godina prošlog stoljeća - u lipnju ove godine prikazan je drugi nastavak Top Guna i postao jedan od najuspješnijih naslova godine, ujedno i najuspješniji film 61-godišnjeg glumca. Prešao je prag od zarađenih milijardu dolara pa ako još niste, pogledajte ovaj blockbuster, ako vam je do akcije i uzbuđenja.

Trokut tuge

image
PROFIMEDIA

Film Rubena Östlunda gledali smo krajem ove godine, zaradio je Zlatnu Palmu u Cannesu, a glumac Zlatko Burić koji je sjajno utjelovio ruskog oligarha u filmu okitio se vrijednom nagradom EU Oscara i tako postao prvi hrvatski glumac kojem je to uspjelo. Trokut tuge je zabavna satira i kritika našeg društva te klasnih odnosa, kao i jedan od nama omiljenijih naslova ove godine.

Ne brini draga

image
PROFIMEDIA

Film kojem smo se veselili zbog Harryja Stylesa, no dobili smo sjajnu izvedbu Florence Pugh koja je isprofilirala kao odlična glumica kojoj leže uloge u psihološkim trilerima i dramama. Ne brini draga svakako je jedan od naslova o kojem se najviše govorilo ove godine, pa iako mu možemo pronaći mane, njegova distopijska premisa vrijedna je gledanja.

Whale

image
PROFIMEDIA

Na Filmskom Festivalu u Cannesu The Whale, odnosno Brendan Fraser, zaradio je emotivne ovacije od 6 minuta. Povratak Frasera u, kako neki kritičari smatraju, njegovoj ulozi života, priča je o introvertiranom učitelju engleskog jezika (Brendan Fraser) koji se bori s pretilošću te se iznova pokušava povezati sa svojom kćeri tinejdžericom (Sadie Sink). Ponesite i maramice u kino.

The Good Nurse

image
PROFIMEDIA

Netflix je ovim filmom "pogodio" - triler s Jessicom Chastain i Eddiejem Redmayneom snimljen je prema istinitoj priči, nije horor, no jednako je zastrašujuć. Sjajan Jessica Chastain nalazi se u ulozi Amy Loughren, noćne medicinske sestre, koja sumnja da joj je kolega s posla serijski ubojica Charles Cullen.

Sve u isto vrijeme

image
PROFIMEDIA

Kaotičan, jedinstven i jedan od boljih naslova u 2022. godini. Riječ je o drugom naslovu redateljskog dueta Daniels, odnosno Daniela Wonga i Daniela Scheinerta, Michelle Yeoh nalazi se u glavnoj ulozi. Film tematizira obiteljsku dinamiku i baš kao što naslov sugerira - tema mu je zapravo - sve.

Ona je rekla

image
PROFIMEDIA

Carrey Mulligan i Zoe Kazan u ovoj drami igraju novinarke koje su razotkrile zlostavljača Harveyja Weinsteina. Film redateljice Marije Schrader i scenaristice Rebecce Lenkiewicz temelji se na istoimenoj knjizi iz 2019., a novinarke su 2017. godine za New York Times ispričale kako je izgledalo višegodišnje zlostavljanje i ušutkavanje žrtava. Film je u kina stigao krajem studena, a Weinstein je 20. prosinca ove godine proglašen krivim za zločine zlostavljanja i silovanja počinjene u Los Angelesu.

Paralelne majke

image
PROFIMEDIA

U filmu Pedra Almodóvara, Paralelne majke, igraju Janis (Penelope Cruz) i Ana (Milena Smit) koje se zbliže tijekom boravka na odjelu rodilišta. Obje su samohrane majke i rađaju kćeri koje su zadržane na promatranju. Penelope Cruz je za ovu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji.

The Batman

image
PROFIMEDIA

Izbor Roberta Pattinsona za novog Batmana podijelio je mišljenja, no glumac je ponudio izvedbu superjunaka koja se zapamtila. Puno mračniji Batman, s noir elementima, drugačiji je u dobrom smislu - sjajna je i Zoë Kravitz u ulozi Žene mačke, a jedino što možemo zamjeriti je predugo trajanje filma. U svakom slučaju, naslov koji valja pogledati, osobito ako ste obožavatelj DC svemira.

Elvis

image
PROFIMEDIA

Sjajni kostimi, glamur, scenografija koja bježi od minimalizma i naravno, priča o kralju rock‘n‘rolla sa sjajnim Austinom Butlerom u glavnoj ulozi. Uz njega nalazi se i Tom Hanks u ulozi njegova menadžera. Ovo je film koji govori i više o samom putu Elvisa, priča je to o raljama kapitalizma i rasizma u Americi te propasti koju donose.

image
PROFIMEDIA

The White Lotus (sezona 2)

image
PROFIMEDIA

Ako vas je oduševila prva sezona ove HBO serije, još i više će vas oduševiti druga. Ovoga puta Mike White nas vodi na luksuzni resort na Siciliji, što donosi potpuni vizualni užitak ali i puno zapleta te kao i u prvoj sezoni, tragični završetak. Jedna od najboljih serija godine, a dobra vijest je što nas očekuje i treća.

Wednesday

image
PROFIMEDIA

Jenna Ortega oduševila nas je u novoj ekranizaciji omiljene mračne obitelji Addams. U prvom planu je tinejdžerica Wednesday Addams koja se snalazi u Nevermore akademiji, pritom je uhvaćena u misteriju neriješenih ubojstava i svojih novootkrivenih nadnaravnih moći. Gotovo u jednom dahu smo pogledati prvu sezonu serije koja je postala najgledanija Netflixova serija na ovom streaming servisu.

The Bear

image
PROFIMEDIA

Jedna od serija s gastronomskom tematikom o kojoj se ove godine puno pričalo na društvenim mrežama. Radnja se vrti oko mladog i uspješnog chefa koji je radio u najboljim restoranima na svijetu, a nakon smrti brata Michaela vraća se kući i preuzima restoran koji je do tada vodio njegov preminuli brat. Radnja je dinamična, brza i dramatična i svaka nova epizoda tjera na gledanje nove.

Zmajeva kuća

image
PROFIMEDIA

Nakon megauspješne serije Igra prijestolja dobili smo megauspješni prednastavak Zmajeva kuća. Serija se prikazuje na HBO-u i smještena je 200 godina prije događaja koje gledamo u Igri prijestolja. Prva sezona ima deset nastavaka, a temeljena je na knjizi Georgea R. R. Martina "Vatra i krv", koja opisuje povijest Targaryena, vladara zmajeva.

Kruna (sezona 5)

image
PROFIMEDIA

Jedna od najboljih televizijskih serija ove je godine dobila petu sezonu u kojoj pratimo princezu Dianu koju je utjelovila sjajna Elizabeth Debicki. Radnja ove sezone prati situaciju na dvoru koja se odvijala tijekom 1990-ih godina - od skandaloznog razvoda do Dijanine osvetničke crne haljine.

Stranger Things (sezona 4)

image
PROFIMEDIA

Četvrta sezona ZF serije na Netflixu je srušila rekorde gledanosti i držala se na vrhu najgledanijih sve do dolaska serije Wednesday koja je stigla krajem godine. Četvrta sezona, usuđujemo se reći, najbolja je do sada, a do sljedeće pete čekamo sve do 2025. godine... Do tada, predlažemo ponovno gledanje svih sezona.

Ozark (sezona 4)

image
PROFIMEDIA

Hit serija Ozark na streaming servis Netflix stigla je 2017. godine s Jasonom Batemanom i Laurom Linney u glavnim ulogama Martyja i Wendy. Ove godine prikazana je finalna sezona - i to nakon dvije godine iščekivanja.

Peaky Blinders (sezona 6)

image
PROFIMEDIA

Dugo smo čekali na veliko finale Peaky Blindersa i dobili smo donekle - nedovršeno finale. Obožavatelji su dobili tračak nade o filmu koji bi trebao u potpunosti završiti priču o Tommyju Shelbyju, a finalna sezona u svakom je slučaju bila na visokoj razini kao i prethodne te je ponudila dobru dozu akcije i neočekivanih preobrata.

After Life (sezona 3)

image
PROFIMEDIA

Treća i posljednja sezona ove serije prikazana je ove godine - Ricky Gervais odlučio je stati "na vrijeme", jer kako je sam rekao, ne vidi smisao daljnjeg razvijanja likova niti priče koja je s ovom sezonom postala smislena cjelina. Serija koja nas uči o tugovanju, životu i kojoj ćemo se rado vraćati.

Poroci Tokija

image
PROFIMEDIA

Priča je smještena na kraj devedesetih godina u Tokio te prati američkog kriminalističkog novinara koji se upliće u mutne poslove japanskog podzemlja. Serija je ove godine stigla na HBO, produkcija je sjajna, a već sam trailer daje naslutiti da je riječ o napetoj i uzbudljivoj seriji.

Linker
18. travanj 2024 12:55