SHUTTERSTOCK/GLORIA EDIT
Tko će pobijediti?

Utrka za Zlatni kipić: Ove zvijezde tek sad su prvi put nominirane za Oscara

Nominacije za 96. dodjelu nagrade Oscar donijele su brojna iznenađenja, a neke zvijezde po prvi put su dobile priliku osvojiti ovu prestižno priznanje.

Nominacije za 96. dodjelu nagrade Oscar donijele su brojna iznenađenja, a neke zvijezde po prvi put su dobile priliku osvojiti ovu prestižno priznanje.

Objavljene su nominacije za prestižnu nagradu Oscar, a dodjela će se održati 10. ožujka u Los Angelesu. Među nominacijama dominira film talentiranog redatelja Christophera Nolana "Oppenheimer", njih 13, a riječ je o biografskom filmu o ocu atomske bombe Robertu Oppenheimeru. Nije loše ni prošla komedija s Emmom Stone u glavnoj ulozi "Poor Things" koji je osvojio 11 nominacija, a vestern redateljske legende Martina Scorsesea "Killers of the Flower Moon" osvojio je deset nominacija. Kino hit "Barbie" ima osam, a mnoge obožavatelje šokirala je vijest da glavna glumica Margot Robbie i redateljica Greta Gerwig nisu nominirane u jednim od najvažnijih kategorija - glumice i režije.

Među nominiranima već su neka poznata glumačka lica koja su već nekoliko puta bili nominirani ili osvojili prestižnu nagradu. No, ipak postoje glumci koji su tek "probili led" sa svojim odličnim glumačkim izvedbama koje je prepoznala Akademija te ih je svrstala u nominirane. Emma Stone, Carey Mulligan i Annette Bening su već bile nominirane za Oscara, a Stone je film "La La Land" 2017. donio prestižan kipić.

A što se tiče najboljeg glumca Bradley Cooper i Paul Giamatti su već bili nominirani dok su njihovim kolegama ovo prve nominacije. Glumačka legenda Jodie Foster jedina je glumica, ove godine, nominirana u kategoriji najbolje sporedne glumica koja je već ranije osvojila Oscara. Naime, Foster se može pohvaliti s dva prestižna kipića i to u kategoriji najbolje glumice za filmove "The Accused" 1989. i "The Silence of the Lambs" 1992. godine. U nastavku vam donosimo zvijezde kojima su ovo prve nominacije za najvažniju glumačku nagradu.

image

Jodie Foster osvojila je Oscara za "The Silence of the Lambs" 1992.

EUGENE ADEBARI/SHUTTERSTOCK

America Ferrera

Tridesetdevetogodišnju američku glumicu Americu Ferreru imali smo priliku upoznati u humorističnoj televizijskoj seriji "Ugly Betty" i filmovima "The Sisterhood of the Traveling Pants". Za ulogu Betty Suarez u seriji "Ugly Betty" osvojila je Emmy i Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u komediji. Kada su objavljene nominacije za Oscara, Ferrera je bila ugodno iznenađena. "Na trenutak sam pomislila da sam sve to umislila", rekla je iskreno za magazin Variety. Njezina nominacija ne bi trebala šokirati mnoge jer se njezin feministički monolog u filmu "Barbie" i dalje hvali kao jedan od najdirljivijih filmskih trenutaka godine.

Cillian Murphy

Irskog glumca Cilliana Murphyja upoznali smo u filmovima Christophera Nolana, ali je uvijek glumio sporedne uloge. Tako smo ga gledali u trilogiji "The Dark Knight", "Inception" i " Dunkirk", a na malim ekranima briljirao je u ulozi Tommyja Shelbyja u dramskoj seriji "Peaky Blinders". U ulozi oca atomske bombe Roberta Oppenheimera oduševio je mnoge, a za glumačku izvedbu već je osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca. Četrdesetsedmogodišnjak također je nominiran i za prestižne nagrade BAFTA-e i SAG.

image

Cillian Murphy briljirao je u ulozi Roberta Oppenheimera

UNIVERSAL PICTURES/MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Colman Domingo

Pedesetčetverogodišnjeg glumca Colmana Dominga gledali smo u filmovima "Lincoln", "Selma", "If Beale Street Could Talk" i "Ma Rainey‘s Black Bottom". Godine 2022. osvojio je prestižnu televizijsku nagradu Emmy u kategoriji najboljeg gostujućeg glumca u dramskoj seriji za seriju "Euphoria". Prvu nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg glumca donio mu je biografski film "Rustin", gdje je utjelovio aktivista za ljudska prava Bayarda Rustina. Naime, 54-godišnji glumac je u sretnom braku od 2014. godine s Raúlom Domingom.

Danielle Brooks

Američku glumicu Danielle Brooks upoznali smo kao Tashu "Taystee" Jefferson u seriji "Orange Is the New Black". Godine 2015. nastupala je na Broadwayu u predstavi "The Color Purple" što joj je 2016. donijelo nominaciju za nagradu Tony, a zbog spomenute predstave osvojila je nagradu Grammy u kategoriji najboljeg kazališnog albuma. Godinama nakon, predstava "The Color Purple" postala je film, a uloga Sofie joj je donijela još jednu prestižnu nominaciju - Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice.

image

Danielle Brooks nominirana je za najbolju sporednu glumicu

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Da‘Vine Joy Randolph

Tridesetsedmogodišnju glumicu Da‘Vine Joy Randolph pamtimo iz filmova "Dolemite Is My Name" i "Office Christmas Party", a na televiziji je ostvarila uloge u serijama "Selfie", "This Is Us", "The Idol" i "Only Murders in the Building". Ipak, tek sad uloga ožalošćene majke u filmu "The Holdovers" donijela joj je prvu nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice, a za istu ulogu već je osvojila i Zlatni globus.

image

Da‘Vine Joy Randolph za filma "The Holdovers" osvojila je i Zlatni globus

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Emily Blunt

Iako se 40-godišnja britanska glumica pojavila u brojnim hvaljenim filmovima: "The Devil Wears Prada", "Into the Woods" i "The Girl on the Train", lik Katherine Oppenheimer - supruge oca atomske bombe, donio joj je prvu nominaciju za Oscara za najbolju sporednu glumicu.

image

Emily Blunt kao Katherine Oppenheimer ​

UNIVERSAL PICTURES/MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Jeffrey Wright

Pedesetosmogodišnji glumac Jeffrey Wright može s pohvaliti s nagradama Tony, Emmy i Zlatni globus. Emmyja i Zlatni globus osvojio je za seriju "Angels in America" za najboljeg glumca u miniseriji, dok je dobio Tonya za predstavu "Angels in America: Perestroika". Ove godine za Oscara je nominiran u kategoriji najboljeg glumca za lik Theloniousa "Monka" Ellisona u komediji "American Fiction".

Lily Gladstone

Vestern "Killers of the Flower Moon" Martina Scorsesea donio je 37-godišnjoj glumici prvu nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje glumice. Iako je glumila u poznatim filmovima "Certain Women", seriji "Reservation Dogs", tek joj je lik Mollie Kyle u filmu "Killers of the Flower Moon" donio pravu glumačku slavu. Za ovu ulogu osvojila je i Zlatni globus u kategoriji najbolje dramske glumice.

image

Lily Gladstone nominirana je prvi put za najbolju glumicu

MICHAEL TRAN/AFP

Sandra Hüller

Njemačka glumica Sandra Hüller za lik Sandre Voyter u filmu "Anatomy of a Fall" nominirana je za zlatni kipić u kategoriji najbolje glumice. Imali smo ju priliku gledati u filmovima "Sisi & I" i "I‘m Your Man", a također je glumila i u filmu "The Zone of Interest" koji je kao i "Anatomy of a Fall" ove godine nominiran za najbolji film.

Sterling K. Brown

Glumac kojeg najbolje pamtimo iz dramske serije "This Is Us" za koju je osvojio i prestižnu nagradu Emmy i Zlatni globus u kategoriji najboljeg dramskog glumca, nominiran je prvi put za Oscara za lik Clifforda "Cliffa" Ellisona u filmu "American Fiction" i to u kategorij najboljeg sporednog glumca. Televizijsku nagradu Emmy također je dobio za seriju "American Crime Story: The People v. O.J. Simpson", a još jednu nagradu osvojio je za miniseriju "Lincoln: Divided We Stand" u kategoriji najboljeg naratora.

image

Sterling K. Brown nominiran je za film "American Fiction"

JANET MAYER/SHUTTERSTOCK

Možda nekome od ovih glumaca će prva nominacija donijet sreću te će Zlatni kipić odnijeti doma baš kao što je to pošlo za rukom nekim od glumaca - Eddyju Redmaynu, Ariani DeBose, Julie Andrews, Anni Paquin i Jennifer Hudson.

Linker
28. travanj 2024 16:05