u 2024. gledamo

Uzbudljiva godina domaćih filmova: Od priče o Draženu Petroviću do trilera i crno humornih drama

Možemo reći da ćemo u ovoj godini imati pregršt zanimljivih domaćih i regionalnih filmova koji će nas nasmijati, zaintrigirati, ali možda i rasplakati.

Iako u kina najčešće naravno dolaze američki filmovi i blockbusteri, također ne smijemo zaboraviti filmove iz domaće produkcije koji itekako imaju što za ponuditi. Od zanimljive radnje, uzbudljivih lokacija na kojima su se snimali i maestralne glume i oni itekako imaju svoje adute u rukavu. I u 2024. godini od domaćih filmova, kako hrvatskih, tako i onih u regiji, možemo očekivati interesantne filmske uratke. Tako bi u ovoj godini trebali gledati i priču o omiljenom košarkašu Draženu Petroviću, kriminalističku dramu o borbi odvjetnika protiv moćnog poduzetnika, romantičnu komediju između para koji se mora vjenčati, ali i pravog trilera. U nastavku smo izdvojili filmove koji nas očekuju u 2024. godini.

Nešto jače od mene

Film redatelja Danila Šerbedžije govori o neprežaljenom košarkaškom Mozartu Šibenčaninu Draženu Petroviću. Film detaljno opisuje njegovo odrastanje u Šibeniku, odlaske na trening, igranje košarke u Šibenki, Ciboni, Real Madridu, Portland Trailblazersima i New Jersey Netsima. Također prikazuje Petrovićeve romantične veze, ali i tragičnu prometnu nesreću koja se dogodila u Njemačkoj 1993. godine u kojoj nas je prerano napustio.

image

Zrinka Cvitešić glumi Draženovu majku Biserku

MARKO TODOROV/CROPIX

"Nešto jače od mene" je sniman na raznim lokacijama, a scene su snimljene u Draženovom rodnom Šibeniku, Zagrebu, Madridu i Sjedinjenim Američkim Državama. Mladog Dražena glumi Tonko Stošić, dok će odraslog košarkaškog Mozarta utjeloviti Domagoj Nižić. Draženovu majku, Biserku Petrović glumi talentirana hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, a Draženovog oca Jolu Petrovića utjelovit će Dragan Mićanović. Mladog Aleksandra Petrovića, glumi Šibenčanin Lovre Tanfara, a kasnije Pavle Matuško. Film će biti dostupan u kinima od 22. listopada, kada bi Dražen proslavio 60. rođendan.

image

Snimanje filma "Nešto jače od mene" u Šibeniku

NIKŠA STIPANIČEV/CROPIX

Slatka Simona

Triler "Slatka Simona" redatelja Igora Mirkovića donosi priču o glavnom liku Zelenom, koji radi u seks-chat firmi i zavodi muškarce pod lažnim identitetom zavodljive slatke Simone. No, stvari se zakompliciraju kada se tajanstvenom Bobi koji živi u Austriji toliko svidjela Simona da joj počne pisat danima i noćima. Simona istovremeno potiče njegove želje, ali uvijek uspješno izbjegne susret. Ubrzo Bobo odluči ostaviti sve zbog Simone i želi započeti novi život s njom.

Producent filma je Ivan Maloča koji je radio na filmovima poput "Maršala" i "Ustav Republike Hrvatske" Glavnu mušku ulogu, lik Zelenog tumači Toma Medvešek, uloga slatke Simone pripala je Maji Jurić, dok je Bobu utjelovio Jerko Maričić. Film u kina stiže već 8. veljače.

Svemu dođe kraj

Kriminalistička drama "Svemu dođe kraj" s elementima trilera redatelja djelo je Rajka Grlića, a scenariji potpisuje poznati novinar Ante Tomić. Grlić i Tomić su već surađivali na filmovima "Karaula" i "Ustav Republike Hrvatske". Radnja filma prati uspješnog zagrebačkog odvjetnika Maksa Pintera koji se sukobi s klijentom Dinkom Horvatom - jednim od najbogatijih hrvatskih poduzetnika. Zbog tog sukoba on izgubi sve, ali se ne predaje te s ljubavi iz mladih dana, obespravljenim bivšim zaposlenicima i sindikalnom predstavnicom kreće u osvetnički pohod.

Uloga Maksa pripala je Živku Anočiću, dok Jelena Đokić glumi Ninu Štefančić - Maksovu ljubav iz mladih dana. Najbogatijeg poduzetnika glumi Boris Isaković, a u filmu ćemo također gledati Janka Popovića Volarića, Emira Hadžihafizbegovića i Kseniju Marinković. Još se ne zna kada će film stići u kinodistribuciju no trebalo bi biti ove godine.

Žene, luđaci i malo dobrih pedera

Dugometražni igrani film "Žene, luđaci i malo dobrih pedera" redatelja Ivana Salaja prati radnju istoimene autobiografske knjige Roberta Roklicera. Priča prati glavnog junaka koji u četiri dana koliko traje radnja filma doživi mnogobrojne uspone i padove. Dobije otkaz, spava s četiri žene, zarazi se spolnom bolešću, postane otac i kum te pokušava spasiti prijatelja od samoubojstva. U filmu glume Filip Detelić, Franjo Dijak, Živko Anočić, Ana Maras Harmander, Romina Tonković, Frano Mašković, Janko Popović Volarić i Anja Šovagović Despot. Još nije objavljen datum premijere filma.

Paviljon

Film "Paviljon" redatelja Dine Mustafića crnohumorna je priča, istovremeno optimizma. Priča prati grupu štićenika doma umirovljenika "Paviljon" koja se odlučuje na oružani ustanak, nakon što su godinama trpjeli torturu zaposlenika od kojih su dobivali groznu uslugu. Muškarci i žene u poznoj životnoj dobi, pomoću ilegalno nabavljenog naoružanja zauzimaju starački dom, a upravu i medicinsko osoblje uzimaju za taoce te na kraju ulaze u sukob s policijom.

Scenarij potpisuju Viktor Ivančić i Emir Imamović Pirke, a redatelj Mustafić okupio je poznate glumce iz cijele regije. Među kojima su Rade Šerbedžija, Jasna Diklić, Ksenija Pajić, Nikša Butijer, Branka Petrić i brojni drugi. Snimanje je započelo 13. rujna 2023, a drugi dio se nastavlja sredinom ožujka 2024. te još uvijek nije poznato kada ćemo uživati u ovom filmu.

Djeca Kozare

Film redatelja Lordana Zafranovića "Djeca Kozare" nastao je prema scenariju Arsena Diklića iz 1996. godine, a temeljen je na istinitoj priči, a u fokusu je stradanje djece u logoru Jasenovac 1942. godine. "Djeca s Kozare" nastao je u pod palicom srpske produkcijske kući Minacord koja je u vlasništvu Željka Joksimovića. Glavni likovi povjereni su regionalnim glumačkim bardovima: Predragu Mikiju Manojloviću, Irfanu Mensuru, Leonu Lučevu, Reneu Bitorajcu, Anici Dobri, Milanu Mariću i Katarini Radivojević. Još se ne zna točan datum premijere, ali se očekuje da bi to trebalo biti na proljeće ove godine.

Živi i zdravi

Crnogorski redatelj i scenarist Ivan Marinović napravio je komediju "Živ i zdravi" u kojem uloge imaju Goran Bogdan i Tihana Lazović. Film je nastao u koprodukciji šest država - Srbije, Češke, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Komedija prati život mladog para prije i tijekom svadbe. Dinamičan i kompliciran odnos mlade koja odustaje od udaje i mladoženje koji na inzistiranje oca se mora oženiti, vjenčanje pretvara u farsu s nizom neočekivanih radnji. U filmu se pojavljuju Mirjana Joković, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić i drugi. Premijera filma u crnogorskim kinima je 1. veljače, a za Hrvatsku još uvijek nije poznat datum.

Linker
24. travanj 2024 14:29