Od 2005.

Zbog čega se ‘Uvod u anatomiju‘ vjerno prati već 18 godina? Možda je najbolji odgovor detalj iz nove sezone

Medicinska drama osvojila nas je prvenstveno likovima koji nisu bili prikazani kao superheroji niti osobe koje ne griješe. Njihovi životi bili su jako stvarni, nesavršeni, s privatnim i poslovnim problemima s kakvima se svi susrećemo, a sada nas očekuju nove emocionalne zavrzlame osvježene novim - jednako nesavršenim likovima.

Čini se kao da je bilo jučer kada smo prvi put na malim ekranima ugledali mlade specijalizante u bolnici Seattle Grace koji su kretali u životnu avanturu. Glumci tada nisu niti sanjali da će jedna medicinska serija ostvariti ogroman uspjeh i ući u povijest kao jedna od najdugovječnijih. Doduše, prošlo je čak 18 godina, a njihovi životi ispričani su kroz 19 sezona uz koje su gledatelji vjerno ostali unatoč svim promjenama koje su se od 2005. dogodile.

Posljednja sezona "Uvoda u anatomiju" premijerno će biti prikazana u četvrtak, 23. veljače u 22 sata na FOX Lifeu i nudi svojevrstan puni krug za gledatelje – u priču se uvode novi specijalizanti, novi likovi čije poslovne i privatne drame možemo pratiti, ali fokus će biti na Meredith Grey, jedinoj od "originalnih" specijalizanata, koju čeka velika promjena. Naime, Ellen Pompeo neće glumiti u svim epoizodama nove sezone čime je najavljen emotivan odlazak omiljene liječnice po kojoj je serija i nazvana. U 19. sezoni moći ćemo vidjeti kako se Meredith nosi s izazovima na novoj poziciji u bolnici, ali i privatnim problemima oko romanse s doktorom Nickom Marchom. Njihova ljubav našla se pod velikim upitnikom nakon velike svađe i njezinog odbijanja da se preseli u Minnesotu. U prvoj epizodi nove sezone on se vraća zbog teške operacije transplantacije organa, a Meredith mu nakon operacije ponudi da ovog puta ostane u bolnici Grey Sloan. Pitanje je hoće li pristati i hoće li je pratiti kada Meredith odluči otići iz bolnice u kojoj je izgradila karijeru? Hoće li, prije odlaska iz fokusa, Meredith napokon dobiti svoju drugu veliku ljubav?

image

Meredith Grey s kćeri Zolom, koja će utjecati na njezinu odluku o odlasku

LILIANE LATHAN ABC

I dok ćemo moći pratiti dobro nam poznate likove i njihove zavrzlame, nova lica unijet će novu dinamiku u seriju. Ovo će biti prva sezona u kojoj ćemo gledati glumce Alexis Floyd, Harryja Shuma Jr., Adelaide Kane, Midori Francis i Nika Terha u ulozi mladih, "zelenih" i nadobudnih liječnika. Specijalizanti će se morati dokazati, borit će se međusobno, ali i sa svojim unutarnjim demonima, a dodatan zaplet bit će i činjenica da je jedan od njih povezan s Meredith - omiljena liječnica je nečija teta.

image

Novi specijalizanti koje ćemo pratiti u 19. sezoni

LILIANE LATHAN ABC

Simone Griffith (Alexis Floyd) je prizemljena i odgovorna žena, ali jako emocionalno povezana s poslom i pacijentima što će joj biti najveći izazov, dok je Jules Milin (Adelaide Kane) impulzivna i voli šefovati, ali je dobra srca. Njezina priča pomalo podsjeća na onu Meredith Grey jer odmah na početku spava sa svojim nadređenim u bolnici. Poznato, zar ne? Lucas Adams (Niko Terho) se svim snagama želi dokazati i pokazati da zaslužuje mjesto u bolnici, dok je od svih daleko najkompetitivniji Blue Benson Kwan (Harry Shum Jr.) koji želi biti najbolji. Najzabavnija od nove petorke je Mika Yasuda (Midori Francis) koja voli zbijati šale, ali je često njezin humor dovede u probleme. No, sjećate li se kako je sve krenulo?

OD 2005. DO DANAS

U "Uvod u anatomiju" gledatelji su se zaljubili odmah od prve sezone koja je premijerno prikazana u ožujku 2005. godine. To se dogodilo prvenstveno zahvaljujući glavnom liku Meredith Grey, ali i kvalitetno građenim sporednim likovima zbog kojih se s jednakim nestrpljenjem čekala svaka iduća epizoda. Rijetko tko nije čuo za doktora McDreamyja i doktora McSteamyja, svi su suosjećali s preodgovornom i kompetitivnom Christine Yang (koju je glumila Sandra Oh), a kroz sezone je omiljen lik postala i vrlo oštra i stroga doktorica Bailey koju su specijalizanti na početku zvali "The Nazi". Ipak, ključnu ulogu je nosila Meredith Grey, po kojoj je serija i nazvana ("Grey‘s Anatomy") i čiji je život u fokusu. Njezini usponi i padovi, odlično prikazani glumom Ellen Pompeo, uspjeli su zadržati gledatelje punih 18 godina, a glumica je višestruko nagrađena za tu ulogu. Meredith je u svim tim sezonama preživjela svašta – od pada aviona, gubitka voljenog Dereka, gotovo je prebijena na smrt, a u jednom drugom incidentu je na kratko i zaista umrla. A sada, kako se čini, svoju ulogu privodi kraju i spremna je predati "palicu" novim licima.

image

Patrick Dempsey koji je glumio Dereka Shepherda poznatog i kao McDreamy i Eric Dane koji je glumio Marca Sloana poznatog kao McSteamy

CINELIZ/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA

Na samom vrhuncu popularnosti serija, koja je prevedena na više od 60 jezika, je u prosjeku privlačila 20 milijuna gledatelja, a koliko je utjecajna i važna pokazuje i činjenica da je 2020. bila druga najstreamanija serija koju je pogledalo čak 39 milijuna gledatelja. To je veliki uspjeh s obzirom na to da je krenula na klasičnoj televiziji prije 18 godina i da se uspjela izboriti za svoje mjesto u vremenu kada nove televizijske serije izlaze na dnevnoj bazi, a broj serija koje možemo gledati u bilo kojem trenutku nikada nije bio veći zahvaljujući streaming servisima. "Uvod u anatomiju" je tako postala serija koju tinejdžeri koji su se rodili 2005. danas gledaju sa svojim roditeljima. Ipak, nitko nije očekivao da će postati najdugovječnija medicinska drama u povijesti televizije i nadmašiti hitove poput "M*A*S*H" i "Hitne službe".

image

Glumačka ekipa na samom početku serije "Uvod u anatomiju"

LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kod takvog uspjeha nužno je spomenuti kreatoricu serije, Shondu Rhimes kojoj je "Uvod u anatomiju" bila prva televizijska serija i već je njome postavila neka nova pravila i rušila očekivane okvire, osobito u žanru medicinske drame. Shonda je gledateljima ponudila seriju s elementima sapunice, dozom drame i romantične komedije. Od samih početaka je unosila velike promjene u pop-kulturu - izdvojili smo njih nekoliko.

SERIJA NIJE O MEDICINI

Shonda Rhimes je u svojem masterclassu "Shonda Rhimes Teaches Writing for Television" otkrila da je tajna uspjeha zapravo u tome što nikada nije bila o medicini. Operacije i izazovi s kojima su se liječnici morali nositi na dnevnoj razini nisu zapravo bili u fokusu radnje. Glavni narativ je bio kako će likovi odraditi posao dok se i sami nose s problemima u privatnom životu. Upravo zbog toga je serija postala omiljena: teške procedure su bile objašnjene tako da su mogle biti jednostavno shvaćene, a medicinski elementi i privatni život likova bili su odlično uravnoteženi pa niti jedno ne bi previše umaralo. Drama glavnih likova je uvijek premrežena s medicinskim slučajevima čime se postigla odlična dinamika serije.

image

Ellen Pompeo je uloga Meredith Grey promijenila karijeru

FOX LIFE

U tipu serije kao što je "Uvod u anatomiju" likovi su ključan dio i publika se mora zaljubiti u njih kako bi ih željela pratiti na njihovom putovanju. I upravo to se i dogodilo. Razvijanje likova, odnosi, uspjesi i porazi u njihovim karijerama ali i privatnim životima učinili su ovu seriju iznimno osobnom. Obožavatelji su željeli provesti više vremena s njima, a očigledno su likovi – iako su se promijenili – kroz sve ove epizode ostajali i postajali zanimljivi kada su gledatelji toliko sati izdvojili za ovu seriju.

HRABRE ODLUKE

Odmah od prve epizode bilo je jasno da se radi o hrabrom narativu u spektru medicinske serije. Od aktivirane bombe u tijelu pacijenta, naoružanog muškarca koji se želi osvetiti zbog gubitka voljene osobe, pada aviona s doktorima usred ničeg, ili eksplozija u bolnici... Gledatelji nikada nisu znali što mogu očekivati, osobito ako se radilo o finalnoj epizodi.

Serija je promijenila narativ koji medicinski show nudi. Maknuli su se od okvira žanra i nisu se bojali testirati granice, pa čak se približiti i onome u što je teško povjerovati, čak na granici grotesknog.

EMOCIJE U FOKUSU

Vjerojatno i oni koji nikada nisu pogledali seriju znaju da je bilo scena u kojima se nije moglo zadržati suze. Od smrti pacijenata za čiji se oporavak navijalo pa do stradanja liječnika, poznato je da se s "Uvodom u anatomiju" treba pripremiti za pravo emocionalno putovanje svaki put kad krene nova epizoda. Ono što dodatno pridonosi privlačnosti serije je to što su likovi stvarni, nisu nedodirljivi, ni u kojem smislu nisu savršeni. Publika ih vidi kao normalne ljude koji su se morali susresti s traumatičnim situacijama, našli su se u lošim vezama, bili su zlostavljani, napadnuti, tugovali su, borili se sa svojim demonima... Lakše se povezati s likovima jer nikada nisu prikazani kao superheroji ili savršeni ljudi. Njihove emocije su stvarne, oni griješe i to na dnevnoj razini zbog čega su mnogi lako pronalazili sebe u likovima. I iako su mnogi likovi otišli, pa tako sada i Meredith Grey polako smanjuje svoju prisutnost, ljudskost ostaje i to je ono što će gledatelje i dalje privlačiti – životne borbe u kojima se i sami možemo pronaći.

NOVI POČETAK

Posljednja, 19. sezona "Uvoda u anatomiju" donosi nam svojevrsni reboot i gledateljima predstavlja novu generaciju. Serija se od samog početka vrtjela oko Meredith Grey, kirurške specijalizantice u bolnici Seattle Grace koja je u međuvremenu napredovala na poziciju šefice kirurgije i u novoj sezoni, koja 23. veljače stiže na FOX Life, nadgleda dolazak novih specijalizanata u sada preimenovanoj bolnici Grey Sloan Memorial.

Ako imate osjećaj da smo napravili puni krug, ne varate se. Iako je Meredith Grey i dalje glavni lik, u novoj sezoni pojavit će se u samo osam epizoda, ali će u svakoj voditi naraciju. Ipak, čini se da su kreatori pronašli način na koji – čak i bez Meredith po kojoj je serija nazvana – mogu nastaviti. I to može odlično funkcionirati jer se grade nove zvijezde, predstavljaju novi likovi čije ćemo drame jednako proživljavati kao one Meredith i Dereka...

image

Stižu nova lica u 19. sezoni

FOX LIFE

Pritom se radi o formatu koji je obožavan jer medicinske drame, baš kao i one policijske, prirodno donose beskonačno mnogo tenzija u kombinaciji s "utjehom" gledanja marljivih dobrih ljudi kako iz kaosa mogu napraviti red. Publika voli serije koje nas uvjeravaju da tamo negdje postoje ljudi koji spašavaju živote i čine svijet boljim mjestom.

Kreatori se nadaju da će s osvježavanjem glumačke postave, uvođenjem novih likova, obožavatelje podsjetiti na same početke serije. "Uspjeli smo jer smo se fokusirali na proces postajanja kirurgom u situaciji kada realno nemaš pojma što radiš", otkrila je scenaristica Krista Vernoff i priznala da su upravo zbog toga i Ellen Pompeo, Sandra Oh, Katherine Heigl, T.R. Knight i Justin Chambers dugo u seriji bili specijalizanti.

image
FOX LIFE

"Trebali smo da budu zeleni, da budu novi i da mogu raditi greške koje su smislene i utjecajne – ne samo na njihov život, već i na život njihovih pacijenata. A to ćemo ponovno postići dodavanjem novih pet specijalizanata", govori Vernoff koja vjeruje da čak i ako se Ellen potpuno povuče iz serije, ona može funkcionirati i dalje zahvaljujući mladim ljudima. Na koji način će se smanjiti njezina uloga u novoj sezoni?

"Kad žena ima posao koji voli, karijeru koju voli, muškarca kojeg voli, što je jedina stvar koja može promijeniti priču? Njezina djeca. Nešto će se dogoditi s njezinom djecom zbog čega će ona promijeniti životne planove. Kao majka, apsolutno razumijem to", dodala je Vernoff detalj iz nove sezone. Premijeru ne propustite u četvrtak 23. veljače, a novu sezonu možete pratiti četvrtkom u 22 sati.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s FOX Life Hrvatska.

Linker
21. ožujak 2024 17:26